Низом разноврсних активности и ове године смо обележили сећање на блаженопочившег патријарха Павла ученика Шесте београдске гимназије. Овогодишње активности су започеле у понедељак 15. 5. 2023. године  најавом у Јутарњем програму ТВ Храм. Ученик Григорије Пешић и проф. Милица Ракић су најавили све планиране активности у вези са овом Манифестацијом. Након тога, постављена је изложба Портрета српских патријарха од обнове Пећке патријаршије до данас у холу школе, уз још две изложбе калиграфије и радова ученика ОШ Деспот Стефан Лазаревић.

У уторак 16. 5. 2023. године у подне имали смо част да угостимо оца Зорана Деврњу, професора Православног богословског факултета у Београду који је одржао занимљиво и топло предавање о патријарху Павлу у Конференцијској сали. Присуствовали су ученици 2. и 4. разреда као и занитересовани професири школе. Отац Зоран је говорио о свом личном сусрету са патријархом Павлом, о његовој скромности, увек доступности сваком човеку који би га нешто упитао, о патријарховој ерудицији и аналитичности. Питања професора школе и одговори оца Зорана заокружили су ово једночасовно предавање.

 

У четвртак 18. 5. 2023. године организовали смо Хуманитарни фестивал на коме смо угостили „Беле орлове“ Удружење за старе занате и вештине. Ученици свих разреда, али и професори школе у сали школе због кишног времена имали су прилику да се упознају са концептом старих вештина и заната кроз предавање господина Бојана Тасића, а потом и да се опробају у гађању луком и стрелом, мачевању, борбама један на један уз слоган: Борим се да победим а не да повредим! Угостили смо и осмаке из ОШ Петар Петровић Његош који су дошли у својству делегације школе предвођени својим вероучитељем Стефаном Рађеном. У духу витештва и племенитости, али и уз  доста забаве, ученици и професори су донирали и за Лазара Живановића, чиме је овај фестивал био обојен тоном човекољубља и помоћи ближњем у невољи.  

 

У петак 19. 5. 2023. у Јутарњем програму телевизије Студио Б ученици Милица Мишић, Григорије Пешић и Лена Живановић су најавили Свечану духовну академију тог дана у 12 часова.  Уз присуство епископа новобрдског господина Илариона викара Његове Светости патријарха српског господина Порфирија, званичника из општине Звездара, потом старешине Храма Покрова Пресвете Богородице протојереја ставрофора Јовице Вићентијевића, као и професора и многобројних ученика наше школе изведен је једночасовни културно – уметнички програм.  На самом почетку уз минут ћутања одали смо пошту свим настрадалим у два немила догађаја почетком маја. Потом се присутнима обратио директор школе веома проницљивим освртом о образовању као имању образа, тј. о неодузимивој компоненти образовања која се тиче обликовања деце и младих као моралних бића. Након тога, директор је позвао владику Илариона који се деци и присутнима обратио лепом беседом осврнувши се на то да је човек створен по слици Божијој али да има задатак да кроз љубав и оствари ту слику. Деци је говорио о томе зашто је неко најбољи другар, о квалитету другарства али их је подсетио и да не буду наивни у погледу постојања зла у овом свету. На послетку, позвао их је на одговорност без обзира на године подсетивши их на песму Матије Бећковића „Ниси ти више мали“. Потом су ученици у сарадњи са својим професорима менторима показали своје умеће у беседништву, рецитовању, казивању, певању и музицирању на инструментима. Угостили смо и ученике рецитаторе из ОШ Деспот Стефан Лазаревић који су побрали симпатије старијих ученика, а које је припремила и довела професор Јелена Петрановић.

У холу школе гости, ученици и професори могли су да погледају Изложбу Портрети српских патријараха од обнове Пећке патријаршије 1920. године до данас коју су приредиле проф. ликовног Биљана Бодирога, проф. српског језика Данијела Иличин, проф. историје Драгана Мишић и проф. верске наставе Милица Ракић. Потом и калиграфске радове који су уприличени љубазношћу проф. психологије Дубравке Носовић, као и радове ученика ОШ Деспот Стефан Лазаревић које је приредила проф. Јелена Петрановић.

Целу Свечану академију снимила је ТВ Храм и направила прилог који је емитован у редовном програму ове телевизије. Овде можете погледати цео прилог:

Професори ментори и остали професори који су учествовали у Свечаној духовној академији су: проф. музичког Душка Кисин, проф. српског језика и књижевности Олгица Рајић, проф. српског језика и књижевности Весна Чолаковић Јовановић, проф. биологије Сандра Трпковић, проф. филозофије Љиљана Маловић Козић, проф. географије Владимир Јанковић, проф. психологије Дубравка Носовић, као и проф. верске наставе Јелена Петрановић из ОШ Деспот Стефан Лазаревић. 

Захвалност на сарадњи и свесрдној помоћи око свих активности у вези са овогодишњом манифестацијом сећања на патријарха Павла изражавамо председници ученичког парламента Милици Мишић, као и водитељу програма Свечане духовне академије и ученику задуженом за односе са медијима Григорију Пешићу.

Организатор целокупне једнонедељне Манифестације у част патријарха Павла је проф. верске наставе и координатор културних активности у школи Милица Ракић.