UNESKO klub

Drapeau UNESCO

UNESKO klub Šeste beogradske gimnazije okuplja učenike škole s ciljem da pruži učenicima sticanje neophodnih znanja, umenja i veštine iz domena nauke, obrazovanja, kulture, trajnog razvoja, zaštite životne sredine i očuvanja kulturnih vrednosti i prirodnog dobra.

Svoje aktivnosti klub realizuje od 15. septembra 2003. godine kada je na inicijativu koordinatora škola pristupila Asocijaciji pridruženih škola UNSEKO u obrazovanju za međunarodnu saradnju. Aktivnosti na realizaciji principa misije u pogledu edukacije mladih i njihovom angažovanju na očuvanju interkulturne dimenzije stvaranja novog sveta, uslovile su članstvo UNESKO kluba škole u Svetsku Federaciju UNESKO klubova u Parizu. 23. juna 2007. godine.

Izbor nastavnih sadržaja zasnovan je na funkionalnim didaktičkim principima koji omogućavaju sticanje znanja, umenja i veština, jačanje interesovanje učenika za istraživačkim radom kao i razvijanje sopstvenog nacionalnog, evropskog i svetskog identiteta. Sloboda u izboru tema omogućuje da se metodički i sadržajno uravnoteženo izlazi u susret obrazovnim i saznajnim potrebama učenika razvijanjem spremnosti za funkcionalno korišćenje stečenog znanja. Učešćem u vršnjačkoj edukaciji i istraživačkim studijskim putovanjima utemeljili smo sopstveni identitet projektne nastave.

Plan u osnovi prati rad Nacionalne komisije za UNESKO, UNESKO kluba Beograd, Kluba za UN Srbije, Srpskog geografskog društva, Razvojnog centra Ruskog geografskog društva u Srbiji, Evropskog pokreta u Srbiji, klubova i sekcija škola saradnika i drugih relevantnih institucija i strukovnih udruženja. Nosioci aktivnosti su svi zainteresovani učenici škole.

Koordinator aktivnosti UNESKO klub je Nastavnica geografije Jasna Perić, pedagoški savetnik

Italija-Francuska-Španija 2020

Programom rada UNESKO kluba škole i Federacije UNESKO klubova Srbije, u periodu od 05. do 13. februara 2020. godine realizovano  je planirano istraživačko projektno studijsko putovanje posete objekta UNESKO baštine Evrope „Italija-Francuska-Španija 2020“. Prva destinacija bio je Milano, privredni, modni i kulturni centar Lombardije.

Isktcali smo se kod zamka Sforcan i pored fontane krenuli prema centralnom gradskom trgu na kome dominira gotska katedrala Duomo.

Šetnjom kroz veličanstvenu Galeriju Vitorija Emanuela, stigli smo do opere „Milanska skala“.

Do večeri i smeštanja u hotel, nastavili smo razgledanje najpoznatijeg centra svetske mode. Sutradan smo nastavili put do Ljoret de Mara.

Narednog dana smo krenuli put Barselone. Razgledanje katalonske prestonice započeli smo obilaskom katedrale Sagrada familija.

Zatim smo uživali u Gaudijevom Guelju.

Kasnije smo posetili Olimpijski stadion.

Iskrcali smo se iz autobusa u  luci a onda pored Kolumbovog spomenika, La Ramblom se uputili u Gotsku četvrt, do katedrale Santa Eulalija, zaštitnice grada.

Naredni dan smo započeli obilaskom najvećeg evropskog akvarijuma.

Potom smo uživali u grandioznom stadionu Nou Kamp, muzeju i klupskim prostorijama poznatog katalonskog kluba.

Sledilo je razgledanje grada s brda Mon Zuik i čuvenog španskog sela.

Trećeg dana boravka u Barseloni obišli smo Gaudijeva monumentalna zdanja Paseo de Gracija i Kasa Mila. Slobodno vreme smo iskoristili za individualna razgledanja i uživanje u katalonskoj prestonici.

Poslepodne je bilo rezervisano za muzej Pikasa.

Sedmi dan istraživali smo Figueres, grad iz 18 veka podignut iz petougaonog utvrđenja Kastiljo de San Fernando. Obišli smo muzej Salvadora Dalija.

Put smo nastavili do Kana. U starom gradu smo započeli panoramsko razgledanje a potom sišli do luke i Fesivalske palate. Večernjom šetnjom čuvenom Kroazetom završili smo posetu Kanu i krenuli u Nicu gde nas je čekalo prenoćište.

Sutradan, u prepodnevnim satima krenuli smo u panoramsko razgledanje Nice od hotela do trga Mesina i kroz Englesko šetalište do starog grada odakle se pruža nesvakidašnji pogled na Nicu i čitavu Azurnu obalu.

Poslepodne smo obišli Rusku crkvu u Nici i nastavili put do Monte Karla i Monaka.

Sa obale smo pored Okeanogarfskog instituta i katedrale stigli do Kneževe palate. Slobodno vreme iskoristili smo za razgledanje kneževine i uživanje u prelepim pejsažima sa njenih visokih litica.

Posetu smo završili obilaskom modernog dela kneževine punog cvetnih ulica, vrhunskih hotela i poznatih kasina. Sledio je put povratka.

Dani parlamentarizma

Skupština Srbije je organizovala niz događaja kako bi se građani upoznali sa parlamentom kao institucijom.

2

3

4

Ovogodišnji Dani parlamentarizma održani su u okviru obeležavanja 160 godina od Svetoandrejske skupštine i donošenja prvog Zakona o Narodnoj skupštini 1858.godine.

5

6

7

Skupštinski vodič nam je pokazao ovo velelepno zdanje. Učenicima je omogućen ulazak u malu skupštinsku salu i biblioteku. U centralnom holu Doma Narodne skupštine bio je izložen Zakon o Narodnoj skupštini, stenografske beleške sa sednica Svetoandrejske skupštine, kao i sačuvana fotografija ovog istorijskog događaja.

8

Istraživačka projektna nastava

1

Priprema za izvođenje ovogodišnjeg istraživačkog studijskog putovanja traje čitavo polugodište. Započelo je prezentovanje obrađenih istraživačkih radova na temu posete objekta pod zaštitom UNESKO-a

2

3

jfutzfkizkz

4

hfjtjtfkProjektno istraživanje ima cilj upoznavanje kulturno-istorijskih znamenitosti Italije, Francuske i Španije pre njihovog obilaska planiranog za februar 2020.

6

5

mhh,hl,lzg

7

U vreme obilaska vršnjački edukatori će stečeno znanje i umenje prezetovanja prikazati učenicima drugih partnerskih škola.

8

9

10

 

 

 

 

jgjjtktfk

Sajam nauke – „Razotkrivanje“

1

Ovogodišnja tema Festivala nauke izmamila je 120 učenika škole da „RAZOTKRIJU“ naučne tajne.

2

4

 

 

 

 

 

ngmggkg

3

Naročito su bile interesantne teme održivog razvoja,  očuvanje prirodnih vrednosti planete Zemlje, evolucije živog sveta, polimerizacije i dostignuća IT.

5

6

7

nfcnfffh

Vranje i Koštana

1

Očuvanje i negovanje kulturnog nasleđa Južne Srbije prikazali su učenici trećeg razreda u realizaciji uglednog časa. Najpre je Sonja Bećirić govorila o prirodnim odlikama i zaštićenim vrednostima ove regije. Demografska obeležja, kulturološke odlike i tradiciju ovog kraja  prikazala nam je Žaklina Vujičić.

2

3

 

 

 

 

 

fdbfdgjnfjkuk

4

Potom smo uživali u prikazu tradicije i kulture Vranja u vreme odrastanja i stasavanja Koštane. Emotivnim izrazom s puno ljubavi prikazani su odlomci iz dela Borisava Stankovića. Osnovni motiv i pokretačka iskra mladih je čuvanje tradicije i negovanje kulturnih vrednosti naroda našeg podneblja.

5

6

 

7

8

9

Vranje i Koštana

Muzej nauke i tehnike

1

U Muzeju nauke i tehnike održana je radionica o održivom korišćenju prirodnih minerala. Učenici su prisustvovali demonstraciji vežbi o korišćenju mineralnih sirovina i razlozima racionalizacije trošenja istih.

2

3

4

U Muzeju nauke i tehnike održana je radionica o održivom korišćenju prirodnih minerala. Učenici su prisustvovali demonstraciji vežbi o korišćenju mineralnih sirovina i razlozima racionalizacije trošenja istih.

5

6

7

 

 

 

 

 

Muzej nauke i tehnike

Prirodnjački centar

Članovi kluba su posetili Prirodnjački centar u Svilajncu u okviru realizacije teme „Evolucijom do nas“.

1

U zgradi centra posećena je najpre postavka evolucije živog sveta kroz sve periode evolucije, do pojave čoveka.

2

3

 

 

 

 

 

dxffjjtgktuku

4

Učenici su prisustvovali demonstraciji procesa vulkanske erupcije u maketi Prirodnjačkog centra a na otvorenoj izložbi analizirali evolucijua živog sveta u mezozoiku na čitavom planetarnom prostoru.

5

6

 

 

 

Razvojni centar Ruskog geografskog društva u Srbiji

Svečana akademija povodom proslave godišnjice rada Centra ruskog geografskog društva u Srbiji održana je u Ruskom domu 15.novembra. Skupu se najpe obratio rukovodilac Centra profesor doktor Miroljub Milinčić i zahvalio svima na podršci i učestvovanju u aktivnostima centara na promociji prirodnih i kulturnih vrednosti ruskog i srpskog naroda.

1

2

Akademiji je prisustvovao ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko koji se zahvalio članovima Centra na delatnosti i postignutim rezultatima.

Podsetio je na bliskost srpskog i ruskog naroda:

„Danas, kada smo suočeni sa prekrajanjem istorije, pre svega one iz Drugog svetskog rata, kada se opet ujedinjuju fašisti, a zaboravljaju se i ruske i srpske žrtve, treba da se setimo da su Rusi i Srbi i pravoslavni i slovenski narod, da smo bliski, ne samo po kulturi i jeziku, već i po odnosu prema slobodi“.

3

4

5

Šesta se voli a UNESKO klub pamti

Bivša učenica škole i jedan od najaktivnijih članova UNESKO kluba Šeste beogradske gimnazije, Olivera Nešić, stipendista je doktorskih studija Sorbone.Povodom obeležavanja 86 godina postojanja škole poslala je motivacionu poruku učenicima:

Boravak u Parizu koristi za nastavak aktivnosti u misiji UNESCO-a. Tokom gostovanja Emira Kusturice na temu „Kultura je ključ naše egzistencije“ umetnici iz Srbije su predstavili novu vrstu muzike koja je nastajala vekovima na tlu na kojem živimo. U njoj su ujedinjeni motivi i harmonija u jednu novu celinu. To je doprinos globalnom kulturnom napretku i još jedan dokaz neophodnosti brige i zaštite naše baštine.

1

2

3

Geografski diktat

Razvojni centar Ruskog geografskog društva u Srbiji ogranizovao je peti Geografski diktat 27. oktobra 2019.  godine u Ruskom domu u Beogradu.

1

Inicijator ove velike međunarodne prosvetne akcije je predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin. Učesnici diktata imali su priliku da se upoznaju s uslovima studiranja u Rusiji.

2

3

4

Aktivnost Ruskog geografskog društva ima međunarodni karakter. Ove godine u takmičenju je učestvovalo 64 učenka naše škole koji su postigli zavidne rezultate na globalnom nivou.

5

6

7Obeležavanje godišnjice UNESKO kluba škole

1

Povodom obeležavanja šesnaest godina aktivnosti UNESKO kluba škole u ulaznom holu je postavljena izložba fotografija sa istraživačkog studijskog putovanja „Pariz 2019“.

2

Promovisanje kulture nenasilja među školskom decom u opštini Zvezdara

Tokom drugog polugodišta učenici odeljenja II-5 sproveli su realizaciju projekta „Promovisanje kulure nenasilja među školskom decom u opštini Zvezdara“ u organizaciji Centra za reintegraciju i aktivizam  uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji i Gradske opštine Zvezdara. Kao vršnjački edukator promovisali su kulturu nenasilja u osnovim školama na opštini Zvezdara. Edukatori su u paru realizovali dvanaest radionica. Završna svečanost, uz prisustvo  predstavnika OEPS-a u Srbiji, održana je 25.06.2019. uručenjem sertifikata u Šestoj beogradskoj gimnaziji. Vršnjački edukatori su: Aleksa Jakić, Lena Bašić, Sofija Dmitrović, Nikola Perović, Ana Šarić, Stevan Kovač, Ivona Milosavljević, Nemanja Simić, Bojana Đorgović, Teodora Trmčić, Jovana Petrović i Teodora Tadić.

1.

2.

3.

 

 

 

 

„Čep za hendikep“

Humanitarnom akcijom „Čep za hendikep“, članovi kluba su pokazali solidarnost u skupljanju pomoći za obezbeđenje pomagala za decu sa teškoćama u kretanju. Akciju su sproveli učenici drugog razreda prirodnog smera.

1.

2

 

 

Muzej hleba u Pećincima

Članovi kluba, zajedno sa članovima hemijske sekcije, obišli su znamenitosti Zapadne Srbije. U Pećincima su posetili muzej hleba u kome se sakupljaju, čuvaju i prezentuju predmeti koji su se nekad koristili u Srbiji u procesu proizvodnje hleba. Postavka ima cilj da pokaže put zrna pšenice „Od zemlje preko hleba, do neba“ predstavljajući radove slikara Jeremije. U muzeju se nalazi etnografska zbirka oruđa za obradu zemlje, oruđa za preradu pšenice, predmeti za mešenje i pečenje hleba, predmeti za pripremanje i služenje hrane kao i zbirka od 96 različita obredna hleba.

1.

2.

 

3.

4.

 

Podizanje energetske efikasnosti i upotreba obnovljivih izvora energije

U saradnji sa gradskim Sekretarijatom za energetiku učenicima su pokazani principi podizanja energetske efikasnosti u svakodnevnom životu. Posebna pažnja je posvećena pravcima upotrebe novih, obnovljivih izvora energije i korišćenje iste u našem okruženju.

1.

2.

 

 

 

 

 

a

a

aaaaad

dbdfbd

jghjg

Reciklirajmo zajedno

Studenti Fakulteta organizacionih nauka, Milja Radosavljević i Ratko Sparić, na interesantan i zanimljiv način prikazali su značaj očuvanja životne sredine i proces kontrolisanog korišćenja prirodnih resursa. Pikazom optimalnih kapaciteta planete i analizom trošenja resursa, predočili su mladima značaj borbe za održivi razvoj.

1.

2.

 

3

4

 

 

 

Pariz 2019.

Programom rada UNESKO kluba škole i Federacije UNESKO klubova Srbije, u periodu od 27. aprila do 04. maja 2019. godine realizovana je planirana projektna nastava edukacije i učešća u istraživačkom studijskom putovanju posete objekta UNESKO baštine Evrope  –  „Pariz 2019.“.

Prva destinacija bio je Alzas i Strazburg. Na obalama Ila obišli smo kompleks institucija EU: Evropski parlament, Evropski sud za ljudska prava i Savet Evrope. U gradu smo posetili katedralu i brojne objekte iz različitih perioda istorije ovog grada.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Narednih dana smo obilazili kulturnoistorijske znamenitosti Pariza. Najpre spomenik Kralju Aleksandru I.

7.

Zatim razgledanje grada sa Trokadera.

8.

Do Gradske skupštine, Sorbone, Panteona do parka i palate Luksemburg.

9.

10.

11.

12.

Stigli smo i do kompleksa Organizacije UNESKO-a pri UN.

13.

A potom i do kompleksa Invalidi:  Napoleonove grobnice, crkve Doma Kralja Sunca, Istorijskog muzeja, muzeja oružja i savremenog multimedijalnog muzeja Šal De Gola.

14.

15.

16.

17.

Narednog dana samo posetili Versaj:

18.

19.

20.

21.

22.

Nakon obilaska velelepnog dvorca u tročasovnoj šetnji obišli smo Trijumfalnu kapiju i prošetali Šanzelizeom.

23.

24.

Oko 18. sati sa zbornog mesta krenuli smo prema Seni gde nas je čekao brod.

26.

28.

Peti dan boravka ponovo smo se vratili Ajfelovom tornju. Ovog puta smo Pariz posmatrali s ovog velelepnog zdanja.

29.

31.

32.

34

33.

Potom smo se uspeli na Monmartr. Iskrcali smo se ispred živopisnog Mulan Ruža i nastavili uskim ulicama do crkve Svetog Srca Isusovog, Sacre Coeur.

35.

38.

37

Predveče smo obišli novi deo Pariza, De Frans. Ovim savremenim kvartom dominira monumentalna Trijumfalna kapija sa čijih stepenica se pruža predivan pogled na čitav grad.

39.

40

 

42

 

 

 

 

 

41.

Naredni dan je bio rezervisan za Luvr.

43

44.

45

46

47

48

49

 

 

 

 

Poslepodne smo prošetali, preko Trga Vandom i Madeline, do Opere Garnijer i Galerije Lafajet. Predveče smo obišli Bubursku četvrt i novi Las Hale. Pored predivne muzičke fontane put nas je vodio do muzeja savremene umetnosti Pompidu, pored koga se nalazi i Srpski kulturni centar.

50

51

Poslednjeg dana boravka u Parizu posetili smo Diznilend.

52

54.

53

55

Istraživačko studijsko putovanje  završili smo posetom Beča. Nakon panoramskog razgledanja grada obišli smo Operu, katedralu Svetog Stefana, trg Marije Terezije, prirodnjački muzej i dvorce Hofburg i Šembrun.

56

57

 

 

 

 

58

 

 

 

59.

Svi smo mi čitaoci

Svetski dan knjige i autorskih prava 23.april, obeležen je prikazom najboljih autorskih dela učenika o kulturnoistorijskim znamenitostima Evrope. Ugledni čas je omogućio učenicima da iskažu i lična pesnička umeća kazivanjem svojih napisanih dela.

IMG_6544

IMG_9166

 

Ozelenjavanje školskog dvorišta

Početkom aprila nastavili smo akciju ozelenjavanja našeg školskog dvorišta. U akciji „Šuma peva“ posadili smo još jedno drvo.

IMG_0342

Projektna nastava

Priprema za realizaciju istraživačkog studijskog putovanja „Pariz 2019.“ sadržala je i realizaciju projektnih prikaza kulturnih objekata, istorijskog razvoja i geografskih karakteristika prostora koji posećujemo. Svaki učesnik je rad na dobijenu temu prikazao ostalim učesnicima studijskog istraživanja na časovima sekcije.

22.

21.

 

 

23.

25.

24.

Ostrvo izazova – Island

Bivše učenice naše škole Bojana Milošević i Ivana Gomilanović, 22. januara su predstavile pripremu, putovanje i istraživanje Islanda učenicima drugog razreda. Ovim je započeta edukacija mladih i prenošenje doživljaja i iskustva iz drugih delova sveta. Učenici su imali priliku da se informišu o prirodnim izazovima, uslovima putovanja, boravka i rada u ovoj ostrvskoj zemljama.

1

2

3

4

Festival nauke

Članovi kluba, zajedno sa članovima hemijske sekcije, posetili su XII Festival nauke sa temom „Zemlja budućnosti“. Naročite ipresije je ostavilo predavanje fransuskog istraživača Antona Delforža. Tema predavanja je bila „Da li roboti mogu da nas čuju“. Njegov zadatak je bio da kreira matematičke modele i kompjuterske programe koji pomažu robotima da razumeju ono što su čuli sopstvenim ušima, odnosno mikrofonima i da reaguju na primljene informacije. Demonstracija je pokazala praktičnu primenu informatičkih znanja.

1 predavač

Drug nije meta

Vršnjački edukatori Mihajlo, Lena, Aleksa, Nikola, Bogdan, Bojana i Teodora, odeljenja 2-5, nastavili su započetu akciju promovisanja sprečavanja konflikata, širenja drugarstva, prijateljstva i poštovanja među vršnjacima. Ovogodišnja akcija „Podeli prijateljstvo“ održana je 28. novembra, s ciljem afirmacije zajedništva i učenja mladih o značaju deljenja. Organizacija „Drug nije meta“ je za učenike škole priremila rančeve prijateljstva, sa poklonima tako što su sadžaj jednog ranca dela dva učenika.

1

32

GEOGRAFSKI DIKTAT

Članovi UNESKO kluba škole učestvovali su  11. novembra u realizaciji IV Geografskog diktata Ruskog geografskog društva u Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu. Ove godine manifestacija je održana u 60 država širom sveta. Učenici naše škole i drugi građani, mogli su da provere svoje znanje o ruskoj geografiji i društvu.

Pre realizacije testa svi prisuti imali su priliku da pogledaju  video-materijal o prirodnim lepotama i neverovatnim pejzažima Rusije. Test se sastojao iz tri dela, odnosno 30 pitanja iz oblasti osnovnih geografskih pojmova i termina vezanih za Rusiju, ali i geografskih znanja do kojih se dolazi na osnovu opšteg znanja o geografiji ove najveće zemlje sveta. Učesnici su mogli da biraju jezik na kome će raditi test, što je onima koji znaju ruski jezik, bila dodatna prilika da provere svoje znanje.

1

45

32

DAVALI –praznik svetla

U Galeriji Dečjeg kulturnog centa, 7. novembra članovi kluba su prisustvovali obeležavanju Davali – praznika svetla kao najvažnije sile života koji se slavi u celoj Indiji. Prigodnu izložbu mladih umetnika iz Indije je otvorio NJ.E. Subrata Batazardži, ambasador Indije. O prazniku i uticaju na ritualni život stanovnika Indije govorio je dr Aleksandar Petrović koji je predstavio svoju knjigu „Indija, zemlja svetlosti“.

12

34

15. godina UNESKO kluba škole

Povodom obeležavanja 15. godina UNESKO kluba škole priređena je retrospektiva aktivnosti i radova učenika na istraživanju kulturnoistorijskog nasleđa i prirodnih vrednosti Srbije i Evrope,  tokom ovog dugogodišnjeg perioda.

Naša škola je 15. septembra 2003. godine postala članica ASP škola a UNESKO klub škole 2007. punopravni član Federacije UNESCO klubova u Parizu. Aktivnosti kluba okupljaju učenike svih razreda škole na realizaciji postavljenih ciljeva projektne nastave i vršnjačke edukacije.

Izožba

Letnji kamp

Učenik Dimitrije Petrović je od 08. avgusta 2018. godine predstavljao UNESKO klub škole i Federaciju UNESKO klubova Srbije u  realizaciji letnjeg kampa Evropske federacije UNESKO klubova i Nacionalne komisije za UNESKO Rumunije na Univerezitetu u Bukureštu „Dimitri Cantemir“ na temu „Svetska baština i vaspitanje za održivi razvoj“. Tom prilikom je predstavio naš doprinos razvoju organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu  na nacionalnom nivou i aktivno učestvovao u planiranim sesijama skupa.

deo tima

prijatelji priznanje

Dvorski kompleks

Članovi UNESKO kluba škole su u okviru posete Dvorskom kompleksu na Dedinju obišli dve primarne rezidencije – Kraljevski dvor i Beli dvor, kao i dvorsku kapelu Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Posetioci su imali priliku da sretnu i pozdrave prestolonaslednika Aleksandara II Karađorđevića i princezu Katarinu.

Beli Dvor

Kraljevski Dvor-plavi salon

Kraljevski dvor

Drug nije metalogo akcije

Članovi kluba učestvovali su 17. maja na Drugoj konferenciji o vršnjačkom nasilju „Drug nije meta“ održanoj u Domu omladine. Pozvani smo da tokom sledeće godine uzmemo aktivno učešće u realizaciji akcije „Podeli prijateljstvo“ koja za cilj ima prevenciju vršnjačkog nasilja kroz afirmaciju zajedništva i razvoj empatije i učenja dece da dele sa drugima i poštuju tuđe potrebe.

ekipa

Resava

Aktivisti kluba bili su učesnici i vršnjački edukatori prolećnog izleta Stručnog veća prirodnih nauka koji je obuhvatio posete Resavskoj pećini, manastiru Manasija i Prirodnjačkom centru u Svilajncu. Svoja istraživanja prirodnih, kulturnih i istorijskih odlika Resave predstavili su svim učesnicima tokom realizacije celodnevnog programa obilaska.

Manastir Manasija

Resavska Pećina

Prirodnjački centar u Svilajncu

Beograd s reka

Tokom maja članovi kluba su izučavali znamenitosti rodnog grada. Realizacijom projekta „Beograd s reka“ 11. maja uživali su u lepotama grada plovidbom Savom i Dunavom pored Kalemegdana, oko Velikog ratnog ostrva do Gardoša, zatim ispod savskih mostova i „Beograda na vodi“ do Ade Ciganlije.

IMG_4130 IMG_4180

IMG_4301 IMG_4378

Metropole na obalama Dunava

Za prolećno studijsko putovanje izvršene su uobičajene pripreme istraživanjem istorijskog razvoja, tradicije, kulture i običaja stanovnika Budimpešte, Bratislave i Beča. Istraživanje je obuhvatilo i znamenitosti Graca i Maribora, koje smo takođe posetili.

IMG_3784 Grac

Trg Marije Terezije

Šembrun

Belvedere

BratislavaBudimpešta

 

 

 

 

 

MEĐUNARODNA AKCIJA „GEOGRAFIČESKIЙ DIKTANT“

U saradnji sa Razvojnim centrom Ruskog geografskog društva u Srbiji posetili smo izložbu fotografija iz arhive Ruskog geografskog društva i učestvovali u međunarodnoj akciji „Geografičeskiй diktant“ koja ima za cilj upoznavanje prirodnih, istorijskih i kulturološko-demografskih odlika Rusije.

Učesnici

Nauka kroz zabavu

Članovi kluba škole su u noći istraživača 29. septembra u Galeriji nauke i tehnike SANU posetili izložbu „Nauka kroz zabavu“. Izložba je postavljena u cilju promocije prirodnih nauka. Prikazani su interaktivni eksperimenti iz oblasti optike, svetlosti, magnetizma, elektrostatike i superprovodnosti. Učenici su imali priliku da demonstriraju oglede i učestvuju u istraživanju različitih fizičkih fenomena.

Nauka kroz zabavu

Dan zaštite ozonskog omotača

Šesta beogradska gimnazija bila je domaćin regionalnog susreta „Muzikom za novi početak“ gimnazija glavnih gradova bivših republika SFRJ. Tom prilikom je 16. septembra obeležen Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača postavljanjem izložbe radova učenika svih škola učesnica na temu „Zaštitimo našu planetu“.

Izložba likovnnih radova