Угледни час на тему Соло песма одржан је 20.2.2023. у 12.45 у свечаној сали наше гиманзије. Ученици другог разреда друштвеног смера учествовали су у реализацији овог часа. Специјална гошћа је била Драгана Живковић, наша бивша ученица, која сада предаје соло певање у Музичкој школи Станислав Бинички у Београду. Она је и раније сарађивала са професорком музичке културе Душком Кисин. Драгана има своју класу, неколико дивних ученица које су са озбиљношћу прихватиле да учествују у овом подухвату. На клавиру их је пратила професорка Неда Вујичић.
Програм је био подељен на четири целине: песме старих италијанских мајстора и Баха, затим Моцартове и композиције романтичара Шуберта и Брамса (у то време соло песма и добија свој прави облик и значај), и за крај песме српских композитора Станковића и Бајића. Извођења ових песама пратила је најава са објашњењима дела, као и презентација ученица 2-4 и 2-2. Свој допринос, у виду презентације која прати епохе и корелацију са другим уметностима, дали су и ученици 2-3.
Посебан задатак је био корелација са страним језицима. Ученици су преводили текстове соло песама, компоноване на стихове народне поезије, мање или више познатих песника. Након тога су размишљали о томе колико је тешко преводити поезију и колико се губи на лепоти, суштини и аутентичности текста приликом превода.
Корелација са предметом Уметност и дизајн је била тема Тело које пева и креативни израз ученика на ту тему.
Ученици и неколико колега професора подсетили су се на који начин треба поштовати музички бонтон и колико музика утиче на етос и здравље људи, што су веома битни исходи предмета Музичка култура.
Сви присутни су показали велико интересовање за наставак сарадње бивших и садашњих ученика и професора музике у виду још организованијих и успешнијих угледних часова и мини-мултимедијалних концерата који би пратили вокално-инструменталну музику кроз епохе и корелацију са другим уметностима.

https://youtu.be/vGuRK8T89zk


Сећање
Ове године, 18. фебруара, навршило се десет година од преране смрти колегинице Иване Пласоње (1964-2013), која је предавала Музичку културу у Шестој београдској гимназији. Овај час смо посветили њој као скромни вид захвалности због свега што је урадила за промоцију и рехабилитацију хорског певања у гимназији, за предмет и нашу школу.