Дани патријарха Павла одржани су у периоду од 6. до 23. јуна 2022. године. Манифестацију је чинио богат програм – посета манастиру Раковица уз пригодан програм, радионица калиграфије и изложба калиграфских радова, изложба постера и логотипа манифестације које су израдили ученици с изборног програма Уметност и дизајн, свечана приредба и интерактивно предавање клиничког психолога Влајка Пановића.
У сарадњи са Гимназијом Патријарх Павле из Раковице и катихетом Славишом ученици Шесте, предвођени директором Радисавом Милићем и координаторкама пројекта Јеленом Петрановић и Дубравком Носовић, присуствовали су помену на гробу патријарха Павла. Након помена изведен је краћи програм, који је садржао патријархове изреке, Песму патријарху Павлу и пригодне рецитале.

 

 

 

 

Реализована је радионица калиграфије коју је ове године водила Марта Брашић, дипломирани конзерватор и иконописац. По завршетку радионице приређена је изложба радова у холу испред свечане сале.


Централни догађај је свечана приредба одржана 16. јуна. Хор Шесте београдске гимназије под вођством професорке Кисин извео је Песму патријарху Павлу и песму Свети патријарх Павле. Ученици су говорили патријархове мисли, Химну љубави, Бећковићеву Богородицу Тројеручицу, Пркосну песму Добрице Ерића, текст састава на тему Будимо људи. Ученици наше школе су интерпретирали на виолини и хармоници Шиндлерову листу, став Алеманде из Партите и Тамо далеко. Гости су имали прилику да чују и првонаграђену беседу на такмичењу у беседништву на тему Права лепота је безинтересна. Колегиница Јасна Перић је дала свој допринос постављањем изложбе ученичких радова на тему Културно благо Србије под заштитом Унеска, које чине углавном манастири Косова и Метохије, где је патријарх деловао годинама као рашко-призренски епископ.

 

 

 

 


Свечана академија у манастиру Раковица поводом годишњице упокојења блаженопочившег патријарха српског господина Павла, недеља 17.10.2021, учешће ученика Шесте београдске гимназије: