У Шестој београдској гимназији, у оквиру стручних предавања на тему Како настаје књижевна фикција – разговори са писцима, гостовао је 5. јуна 2023. године Миодраг Мајић, књижевник и правник, иначе бивши ђак наше школе.
У непосредном дијалогу и инспиративној атмосфери, ученици су упознали свет уметничке радионице једног од најчитанијих писаца српске савремене књижевности. Уважени гост одговарао је на многобројна питања: да ли „музе“ покрећу ствараоце данашњице или је модерна проза само „мука разговора са самим собом“, колико је мукотрпан процес писања и каква је природа уметника (може ли књижевник да „убије“ судију у себи), одакле грађа за романе „Деца зла“, „Острво пеликана“ и „Рудник“, каква су хронотопска одређења и да ли утичу на стилска опредељења, која је уметничка функција интертекстуалности, фиктивних и метапростора у којима се одигравају делови романескних радњи, како је грађен свет јунака и на који начин одабир заплета утиче на жанровске одреднице и друга питања из домена интересовања публике.
Поред ученика, међу присутнима је било професора из наше, али и из других школа, родитеља садашњих ученика, бивших ученика и родитеља, студената права, адвоката, речју много љубитеља књижевне фикције. Част нам је што је овом скупу присуствовао и познати сатиричар Бојан Љубеновић са којим су ученици већ имали прилику да воде разговор.
Господин Миодраг Мајић је један изузетан саговорник, енциклопедијски дух, а могло би се рећи и ренесансна душа. Пажња и интеракција публике били су све време на највишем нивоу. Захваљујуемо господину Мајићу на дивним искуствима и сазнањима које нам је пружио, очекујемо његове нове књижевне подухвате и радујемо се будућим разговорима на тему књижевне фикције.
Разговор је уприличила и водила Данијела Вујисић, професор српског језика и књижевности.