Dijaspora

Saradnja sa školama u regionu i Srbima u dijaspori

 

Dijaspora

Cilj aktivnosti je uspostavljanje saradnje sa srpskim obrazovnim centrima u regionu i dijaspori. Zadatak  projekta je da učenicima obostrano pruži mogućnost sticanja nephodnih znanja, umenja i veština radi spoznaje prošlosti, porekla i tradicije kako bi na tim temeljima razvili sopstveni identitet uvažavajući i negujući kulturne vrednosti i prirodna dobra otadžbine.

Želja nam je da svakodnevni tinejdžerski život vratimo bar na trenutak prostoru i tradiciji predaka. Obradom različitih tema podstičemo mlade da neguju sećanje na domovinu, da izučavaju prirodna dobra i kulturne vrednosti, šireći pozitivne stavove o svojoj zemlji. Afirmacijom kreativnog stvaralaštva mladih stvaramo mogućnost da kroz izraz ličnih emocija utemelje idetitet i definišu karakteristike naroda kome pripadaju (prostor na kome žive, jezik, običaje, tradiciju, konfesiju, itd.).

Očekujemo da veze ostvarene razmenom i saradnjom učenika ostanu trajno nasleđe, svojevrsni testament drugarstva i prijateljstva među Srbima ma gde oni bili.

Koordinator aktivnosti saradnje sa školama u regionu i Srbima u dijaspori je nastavnik geografije Jasna Perić, pedagoški savetnik.

Gimnazijalci dijaspore u Šestoj

1
Šesta beogradska  gimnazija ugostila je učenike i nastavnike srpskih gimnazija iz regiona. Tokom boravka u Beogradu upriličen je obilazak kulturnoistorijskih znamenitosti grada. Zajedno sa gostima iz  Temišvara, Budimpešte i Zagreba posetili smo Narodni muzej, a potom krenuli u obilazak srca grada.
2
;’;.’;.’.l.l
3
4
klmnkllojmjlo
Laganom šetnjom Knez Mihajlovom ulicom stigli smo do Konaka kneginje Ljubice i Patrijaršije. Zatim smo na raskršću ulica kneza Sime Markovića i kralja Petra ušli u portu Saborne crkve Svetog arhanđela Mihajla gde smo najpre posetili večna počivališta Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića. Potom smo se divili ikonostasu i živopisu ove najveće crkvene građevine Kneževine Srbije.
5
Poslepodne smo šetali Kalemegdanskom tvrđavom i uživali u  prelepom pogledu na Savu, Dunav, Gardoš i čitav Beograd. Razgledanje smo završili obilaskom crkve Svete Petke i crkve Ružica.
6
7

Srpsko kulturno nasleđe bez granica

0
Tokom gostovanja srpskih gimnazija iz Temišvara, Budimpešte i Zagreba u Šestoj beogradskog gimnaziji, upriličen je zajednički sutudijski obilazak prirodnih vrednosti i kulturnih zanamenitosti Srbije.
1
Krenuli smo sa severa Šumadije, dolinom Velike Morave do raskošne Resave. Tokom puta vršnjački edukatori, vodiči svojim gostima, bili su učenici Šeste beogradske gimnazije.
2

3

 

Najpre smo posetili manastir Manasiju, zadužbinu despota Stefana Lazarevića, srpskog vladara, viteza Reda Zmaja, prosvetitelja i poktovitelja umetnosti i kulture.

5

6

7

klngflng,l,g;n

8

9

gf

f

g

g

hg

d bfx

gf

 

 

Zatim smo u Svilajncu obišli Poljoprivredno- vetrinarsku školu i upoznali se sa uslovima rada ove vrlo uspešne škole.

10

11

 

 

 

 

 

Učenici su pokazali naročito interesovanje za načinom obavljanja poljoprivredne i stočarske prakse kao i održavanje školske ekonomije.

12

Nakon zajedničkog ručka, na zadovoljstvo svih učenika obišli smo Prirodnjački centar i jedinstvenu postavku replika dinosaurusa u prirodnoj veličini.

13

14

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

Srpska tradicija bez granica – Opštinski sajt

Susreti gimnazijalaca 2019.

0

 Obeležavanje 86 godina postojanja i rada Šeste beogradske gimnazije uveličali su svojim prisustvom učenici i nastavnici srpskih gimnazija iz dijaspore.
1
2

 

 

 

 

U školi je priređen svečani prijem nakon koga su gosti, zajedno sa domaćinima posetili časove.

Najpre je profesorka srpskog jezika i književnosti, Mina Aleksić priredila otvoren čas razvoja i negovanja srpskog jezika i tradicije.

3

4

 

 

 

 

Potom je profesorka hemije Dragana Branković Srzić predvodila laboratorijsku vežbu učenika. Na oduševljenje gostiju rezultat časa „Čarobna hemija“ bila  je degustacija napravnjenih gumenih bombona.

5

6

 

 

 

 

 

7

8

d

d

d

ss

as

U 14 sati su profesori Ksenija Glišić, Alen Nađ, Jasna Perić i učenici Milica Simonović, Mina Petrović, Petar Racić i Mihajlo Stamenković gostovali u radio emisiji Srpski most, radija Slovo Ljubve Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

9

U večernjim satima, nakon otkrivanja spomen ploče učeniku naše gimnazije, Patrijarhu Pavlu, učesnici susreta su prisustvovali svečanoj  akademiji povodom Dana škole.

10

28.10.2019. Dobar dan Beograde, Studio B

28.10.2019 Vesti u 22.00h, Studio B

Slovo ljubve

Susreti gimnazijalaca 2019. Opštinski sajt

Potpisan protokol o saradnji sa gimnazijom „Kantakuzina Katarina Branković“ iz Zagreba

1

Na inicijativu koordinatora prijekta saradnje sa školama u dijaspori, priređen je prijem u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu. Tom  prilikom su direktori Šeste beogradske gimnazije, Rade Zejak i v.d. direktora protojerej-stavrofor, Slobodan Lalić potpisali protokol o saradnji, susretima i razmeni učenika i nastavnika dveju škola.
2
3
Predstavnici naše škole obišli su radni prostor i upoznali se s načinom sprovođenja nastave u ovoj srpskoj gimnaziji.
4
lb,;n,bd;l,nt;l,n;lfnj
lrm;lhbm,rld;,l;t,m;nlymf,;lm,;’y,m’;y
fnb,l;td,nl;t l;ny ml;ml;yu.l.mu
5

Susreti gimnazijalaca 2017.

1

Šesta beogradska gimnazija ugostila je učenike i profesore gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara i „Nikola Tesla“ iz Budimpešte. Učenici zvezdarske škole su predstavili najistaknutije kulturno-istorijske objekte Zvezdare i grada. Zatim su vršnjacima pokazali školski prostor, upoznali ih s kabinetskom nastavom i zajedno prisustvovali nekim od časova. Emotivni utisak imala je izložba već realizovanih susreta učenika i nastavnika svih škola priređena u holu Šeste.

2

3

 

 

 

 

 

Učenici partnerskih škola imali su zajednički izlet u Topolu. Najpre su posetili kuću-muzej Kralja Petra gde je kustos objasnio ulogu i značaj ovog objekta za gradnju mauzoleja Karađorđevića. Fascinantno oslikan hram i kripta kraljevske porodice pobudila je kod mladih radoznalost  za detaljnije saznanje srpske istorije tog doba. Zatim su svi zajedno prošetali do Vinogradareve kuće u kojoj se nalazi postavka „Legat Nikole Graovca“, koji je poslednje tri decenije svog života proveo u Topoli.

4

Laganom šetnjom kroz živopisnu Topolu stigli su do Karađorđevog grada gde su pored monumentalnog spomenika obišli muzej i crkvu vođe Prvog srpskog ustanka.

5

5

 

 

 

 

 

Izlet je okončan na Bukulji u Etno selu „Brestovi“. U kasno poslepodne  prošetali smo parkovima Aranđelovaca. Ispunjeni prekrasnim pejzažima živopisne Šumadije vratili su se u Beograd.

7

8

a

a

a

a

a

a

Srpska kultura i tradicija bez granica

1
Tokom oktobra 2017. učenici i profesori Šeste beogradske gimnazije bili su domaćini susreta gimnazijalaca iz dijaspore i gostili su predstavnike ginazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte. Tako je nastavljena saradnja kojom su planirane aktivnosti  razmene učenika i susreti nastavnika radi promovisanja inovacija u nastavi.
2
Domaćini su goste dočekali u Kraljevskom kompleksu na Dedinju, a nakon obilaska Kraljevskog i Belog dvora zajedno su se uputili u školu u kojoj je priređen prijem  i održano predavanje „Istorija dinastija u Srbiji“. Posle toga, profesori su imali radni sastanak na temu primene IKT u svakodnevnom nastavnom procesu.
3
Sledećeg dana domaćini su goste poveli u obilazak grada, pa su obišli Muzej Nikole Tesle i plato ispred Narodne biblioteke Srbije, gde je o značaju mesta  govorila Isidora Laketić. Nakon obilaska Hrama posetioci su videli kriptu u koju ih je uveo sveštenik koji je govorio o značaju i ulozi Svetog Save za očuvanje srpskog identiteta nekad i sad.
4
5
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
Obilazak grada je nastavljen preko Slavije do Predsedništva i Starog dvora gde je o značaju ovih zdanja  govorila Milica Dmitrović. Posetioci su prošli pored Skupštine Srbije, preko Trga Nikole Pašića do Terazija.
6
7
a
a
a
a
a
a
a
a
a
Poslepodnevna šetnja je počela na Trgu Republike gde im je o znamenitostima govorio Marko Janković. Domaćini i gosti su Knez Mihailovom ulicom došli do Konaka kneginje Ljubice, Saborne crkve i Patrijaršije gde su Ana, Jovana i Milica su govorile o razvoju i ulozi ovih kulturnih objekata.
8
9
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
Šetnja je nastavljena do Kalemegdana. O znamenitostima tvrđave govorile su Sofija, Sonja, Milica, Kiša i Milica. Obilazak je završen ispred Crkve Svete Petke. Veče je bilo rezervisano za zabavu a profesori su se odmarali uz pozorišnu predstavu u BDP.
10
11
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a

Susreti gimnazijalaca u Temišvaru

Učenici i profesori Šeste beogradske gimnazije, posetili su gimnaziju „Dositej Obradović“ u Temišvaru. Aktivnosti su započete u Čakovu gde su učenici obišli kuću-muzej Dositeja Obradovića i Srpsku crkvu iz XVIII veka. Cilj saradnje i razmene je upoznavanje istorije Srba u Banatu i doprinos znamenitih ličnosti kulturnom razvoju i očuvanju nacionalnog identiteta Srba u ovom delu Evrope.

1

2

 

 

 

 

 

Srpska tradicija u Banatu

Predavanjem „Srbi u Banatu“ profesorke Dragane Mišić, u Šestoj beogradskoj gimnaziji nastavljena je realizacija projekta susreti gimnazijalaca škola dijaspore. Učesnici projekta su upoznati sa istorijom Srba u Banatu i uticajem znamenitih ličnosti u očuvanju kulturnog identiteta Srba u ovom delu Evrope.

Realizovana aktivnost je nastavak saradnje sa gimnazijom „Dositej Obradović“ iz Temišvara koja traje već nekoliko godina. Do kraja godine je planirana međusobna poseta i razmena učenika i nastavnika dveju škola.

1

Srpska tradicija bez granica

Profesori i učenici Šeste beogradske gimnazije protekle nedelje posetili su Gimnaziju „Nikola Tesla“ u Budimpešti, čime je počela realizacija projekta „Srpska tradicija bez granica“, koja razmenom učenika i susretima nastavnika promoviše inovacije i primere dobre prakse u nastavi.

1Đaci i nastavnici, predvođeni domaćinima obišli su kulturno-istorijske znamenitosti Pešte. Na Trgu heroja, čuli su priču o istoriji Mađarske i dolasku Srba na ove prostore, saznajući detalje o zgradi u kojoj se sada nalazi Ambasada Republike Srbije.koju je Jovan Dučić dobio na poklon od mađarske grofice.
2
Objekat je danas na spisku UNESKO-a kao kulturnoistorijski spomenik. U samom centru grada obišli su Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu, Angelineum, Srpsku pravoslavnu crkvu i zdanje Tekelijanuma, čija poslednja dva sprata koriste učenici škole „Nikola Tesla“.
3
4
a
a
a
a
a
a
a
a
Razgledanje se nastavilo obilaskom Budima: kuće despota Stefana Lazarevića, Matijine katedrale i Ribarskog bastiona, šetnjom pored predsedničke palate do Tabana.
5
a
a
a
a
a
sadfghjkfkuiil
6
danhkjdnhvikejnbilkrjmblndmldnmhg;lnml;mn;lt,kjlyf,kl;y
7
Ovo je deo grada između brda Gelet i budimske tvrđave, koji je do 15. veka bio naseljen srpskim življem, u kome se danas nalaze spomenici Vuku Karadžiću i Korneliju Stankoviću. Tu je i kafana „Zlatni jelen“ koja je tokom prve polovine 19.veka, bila stecište uglednih i učenih Srba na ovom prostoru.
 8
9
a
a
a
a
a
a
a
a
a
 Zatim smo obišli centralni deo Pešte.
11
10
kdffmgbkldmbl;fkgmln;mfl;nmlh;mn
12
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
Uveče smo metropolu razgledali s Dunava:
13
Poslednji dan boravka ispunjen je razgledanjem živopisne Sentandreje: kuće Vuka Karadžića,  spomenika Jakovu Ignjatoviću, Esnafskog krsta izgrađenog 1763. godine od strane Srpskog trgovačkog društva, koji je pod zaštitom UNESKO-a.
14
Obišli su Blagoveštensku crkvu, zgradu Preparandije u kojoj je 1812. osnovana prva Srpska učiteljska škola, Bogorodičinu ili Beogradsku crkvu, čiji muzej čuva eksponate iz 15.veka.
15
Tokom posete profesori dveju škola su razmenili iskustva u sprovođenju različitih oblika obrazovnog procesa. Dogovorena je razmena urađenih obrazovnih sadržaja i prezentacija kako bi primeri dobre prakse našli primenu u nastavi. Očekivanja su da saradnja približi  učenicima očuvanje i negovanje tradicije, kulturnih obeležja i znamenitosti srpskog naroda. Promovisanjem inovativnih metoda u nastavnim aktivnostima očekujemo zajednički nastup u izradi projekata u oblasti obrazovanja i kulture u regionu.

Šesta u Temišvaru

Učenici i profesori Šeste beogradske gimnazije posetili su gimnaziju „Dositej Obradović” u Temišvaru. Saradnja zasnovana na međusobnoj razmeni znanja i iskustava ovog puta je bila usmerena na upoznavanje istorije Srba u Banatu, kao i doprinos znamenitih ličnosti kulturnom razvoju i očuvanju nacionalnog identiteta Srba u ovom delu Evrope.

Nakon prijema, učenici Šeste beogradske gimnazije prisustvovali su časovima i upoznali se sa načinom sprovođenja nastave i vananstavnih aktivnosti u školi. Poseban utisak ostavila je prezentacija kulturno-istorijskih znamenitosti Temišvara s osvrtom na značaj i ulogu Saveza Srba u Rumuniji za kulturni prosperitet manjine.

slika1
Posle podne je profesor domaćin, Saša Milimarkov učenicima i profesorima obeju škola priredio je nezaboravan obilazak grada. Gosti i domaćini su prvo, pored obala Begeja, stigli do parka ruža, a onda su uživajući u sunčanom danu obišli i druge znamenitosti.
slika 2

Poseban utisak ostavili su novouređeni trgovi i obnovljene zgrade starog jezgra grada. Na Trgu Ujedinjenja pored brojnih palata nekadašnjih bogataša i rimokatoličke katedrale, svojom impozantnošću dominira Srpska saborna crkva Temišvarske eparhije. Šetnjom starim jezgrom grada učenici i njihovi profesori su stigli do Trga pobede gde se na jednom kraju izdiže Katdralni hram Banatske mitropolije Rumunske pravoslavne crkve, a na drugom zdanje Gradske Opere…

slika 3

slika 4
aa
Ovde su učenici dobili slobodno vreme za razlgedanje, druženje, odmor i uživanje.

Ovogodišnji susret učenika dveju škola u Temišvaru učvrstio je stečena i stvorio nova prijateljstva među mladima. Profesori su razmenili iskustvo u primenljivosti različitiih inovativnih metoda u nastavi.

Susreti gimnazijalaca 2016.

Profesori i učenici Šeste beogradske gimnazije bili su domaćini projekta „Susreti gimnazijalaca“ iz dijaspore. Njihovi gosti bili su profesori i učenici gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara i gimnazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte.

slika 1
Gostima je po dolasku u školu priređen srdačan prijem. Prikazana je prezentacija gimnazije a onda su učenici zajedno posetili neke od časova kako bi uporedili nastavni proces u školama. Poslepodne je bilo rezervisano za posetu Muzeju Nikole Tesle, gde je najpre prikazan film o ovom istaknutom srpskom naučniku, a potom je posetiocima kustos prikazao aktuelnu postavku.
slika 2
slika 3
r
f
g
h
b
b
b
 a
a
r
Nakon toga, svi zajedno su prošetali do Hrama Svetog Save gde su obišli ovo velelepno zdanje. Poseban utisak na sve učesnike ostavila je prekrasno uređena riznica Hrama. Veče je bilo rezervisano za individualno razgledanje prestonice. Domaćini su imali zadatak da svojim vršnjacima pokažu život u gradu u večernjim satima.

Drugi dan posete bio je rezervisan za zajednički izlet u Srem. Najpre su obišli manastir Srpske pravoslavne crkve na južnim padinama Fruške gore, Krušedol.

slika 4
slika 5
a
a
a
a
a
a
a
a
a
Potom su se uspeli na Stražilovo. Pred spomenikom Branka Radičevića učenici su govorili stihove „Đačkog rastanka”, a onda su svi zapevali pesmu „Pevam danju, pevam noću“. Nakon uživanja na obroncima Fruške gore sišli su u Sremske Karlovce. U centru grada prošetali su do zgrade Patrijaršije a zatim obišli Sabornu crkvu Svetog Nikole.
slika 6

Posle ručka, priređen je prijem u najstarijoj srpskoj gimnaziji – Karlovačkoj. Domaćini su prikazali istorijat škole, svečanu salu i biblioteku u kojoj se čuvaju, osim knjiga neprocenjive vrednosti i mnoga kulturno-istorijska dokumenta.

Po povratku u Beograd veče je bilo rezervisano za zajedničku žurku. Treći dan susreta domaćini su u ulozi vodiča pokazali kulturno-istorijske znamenitosti grada. Šetnja je počela od Vukovog spomenika, preko Tašmajdana, pored Skupštine, Starog dvora i Predsedništva do Terazija i Trga Republike. U centru su napravili pauzu za individualno razgledanje i uživanje u sunčanom danu. Obilazak su nastavili na Kosančićevom vencu. Pored Konaka Kneginje Ljubice stigli su do zgrade Patrijaršije i obišli Sabornu crkvu. U poslepodnevnim satima uživali su u mnogim znamenitostima Kalemegdanske tvrđave.

slika 7
slika 8
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
Ovaj susret na zadovoljstvo svih, razvio je nova prijateljstva i učvrstio već stečeno drugarstvo među gimnazijskim vršnjacima.

Znameniti Srbi Banata

Predavanjem dr Marka Šuice 15.aprila 2016. godine nastavljena je priprema za susrete s učenicima i profesorima gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara. Učesnici projekta saradnje su upoznati s istorijom Srba u Banatu i uticajem znamenitih ličnosti na kulturni razvoj i nacionalni identitet Srba u ovom delu Evrope.

210416-saradnjasaskolama2

Šesta u Budimpešti

U periodu od 7-9 aprila 2016.godine učenici Šeste beogradske gimanzije boravili su kod svojih vršnjaka iz Gimnazije “Nikola Tesla” u Budimpešti.

sliaka 1

Nakon prijema u školi započeli su upoznavanje kulturnoistorijskih znamenitosti na budmskoj tvrđavi. Najpre su obišli kuću despota Stefana Lazarevića a zatim pored temelja stare srpske crkve stigli do Matijine katedrale i Ribarskog bastiona.

slika 2

slika 3

 

 

 

 

 

Šetnjom pored predsedničke palate sišli smo u Taban. Ovaj deo grada spušten između brda Gelert i budimske tvrđave je od 15.veka bio naseljen srpskim življem. Sada ovde dominira park u kome se nalaze spomenici Vuku Karadžiću i kompozitoru Korneliju Stankoviću. Tu je i kafana “Zlatni jelen” koja je tokom prve polovine 19. veka, bila pravo stecište srpskih književnika.

slika 4

slika 5

 

 

 

 

 

Drugi dan su posetili Srpski Kovin i jedan od najstarijih srpskih manastira na ovom prostoru. Zatim su na dunavskoj adi Čepel obišli jedino srpsko selo u Mađarskoj Lovru i manastir Reske. Tu su učenici obeju škola imali priliku da se skelom prevezu na drugu stranu Dunava.

Poslepodne je bilo rezervisano za strogi centar Pešte, ulicu Vaci, Srpsku crkvenu opštinu, Angelineum, Srpsku pravoslavnu crkvu i Tekelijanum. Čitav ovaj kvart podseća na nekadašnji boravak Srba. Poseban utisak svijom monumentalnošću i izgledom ostavio je Tekelijanum. Danas se ovo zdanje obnavlja i uređuje a poslednja dva sprata koriste učenici škole “Nikola Tesla”.

slika6

sliak 7

 

 

 

 

 

 

slika 8

Veče je bilo posvećeno zabavi. Domaćini su pokazali svojim vršnjacima noćni život u Budimpešti.

 Susreti gimnazijalaca 2015. godine

 slika 1
gjzhgbjhbukjhnikljnlikjmlokjmlokjmčoljčlnjlčjnlnčnč.l
slika 7

sliaka 5

 

 

 

 

 

slika 4

 

 

vjdklndžbgkhkflmjltzkmčluzmčjlzujmjl,zu,mzgukzg,

slika 3

slika 2

 

jndfklnbdžlgkfbmflgkmnltmnlčmlč.n,.m

sliaka 6

Gimnazijalci Beograda Temišvaru

Projekat saradnje sa gimnazijom „Dositej Obradović” iz Temišvara nastavljen je 15.maja 2015. godine aktivnostima na upoznavanju srpske kulturne baštine u rumunskom Banatu.

SLIKA 1

Domaćin susreta, profesor Saša Milimarkov, učenicima i profesorima obeju škola priredio je nezaboravan obilazak i posetu srpskim kulturnim znamenitostima Temišvara.
IMG_1404 as Smart Object-1
IMG_1395
fgbfghjdf
IMG_1355 as Smart Object-1
edgdhthytdj
Spomenik Dositeju Obradoviću -Aleja velikana Temišvar
gfhfjjgkmhjljkh;/jpi’k[ophjkluh;ioo[0i-][0i-]0i-]0]090==90=9jgiui8too
t20150515_155439

„Srbi u Banatu“

Predavanjem „Srbi u Banatu” dr Marka Šuice, 13. maja u Šestoj beogradskoj gimnaziji, započela je realizacija projekta „Gimnazijalci Beograda Temišvaru”, u okviru aktivnosti saradnje sa školama u dijaspori. Tako su učesnici projekta upoznati sa istorijom Srba u Banatu i uticajem znamenitih ličnosti na kulturni razvoj i nacionalni identitet Srba u ovom delu Evrope. Projekat se realizuje u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu grada Beograda.

 

3. 13.05.2015. (2)
3. 13.05.2015. (2)
 jnkkmnklgmnclcgmnl.gmjl.nmhgl.ngh.mg.lmnlg.ml.gmngl,.mnflm,l.yl.m
2. dr Marko Šuica 13.05.2015. Šesta bg.

Saradnja sa gimnazijom „Dositej Obradović“ iz Temišvara

Na inicijativu autora projekta saradnje sa školama dijaspore Jasne Perić, tokom 2014.godine pokrenuta je saradnja Šeste beogradske gimnazije sa srpskim školama u regionu. Planirane aktivnosti saradnje i razmene učenika i nastavnika imaju cilj razvoj tradicije i kulture Srba u dijaspori i razmenu iskustva i primera dobre prakse među kolegama.

ispred skole

20150515_121338