Obaveštenja

RODITELJIMA I UČENICIMA- NASTAVA NA DALJINU

 S obzirom da je Vlada Republike Srbije donela Uredbu o Dopuni uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i da je kalendar obrazovno-vaspitnog rada srednjih škola usklađen sa istom, a u cilju očuvanja bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih, Šesta beogradska gimnazija, kao i ostale škole iz sistema srednjih škola, dobila je Uputstvo za organizaciju rada i završetak prvog polugodišta školske 2020/2021. godine (Broj: 611-00-00360/2/2020-03 od 27.11.2020.g.).

Ovim uputstvom naloženo je da se svi oblici nastave i učenja (teorijska nastava, vežbe, praktična i blok nastava) u svim srednjim školama u Republici Srbiji, počev od 30.11.2020. do 18.12.2020. godine, kada se završava prvo polugodište školske 2020/2021. godine, izvode na daljinu.

Škola ovim modelom nastave obezbeđuje ostvarivanje propisanih ciljeva, ishoda i standarda postignuća, odnosno standarda kvalifikacija, korišćenjem savremene informaciono-komunikacione tehnologije i Javnog medijskog servisa RTS.

U okviru nastave na daljinu preporučena su tri nivoa na kojima škole mogu da pruže podršku učenicima. Šesta beogradska gimnazija radiće na prvom nivou koji podrazumeva upotrebu izabranog sistema za upravljanje učenjem zajedno sa alatima koji obezbeđuju komunikaciju, prvenstveno putem onlajn sastanaka, ali svakako i putem razmene poruka i forumskih diskusija. Nastava se u ovom slučaju realizuje po uputstvima iz Okvira za učenje na daljinu, Okvira digitalnih kompetencija nastavnika i Selfi školskog izveštaja.

Po potrebi nastava će se na daljinu obavljati i putem nekog od video-konferencijskih alata (Google Meet, Microsoft Teams, ali i putem platformi Skype, Viber, Whatsapp, Zoom, kao i drugih alata sa sličnim funkcionalnostima). 

Uloga roditelja i učenika je da u organizaciji obrazovno-vaspitnog rada putem nastave na daljinu aktivno i odgovorno učestvuju u uspostavljenim komunikacijama.

Direktor i stručni saradnici pratiće nastavu, njeno kontinuirano održavanje i kvalitet, a nastavnici i razredne starešine blagovremeno će obaveštavati učenike i roditelje o organizaciji nastave i drugim obavezama.

Kod svih metoda ocenjivanja insistiraće se na bitnim sadržajima i aktivnostima tj. na onima koji su ključni za ostvarivanje ishoda nastavnih predmeta.

Nastavnici će odlučiti o tome da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu i realizovati putem nastave na daljinu. Ako to nije moguće, ovaj čas se može realizovati u drugom polugodištu, s tim da će se prilikom planiranja voditi računa o ravnomernom rasporedu pismenih i kontrolnih provera. Izmenama i dopunama Pravilnika o ocenjivanju učenika u srednjoj školi data je mogućnost da broj ocena može biti manji od četiri, odnosno manji od dva ukoliko je nedeljni fond časova dva.

 Pri izvođenju zaključne ocene za kraj prvog polugodišta, uzeće se u obzir sve ocene, kako tokom nastave po kombinovanom modelu, tako i tokom nastave na daljinu. Uzimaće se u obzir i pokazane aktivnosti u radu i vežbanju, kao i redovnost u izradi domaćih zadataka i pokazana odgovornost u radu tokom nastave na daljinu.

Zaključna ocena će, u skladu sa Pravilnikom o ocenjivanju, biti javna i obrazložena.

Izuzetno, ukoliko učenici smatraju da ima elemenata za veću zaključnu ocenu, mogu, u dogovoru sa nastavnikom, da odgovaraju u školi, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ukoliko učenik nema ocene, jer iz opravdanih razloga nije mogao odgovarati (bolest, izolacija,…), može biti neocenjen i za njega neće biti izveden opšti uspeh na kraju prvog polugodišta. U drugom polugodištu će se posebno isplanirati rad sa ovom kategorijom učenika.

Evidencija obrazovno-vaspitnog rada ostvarivaće se tako što će se u dnevnik, prema utvrđenom rasporedu časova, unositi realizovane nastavne jedinice, sa napomenom o načinu realizacije (oblik komunikacije sa učenicima i kanal komunikacije).

U evidenciji prisustva učenika evidentiraće se oni učenici koji nisu učestvovali u radu na času putem nastave na daljinu.

Molimo Vas da odgovorno i savesno pristupimo kvalitetnoj organizaciji nastavnog procesa, koja je od zajedničkog interesa za sve učesnike, a posebno za učenike. Razlozi za ovakav rad proći će, a ostaće stečena znanja, koja u životu pred nama moraju imati posebnu vrednost.

                                                v.d. direktora Šeste beogradske gimnazije

                                                                  Radisav Milić

Šesta beogradska gimnazija je jedna od 50 gimnazija koje su uključenje u pilotiranje za sprovođenje projekta Državne mature. Više informacija za sada možete naći na:

https://matura.edu.rs/cesta-pitanja/

Poštovani,

s obzirom na situaciju u kojoj se našao svet,
odustali smo od organizovanih poseta manifestaciji  “Otvorena vrata na
FVM”.

Ali smo napravili web prezentaciju, na kojoj zainteresovani pored
zanimljivosti iz veterinarskih oblasti koje se izučavaju na FVM,
mogu dobiti i sve potrebne informacije oko upisa na naš fakultet.

web prezentacija se nalazi na linku:
https://infocentarfvm.wixsite.com/ov2020

Srdačan pozdrav,
Organizacioni tim Otvorenih vrata na FVM

Obaveštenje o plaganju ispita iz italijanskog jezika za školsku 2019/20. godinu

Obaveštenje o razrednom ispitu za učenike 1, 2 i 3. razreda

Dragi budući brucoši,
Nadamo se da ste svi dobro i da vas vanredno stanje nije previše omelo u pripremama za prijemni. S obzirom na to da se na našem fakultetu svake godine u ovo vreme održavaju otvorena vrata, a da ove godine to nije izvodljivo, hteli bismo da organizujemo Q&A na našem instagram profilu tako da ne budete uskraćeni za informacije koje biste dobili od naših kolega na otvorenim vratima. Iskoristite ovu priliku da nas pitate sve što vas zanima u vezi sa prijemnim ispitom, studiranjem ili bilo čim drugim. Q&A ćemo organizovati u poslednjoj nedelji maja (24-31. maja). Ako imate pitanja koja biste hteli da nam postavite, zapratite nas na instagramu (@uspstimulus).
Srdačno,  Koordinatorka tima za aktivnost, Jelena Jašović Udruženje studenata psihologije “Stimulus”
Odeljenje za psihologijuFilozofski fakultet Univerziteta u Beogradumail: uspstimulus@f.bg.ac.rs

Dragi srednjoškolci,
nadamo se da ste dobro i da se polako pripremate za prijemni ispit.
Usled epidemije koja je zavladala širom sveta, nismo uspeli da posetimo sve vaše srednje škole koje smo planirali u toku marta. Iz tog razloga želimo da vam omogućimo da pogledate šta se sve uči na ETF-u i damo sve važne informacije oko prijemnog ispita i upisa, čujete koje se sve oblasti kroz 7 odseka izučavaju na ETF-u, a na vama je da spremite pitanja za nas.
U subotu, 16. maja 2020. godine sa početkom u 11:00, putem virtuelne platforme ZOOM,održaćemo Virtuelni dan otvorenih vrata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i predstaviti naš fakultet nadamo se našim budućim studenatima.
Prijave srednjoškolaca za ovaj događaj su putem sledećeg linka, do petka u 12:00: http://tiny.cc/etf2020
Link za pristup događaju ćete dobiti u petak, 15. maja,
putem elektronske pošte koju ćete upisati u prijavnom formularu.
Vaš Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu

Sajt za učenike koji uče italijanski jezik u gimnaziji Sveti Sava

Sajt za učenike koji uče španski jezik u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji

Dragi naši prijatelji,

U  trenutku velike pandemije virusa korona, našoj zemlji se kao pravi i iskreni prijatelj našla u nevolji Narodna republika Kina!

U želji da im se zahvalimo za sve što su učinili za nas, pokrećemo Veliki Elektronski Konkurs u oblasti fotografije, likovnog i literarnog stvaralaštva na temu:

DECA SRBIJE KINI – ,,HVALA VAM ZA VAŠE VELIKO SRCE!”

Molimo Vas da Vi, Vaše kolege prosvetni radnici i učenici uzmete učešće u konkursu i pošaljete nam što više radova! Više detalja o konkursu možete naći u prilogu ili na linkovima: 

http://dest.rs/elektronski-konkurs/,   https://www.facebook.com/DestTravelAgency/

U ime Turističke agencije „DEST“ i Tima za promociju i prezentaciju Naučno obrazovnog centra „Vuk Karadžić“ u Tršiću i Viminaciuma, kao i Opštine Knić, čestitamo Vam praznik, želimo dobro zdravlje i da se što pre vidimo i družimo!!!

U sredu 23.04.2020 održana je prva on-line sednica nastavničkog veća VI beogradske gimnazije  kojoj je prisustvovalo 45 nastavnika .Na sednici je  razmatrano izvodjenje nastave na daljinu u proteklih mesec dana ,istaknuto je da su nastavnici uložili veliki trud da se na najbolji mogući način  realizuje nastavni proces i da se sa učenicima na najbolji način obradi gradivo .Naglašeno je da su se i učenici potrudili u prethodnom periodu i da je ogromna većina aktivno učestvovala u on-line nastavi i redovno izvršavala svoje zadatke ali i da postoje neki slučajevi da pojedinci nisu pristupili nastavi u svim predmetima . Na sednici su razmatrana pitanja u vezi ocenjivanja kako formativnog tako i sumativnog kao i problem prepisivanja .Od aktuelnosti u obrazovnom sistemu predstavljena je dopuna pravilnika o ocenjivanju u srednjoj školi koja omogućava nastavnicima da u slučaju ugrožavanja zdravlja učenika mogu izvesti zaključnu  ocenu na osnovu manjeg broja unetih  ocena u odnosu na broj(4)   propisan u redovnim okolnostima  ovim pravilnikom.

Zainteresovanim učenicima/maturantima organizovana je besplatna online pripremna nastava iz opšte i fizičke hemije za upis u školsku 2020/21 godinu na Fakultetu za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu. Detaljnije informacije možete pogledati na linku:

www.ffh.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2020/04/Pripremna-nastava-na-daljinu_FFH_2020.pdf 

Nastava će se realizovati kroz operativne planove i putem platformi od ponedeljka 23. marta. Svi nastavnici će dostaviti operativne planove, a svi učenici će biti obavešteni o načinu realizacije nastave po predmetima. Učenici će od strane predmetnih nastavnika biti obavešteni o načinu korišćena sadržaja preko platforme RTS planeta.

PRIJAVA POPRAVNIH ISPITA AVGUST 2018

PROGRAM EKSKURZIJE ZA DRUGI RAZRED – VRŠAC

PROGRAM EKSKURZIJE ZA TREĆI RAZRED – GRČKA

PROGRAM EKSKURZIJE ZA ČETVRTI RAZRED – ITALIJA