• Будимпешта, од 7. до 13. новембра 2021.
  • Координатор пројекта: Ана Ковачевић
  • Линк ка платформи целокупног пројекта https://padlet.com/anageografija/51hp2tb8nci3s8n8

Партнерске школе Шесте београдске гимназије на овом пројекту су: школа домаћин Јанош Харсани из Будимпеште, Гимназија БРГ/БОРГ из Беча, Средња стручна школа Иоан Роман из Констанце, Стручно-техничка школа Дузче Борса Истанбул из турског града Дузче и Стручно-техничка анатолска школа Хасан Кемал из турског града Ризе.

На мобилности учествују координатор наставник географије Ана Ковачевић, наставник историје Драгана Мишић, директор школе Радисав Милић и ученици одељења 4/7  Петар Игњатовић, Павле Миливојевић, Иван Петровић, Даница Јашић и Магдалена Маријановић.

1 дан. Представљање учесника и презентовање партнерских школа, држава и Подунавља. Састанак наставника и разговор о фазама пројекта. Посета 3Д галерији интерактивних оптичких илузија.

2 дан. Панорамско разгледање Будимпеште и посета културно историјским знаменитостима уз стручно вођење. Ученици су у међународним мешовитим тимовима креирали заједнички постер о загађењу вода на Canva платформи. Уследило је такмичење школа познавања Дунава у Kahoot квизу, на ком је тим наше школе освојио треће место.

3 дан. Уз стручно вођење посетили смо фабрику за пречишћавање и третман отпадних вода у Пешти. Сазнали смо да се од вишка отпада праве биогас и електрична енергија, а да се од изолованог песка одржава се инфраструктура. Након тога обишли смо ЗОО врт. Уследили су подела сертификата и заједнички ручак.

4 дан. Отпутовали смо у град Естергом на граници са Словачком и уз стручно предавање обишли ,,Музеј Дунава”. Посетили смо великоморавски замак и базилику. Са панорамског разгледања видели смо и суседни словачки град Штурово. У поподневним сатима смо обишли Сент Андреју, где се одржало такмичење у оријентирингу. Тимови Петра Игњатовића и Данице Јашић заузели су 1. и 2. место.

5 дан. Разгледање Парламента, најлепшег задња на левој обали Дунава.

Дисиминација у нашој школи обухватила је обавештавање Наставничког већа, Стручног већа природних наука, упознавање ученика о третману отпадних вода на часовима Географије, као и израда едукативних постера и текст у школском часопису Шестар.