У оквиру покренутог серијала стручних предавања под насловом Како настаје књижевна фикција? Разговори са савременим писцима одржано је прво предавање о савременој сатири. О историји сатиричног жанра, његовим поетичким оквирима и формалним карактеристикама говорио је Бојан Љубеновић, познати и награђивани писац кратке сатиричне прозе, афористичар, романописац, стваралац књижевности за децу и сценариста. Љубеновић је, између осталог, дефинисао место сатире у савременој књижевности и упутио присутне на наслове и ауторе који задовољавају највише жанровске стандарде. Аутор је говорио и о значењу и значају афоризама, о природи афоризма и његовој данашњој књижевној и културној позицији.
Ученици су презентовали садржај самосталног истраживања литерарног опуса Бојана Љубеновића, уприличили су и два сценска извођења на основу његових кратких сатиричних прича.
Циљ наведеног серијала је да се у једном директном дијалогу и непосредном контакту са савременим писцима ученицима приближе тајне уметничких радионица, мотивациони аспекти и стваралачке технике.
Разговор са писцем 17. новембра водила је др Данијела Вујисић, професор српског језика и књижевности.