Пројекат Спој традиције и трендова, реализован у фебруару 2022:

 

Дана 14. фебруара, наш народ слави једног од Христових великомученика – Светог Трифуна. Свети Трифун је познат и као заштитник винограда, због чега у српском народу постоје многа веровања и обичаји. Неки од њих је да на овај дан виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот винове лозе и полију га вином, јер се верује да ће грожђе тако добро родити. Међутим, уколико дан буде ведар, година ће бити сушна и неродна.
Дан заљубљених, који дели датум са нашим празником, долази са запада. Овај дан, односно Дан Светог Валентина, изворно је празник Протестантске и Римокатоличке цркве. Ипак, годинама уназад се прославља свуда у свету, те је овај тренд стигао и у Србију.
Пројекат Спој традиције и трендова осмислила је професорка хемије Драгана Бранковић Срзић. Уз помоћ професорки географије и веронауке, Јасне Перић и Јелене Петрановић, као и ученика првог и трећег разреда, ова лепа идеја је реализована током протекле недеље.
Замисао је била да се на симболичан начин представе оба предстојећа празника, што је и учињено.
Светог Трифуна смо представили импровизованом виновом лозом, славском свећом и погачом, као и ученичким цртежима. Погачу су направиле ученице 1/9 Марија Поповић, Мила Граовац и Анастасија Халас.
Професорке су се потрудиле да направе спој предмета које предају. Професорка веронауке Петрановић је осмислила обележја Светог Трифуна, док је професорка географије Јасна Перић ученике 1/5 и 1/9 подстакла да ову тему сагледају са географске стране. Ученици су истраживали о виноградарству у Србији, након чега су својим цртежима и текстовима дочарали пределе који су карактеристични за ову грану пољопривреде. Ни хемија није изостављена, те је професорка Срзић својим ученицима из одељења 3/8 дала задатак да ураде истраживање о хормону среће, јер је управо срећа спојила ова два празника.
Дану заљубљених смо представили великим срцем од картона. Срце смо украсили цветићима које смо направили од црвених салвета. У изради овог дела пројекта учествовала су одељења 1/9, 3/4, 3/7, 3/8 и 3/9.
Ипак ту није крај, додали смо још једну активност која, по речима ученика, годинама уназад није упражњавана у нашој школи. Реч је о слању анонимних порукица, које нисмо наменили само за заљубљене. Свака порука је добро дошла, била то лепа реч другу или другарици. Сви ученици су обавештени о овој активности и замољени да поруке које убаце у кутију буду лепе, без увредљивих садржаја.
Ову нашу малу изложбу можете да погледате у холу испред свечане сале, а можете се и сликати поред украсног срца са вама драгом особом.

Милица Мишић 3/4