Spoj tradicije i trendova

Dana 14. februara, naš narod slavi jednog od Hristovih velikomučenika – Svetog Trifuna. 

Sveti Trifun je poznat i kao zaštitnik vinograda, zbog čega u srpskom narodu postoje mnoga verovanja i običaji. Neki od njih je da na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom, jer se veruje da će grožđe tako dobro roditi. Međutim, ukoliko dan bude vedar, godina će biti sušna i nerodna.

Dan zaljubljenih, koji deli datum sa našim praznikom, dolazi sa zapada. Ovaj dan, odnosno Dan Svetog Valentina, izvorno je praznik Protestantske i Rimokatoličke crkve. Ipak, godinama unazad se proslavlja svuda u svetu, te je ovaj trend stigao i u Srbiju.

Projekat Spoj tradicije i trendova, osmislila je profesorka hemije Dragana Branković Srzić. Uz pomoć profesorki geografije i veronauke, Jasne Perić i Jelene Petranović, kao i učenika prvog i trećeg razreda, ova lepa ideja je realizovana tokom protekle nedelje.

Zamisao je bila da se na simboličan način predstave oba predstojeća praznika, što je i učinjeno. 

Svetog Trifuna smo predstavili improvizovanom vinovom lozom, slavskom svećom i pogačom, kao i učeničkim crtežima. Pogaču su napravile učenice 1/9, Marija Popović, Mila Graovac i Anastasija Halas.

Profesorke su se potrudile da u ovom projektu naprave spoj i predmeta koje predaju. Profesorka veronauke, Jelena Petranović, osmislila je obeležja Svetog Trifuna. 

Profesorka geografije, Jasna Perić, je učenike 1/5 i 1/9 podstakla da ovu temu sagledaju i sa geografske strane. Učenici su istraživali o vinogradarstvu u Srbiji, nakon čega su svojim crtežima i tekstovima dočarali predele koji su karakteristični za ovu granu poljoprivrede. 

Ni hemija nije izostavljena, profesorka Dragana Branković Srzić je svojim učenicima iz odeljenja 3/8 dala zadatak da istraže o hormonu sreće, što su i učinili.

Upravo je sreća spojila ova dva praznika. Kada govorimo o Danu zaljubljenih, njega smo predstavili velikim srcem od kartona. Srce smo ukrasili cvetićima koje smo napravili od crvenih salveta. U izradi ovog dela projekta učestvovala su odeljenja 1/9, 3/4, 3/7, 3/8 i 3/9. 

Ipak tu nije kraj, dodali smo još jednu aktivnost koja, po rečima učenika, godinama unazad nije upražnjavana u našoj školi. Reč je o slanju anonimnih porukica, ali nismo ih namenili samo za zaljubljene. Svaka poruka je dobro došla, bila to lepa reč i drugu ili drugarici. Svi učenici su obavešteni o ovoj aktivnosti i zamoljeni da poruke koje ubace u kutiju budu lepe, bez uvredljivih sadržaja.

Ovu našu malu izložbu možete da pogledate ispred svečane sale škole, kao i da se slikate pored ukrasnog srca sa vama dragom osobom.

Milica Mišić 3/4



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *