Зелена Шеста

Пројекат Зелена Шеста у Шестој београдској гимназији представља еколошки пројекат који је проласком наше школе у другу фазу програма „Знање за одрживи развој“ Националног конвента о Европској унији стекао финансијску подршку. Циљ овог пројекта је да у оквиру школе дигне свест о важности улоге зеленила, загађења ваздуха и последица глобалног загревања као и сађење биљака унутар школе и у школском дворишту. Тим овог пројекта представљају ученици 3. разреда Михајло Мајсторовић, Милица Ванић, Дуња Лукић и Јован Ковачевић као и професорке Весна Јевтић и Ивана Вукмирица, они ће у периоду септембар-октобар ове школске године спровести многобројна информативна предавања, разне интерактивне радионице које обухватају и само пресађивање садница уз помоћ ученика волонтера, чишћење школских површина и околине школе, еколошки активизам на нивоу општине у виду обнављања загађених делова општине Звездара као и качење едукативих материјала на друштвене мреже. Зелена Шеста је дуг низ месеци у припреми и позивамо све ученике да се придруже реализацији овог пројекта за који смо веома узбуђени.


Фазе пројекта

  • 29. 9. 2023. – 13:00: Презентација у свечаној сали

“Учимо, разумемо, делујемо: Зелена шеста за зелену будућност“

Занимљиво предавање едукативног типа на тему еколошких проблема и решења модерног доба.

 

  • 3. 10. 2023. – 13:00: Радионица у конференцијској сали

“Еко дизајн: Тимски изазов за бољу школу“

Зелена Шеста је само почетак, у нашој школи има још пуно креативних умова и нових идеја. У овој радионици ученици ће у тимовима смишљати начине еколошког унапређења наше школе, и најбоља идеја биће преложена за реализацију.

 

  • 4. 10. 2023. – 15:00: Еколошки активизам на нивоу школе

“Зелена Шеста у акцији“

Околина наше школе као и остатак општине заслужују посебну пажњу и зовемо све да нам се придруже у обнављању зелених површина.

 

  • 5. 10. 2023. – 13:00: Радионица у кабинетима 1 и 2

“Мали светови: Учење кроз одрживе пројекте“

Интерактивне радионице рециклажне уметности и израде мини-екосистема у којима ће ученици на креативан начин научити више о значају рециклаже као и о функционисању и значају већих екосистема у природи.

 

  • 10. 10. 2023. – 13:00: Унапређивање учионица садњом биљака

“Зелена трансформација: Еко учионице“

Прва од две финалне и највеће радионице у оквиру пројекта Зелена Шеста, обухвата учење о баштованству кроз пресађивање и постављање виша врста биљака по учионицама Шесте гимназије, кроз које ће нам цела школа бити еколошки одговорнија.

 

  • 11. 10. 2023. – 13:00: Обнављање школског дворишта

“Зелена трансформација: Живо двориште“

Друга од две финалне и највеће радионице у оквиру пројекта Зелена Шеста, школско двориште је подједнако битно као и унутрашњост школе и овај део пројекта се бави обновом дворишта школе кроз озеленевање и чишћење истог.

 

Сви волонтери су добродошли и молимо вас да, ако будете у могућности, дођете на неке од наших радионица где ћете научити о еколигији и застрашујућој и све више неизбежној будућности наше планете.