Поштоване колегинице и колеге, драги ученици и родитељи,

Данас је 90 година од када је краљ Александар 28. октобра 1933. године својим указом основао нашу гимназију и на просветној мапи Србије, која је тада крупним корацима корачала ка модерном друштву, дописао једну од најважнијих установа образовања и једног од најзнаменитијих носиоца националног препорода. Београд и Србија добили су гимназију, нашу Шесту, која је и после 90 година, име за највеће успехе, најбоље резултате, талентоване и вредне ученике и наставнике.
Много ученика и наставника утемељили су свој рад и знања у њен успех и развој, неки од њих важна су имена наше културе, науке, уметности и јавног и политичког живота. И они чија имена не знамо, део су велике породице која не престаје да се обнавља и стиче нове вредности, искуства, и има нове визије и мисије свог развоја. Ми смо данас носиоци те старе ватре у новим временима и са новим изазовима, спремни да се такмичимо и са собом и са другима, да побеђујемо сопствене границе и проналазимо нове путеве са старим циљевима, који су увек били велики, племенити и ванвремени.
Честитајући вам јубиларни Дан школе, желим вам много успеха у раду и учењу, а здравље и срећу у личним животима. Желим вам да будете поносни што сте део Шесте, што сте део једног трајања и будућност једног доброг пута који увек има за циљ успех, наду и љубав.
То нас је и окупило да на овом месту, у нашој Шестој, заједно и са новим изазовима пред нама, побеђујемо незнање, некултуру, површност и ограниченост. Школе су постала једина места у којима се та борба води без видљивих награда и богатства, али са вером да ће сваки млади човек који из Шесте оде у свет, бити огледало заједничког жртвовања и рада, али и најлепша слика и доказ да смо свe своје знање и таленат дали другима, а да нас то није осиромашило, већ обогатило.
Шеста има велику прошлост, вредну сећања и највећег поноса; Шеста има и садашњост која се са њоме такмичи новим вредностима и у новим изазовима, али Шесту чека будућност, да је заједно створимо великом и да је без страха покажемо прошлости и садашњости. Шеста има нас да је волимо радом и учинимо вечном.

Директор Шесте београдске гимназије
Радисав Милић