Дани патријарха Павла

На основу архивских података до којих се дошло током прикупљања материјала за израду монографије Шесте београдске гимназије, утврђено је да је блаженопочивши патријарх Павле под световним именом Гојко Стојчевић у статусу ванредног ученика завршио више разреде наше гимназије у периоду 1938-1942. Ова чињеница послужила је као основ за иницијативу директора Шесте београдске гимназије Радета Зејака за покретање манифестације Дани Патријарха Павла у нашој гимназији. Ову идеју г. Зејак је изложио тадашњем председнику Катихетског савета СПЦ преосвећеном владики Јовану Ћулибрку, који је присуствовао свечаној академији обележавања јубилеја 80 година постојања Шесте београдске гимназије децембра 2013. године.

Замишљено је да манифестација има шири друштвени значај ради неговања вредности дела и лика патријарха омиљеног у народу.
Називу манифестације придодате су три речи везане за Шесту београдску гимназију – светлост, љубав, живот. Оне се налазе се у повељи школе коју је први директор Шесте Станислав Вулић положио у темеље данашње зграде 1938. године.
Крајем 2018. године подршку за установљавање манифестације Дани патријарха Павла дала је Општина Звездара, а посебно значајну подршку пружила је Управа за вере и верске заједнице, која ради при Министарству правде. На позив патријарха Иринеја одржан је састанак у Патријаршији, коме су присуствовали и директор Управе за вере и верске заједнице Милета Радојевић, директор Шесте београдске гимназије г. Зејак и члан општинског већа ГО Звездара Душан Игњатовић. Патријарх је подржао иницијативу и дао благослов за одржавање ове манифестације, а уједно потврдио свој долазак на свечану академију 21. маја 2019. године. На састанку са градоначелником Београда Зораном Радојичићем манифестација Дани Патријарха Павла добила је подршку Града Београда. Формиран је организациони одбор манифестације на челу са патријархом Иринејом, а чланови одбора су и владика пакрачко-славонски Јован, директор Управе за вере и верске заједнице Милета Радојевић, председник ГО Звездара Милош Игњатовић, професор Богословског факултета Драгомир Сандо, члан општинског већа ГО Звездара Душан Игњатовић, председник Удружења бивших ученика Шесте београдске гимназије Драгослав Андрић и директор Шесте београдске гимназије г. Зејак.

Манифестација је први пут одржана од 20. до 27. маја 2019. године. На предлог г. Зејака организациони одбор је донео одлуку о установљењу награде Патријарх Павле која ће се додељивати ученицима за знање и благочешће и истакнутим вероучитељима из школа са територије Републике Србије. Ове награде је на свечаној академији уручио патријарх српски Иринеј, а додељене су: Луки Цвијићу ученику 3-3, Бојани Стошић ученици 4-3, као и катихети Невени Пјевач из ОШ “Јован Стерија Поповић” из Новог Београда. У програму су учествовали и бивши ученици наше гимназије, а сада познати драмски уметници, Снежана Савић, Иван Бекјарев и Драган Ћирић. Немерљив допринос организацији дали су и чланови програмског савета Јелена Петрановић, Љиљана Маловић и Дубравка Носовић, као и професори Шесте београдске гимназије. Плакат манифестације осмислила је и дизајнирала Биљана Бодирога, професорка ликовне културе Шесте београдске гимназије. Координатори у реализацији програмских садржаја били су Урош Тепавац и Жељко Матић, помоћници директора.


Преглед одржаних манифестације можете погледати на линку