Град Дузче (Турска), од 9. до 15. октобра 2022.
Координаторка пројекта: Ана Ковачевић, наставник географије
Линк ка платформи целокупног пројекта https://padlet.com/anageografija/51hp2tb8nci3s8n8

 

Партнерске школе Шесте београдске гимназије на овом пројекту су: домаћин Стручно- техничка анатолска школа Хасан Кемал из турског града Ризе, Стручно-техничка школа Дузче Борса из Истанбула, Стручна школа Иоан Роман из Констанце, Гимназија БРГ/БОРГ из Беча, Гимназија Јанош Харсани из Будимпеште.
На мобилности учествују координаторка Ана Ковачевић, наставница енглеског језика Весна Јевтић и ученици Анастасија Хоманов 3/7, Ања Занез 3/7, Марко Маричић 2/7, Ивона Курћубић 2/7 и Николина Станојевић 2/5.
У вечерњим часовима 9. октобра сместили смо се у хотел у граду Дузче на северу Турске, у близини црноморске обале. Дузче је у регији познат индустријски грау са преко 100 фабрика.
Следећег дана активности у школи су обухватиле упознавање ученика, презентације држава, градова и школа, те обилазак школског простора у коме наставу похађа 1500 ученика. Посетили смо Универзитетски град, а на Техничком факултету смо слушали предавање о пречишћавању вода. На Шумарском факултету смо извели огледни час о евиденцији биљних врста и изради хербаријума. Уз плес дервиша испробали и турску кухињу.
Наредног дана званичницима општине и просветном саветнику смо представили Ерасмус пројектне активности. Затим смо посетили фабрику квасаца и пекарских производа Пакмаја, која испуњава еколошке захтеве додатним погоном пречишћавања вода у производњи. После подне смо се упознали са градским језгром, трговачким суковима, а увече смо отишли на концерт на градском платоу.
Четвртог дана смо отпутовали у суседну општину Акчакоча на пријем код градоначелника. Посетили смо погон за пречишћавање отпадних вода, а потом смо ручали у рибљем ресторану. Поподне смо се уз турску кафу провозали на катамарану и касније дали изјаву за локалне медије. Обишли смо град уз обалу Црног мора, видели осмоугаону џамију, необичан пример селџучке архитектуре, куће-доксате и процес подизања насипа у одбрани обале од ерозије. Посетили смо Ђеновљански замак и допринели чишћењу обале. Након тога смо обишли пећину Факили.
Сутрадан је реализован огледни час на тему ,,Пречишћавање отпадне воде хемијским и физичким третманом” у мешовитим групама. Победила је трећа група, у којој је била наша ученица Ивона Курћубић. Посетили смо суседну општину Болу која је сеизмичко трусно подручје. Уследио је ручак са националном кухињом. Посетили смо музеј Конуралп. У оријентирингу је победила друга група у којој је била наша ученица Ања Занзе. Посетили смо антички град и археолошко налазиште Прусија и Хипијум из 3 в.п.н.е. у којој су очувани остаци форума и видели како археолози раде на обнови налазишта.
Последњег дана смо посетили орнитолошку и еколошку станицу на језеру Ефтени. Обележили смо Ерасмус дан и националном парку Гузелдере. Обишли смо истоимени водопад, затим је уследио пикник у резервату природе Ајдинпинар. На церемонијалној вечери додељени су сертификати и представљене су игре Черкеза.
Дисиминација пројекта у школи је обухватила промоцију на друштвеним мрежама и креирање постера за школски простор. Своје искуство смо поделили на Ученичком парламенту и на редовним часовима. Непроцењиво искуство у међународном дружењу остаће упамћено и по многобројним сувенирима које смо добили од љубазних домаћина.