Координатор: Сандра Плазибат

 

Први пројекат којим је почела сарадња Шесте београдске гимназије са европским колегама био је European Studies Project (ЕСП). Сарађивали смо са школама из Словеније, Шведске, Северне Ирске и Републике Ирске.
У оквиру пројекта наши ученици су имали прилику да међусобно сарађују и размењују искуства са својим вршњацима на теме промоције толеранције, међусобног разумевања и поштовања других култура. Развијали су вештине комуникације, презентације, истраживачког рада и сарадње ради решавања неког задатка. За израду задатака је била неопходна компјутерска писменост и знање енглеског језика, званичог језика пројекта.
Организатор пројекта је понудио материјале који су инкорпорирани у наставу грађанског васпитања, а тичу се институција ЕУ, начина на који она функционише, путовања унутар ЕУ, могућности студирања и запослења, историјата заједничке валуте, карактеристика земаља које је чине итд.

Мишљења колега и ђака који су учествовали у пројекту

Бранка Митровић, проф. грађанског васпитања: ”Ученици су доста лепо реаговали, нарочито у одељењима из којих су били вршњачки предавачи. Већина ученика жели да ради и занимљиво им је да комуницирају на енглеском језику.
Саша Стајчић, проф. грађанског васпитања: ”Што се тиче повратних реакција, скупили смо доста порука на папирићима. Свашта се ту може прочитати, али мислим да су били искрени. Добра идеја је да ученици презентују програм. Иако их с једне стране неки вршњаци неће схватити озбиљно, с друге стране се ствара релаксиранија атмосфера за рад.

Марија Дејановић 3-2: “Све у свему, верујем да су часови које смо имали до сад били успешни. Многи људи су ми пришли и питали која је следећа тема и када ће бити наредни час. Учење кроз игре и квизове је интересантно и уживамо у њима.
Лана Раднић 1-1:Сви ученици су потврдили да су им часови помогли да побољшају комуникацију и тимски рад, као и знање енглеског језика и опште знање о ЕУ и њеној мисији.


Конференција у Даблину

Од 8. до 10. марта 2013. године Шеста београдска гимназија учествовала је на ЕСП конференцији у Даблину као једини представник Србије у једном европском образовном пројекту, захваљујући контакту са АЕДЕ-ом.
Са колегама из партнерских школа направљен је план активности за следећу школску годину. За учешће на конференцији добијени су сертификати. Сви резултати рада, радионица и осталих активности постављени су на платформу ЕС пројекта. На тај начин резултати су постали доступни јавности и размењени су са колегама и организаторима.
Као финална активност уприличена је видео конференција 9. маја 2013. године, на Дан Европе, заједно са партнерском школом из Марибора “Антон Мартин Сломшек” на тему “What Europe means to us”. Ученици су припремили презентацију, представивши своје виђење Европе друговима из Словеније, са којима су претходно успоставили контакте преко друштвених мрежа и Скајпа.
Са словеначким партнером планирана је и реализована размена ученика током 2013/14. године, обзиром да је циљ пројекта упознавање са Европом и европским тековинама.

Лана Раднић:Наш пут у Словенију за мене представља једно неочекивано дивно искуство. Имала сам прилику да упознам особе које су ме потпуно изненадиле посвећеношћу и преданошћу свему што раде, било да је то школа, посао или обичне свакодневне радње. Нисам могла ни да претпоставим да се два, по мишљењу многих, блиска народа могу толико разликовати, што ми се пуно допало јер сам имала прилику да на пар дана потпуно променим начин живота и уживам у томе. Поред људи, Словенију посебном чине и прелепе грађевине, чисте улице, природа која је максимално очувана у граду и посвећеност људи да се та идила и очува. Прелепе утиске носим из Словеније и надам се да ћемо и ми нашим другарима приредити тако леп угођај као што су они нама.

У узвратну посету нашој школи дошло је четрнаест ученица из Марибора које су биле смештене код својих домаћина. Реализован је веома амбициозан програм. који је обухватио обиласке значајних културно-историјских споменика, једнодневни излет до Новог Сада и Сремских Карловаца, као и неформални провод у граду са домаћинима.
Посета је забележена у дневном листу Политика од 11.4.2014, који је у пар реченица и фотографијом пренео ову причу јавности.
У оквиру ЕС пројекта школске 2014/15. године организована је узајамна размена колега, који су провели четири дана у школама домаћина у Марибору и Београду. Размене су организоване у периоду од 20. до 23. априла 2015. године.

Линк за РТС, извештај