Пројекат Шетајуће математичко знање/Floating mathematical knowledge


Шестој београдској гимназији је у оквиру Јавног позива Центра за промоцију науке додељено признање у области популаризације и промоције науке и пружена подршка за реализацију пројекта Шетајуће математичко знање/Floating mathematical knowledge.
Учесници у пројекту су, поред ученика и наставника наше школе, представници основних школа Ћирило и Методије, Владислав Рибникар, Змај Јова Јовановић и Павле Савић. Пројекат ће се реализовати у периоду јануар – мај 2019. Средњошколци ће као вршњачки едукатори помоћи основцима да прошире своја математичка и информатичка знања на радионицама, али и да их поделе са другима на трибинама које ће бити одржане у њиховим основним школама. Заједничка шетња улицама Београда и промоција математике кроз различите математичке садржаје у разговорима са суграђанима представљаће финале пројекта.


 

Математичке трибине

Учесници пројекта Шетајуће математичко знање/Floating mathematical knowledge су у оквиру манифестације Мај – месец математике М3, која је ове године реализована под слоганом Истражи координате, 27. маја 2019. године прошетали Кнез Михаиловом улицом и Теразијама у “математичким” мајицама и разговарали са суграђанима о натписима на својим мајицама.

 

23. мај 2019.
ОШ Ћирило и Методије

ВИШЕ НА САЈТУ ОШ ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ

 

13. мај 2019.
ОШ Владислав Рибникар

ВИШЕ НА САЈТУ ОШ ВЛАДИСЛАВ РИБНИКАР

 

15. мај 2019.
ОШ Павле Савић

ВИШЕ НА САЈТУ ОШ ПАВЛЕ САВИЋ

 

15. мај 2019.
ОШ Змај Јова Јовановић

ВИШЕ НА САЈТУ ОШ ЗМАЈ ЈОВА ЈОВАНОВИЋ

 

Шеста београдска гимназија, 23. фебруар 2019.
Учесници пројекта из основних школа Павле Савић, Владислав Рибникар, Змај Јова Јовановић и Ћирило Методије, вршњачки едукатори из Шесте и њихови ментори успешно су реализовали прве математичке радионице. О радној атмосфери и расположењу учесника фотографије говоре више од речи.

 

Субота 9. март 2019.
Прва информатичка радионица реализована је у кабинету за информатику где су ученици другог и трећег разреда дочекали основце из школа Јован Јовановић Змај и Павле Савић. Уз помоћ старијих другова научили су да користе програм за обраду слике и цртежа IrfanView и успешно припреме материјал за штампу.

 

Математичке радионице, 30. март 2019. – припрема материјала за математичке трибине

 

Субота 13. април 2019.
Друга информатичка радионица реализована је са ученицима основних школа Владислав Рибникар и Ћирило и Методије.