Novembarski dani

Novembar 2020.

Još jedan novembar… i još jedni „Sonjini dani”.
Ovoga puta drugačiji, u skladu sa okolnostima.
Sve ono što smo radili prethodnih četrnaest godina sada je pred vama. Sve naše akcije u kojima smo bili inovativni, ekskluzivni, darežljivi, pametni, veseli, originalni, preduzimljivi…
Sa energijom koja iz ovih slika i snimaka bije, „idemo dalje”, kako bi naša Sonja rekla. Do sledeće godine u kojoj ćemo se opet družiti i praviti uspomene za vremena koja su pred nama. Jer, „Sonjini novembarski dani” bili su i uvek će biti-iskorak.

novembarski dani 2019 za sajt 1

04. decembar 2019.

Novembarskim danima Sonja Žarković u Šestoj beogradskoj gimnaziji gostovala je kustoskinja Narodnog muzeja Marina Pejović. Učenici su bili u prilici da se upoznaju sa istorijom Narodnog muzeja i mnogim zanimljivostima. Kustoskinja je govorila o muzejima u sastavu Narodnog muzeja, zbirkama, poslu kustosa, radionicama za srednjoškolce. Učenici su postavljali pitanja kustosu i razgovarali o periodima u umetnosti, ali bilo je tu i pitanja u vezi sa nastavkom njihovog školovanja i izbpra fakulteta. Susret u bojama umetnosti.

Koordinator Biljana Bodiroga

IMG_7595

IMG_7596

 

 

 

 

 

03. decembar 2019.

Učenici naše škole, imali su privilegiju da na temu ličnog brendinga, njegovog značaja i uticaja na karijerne puteve i uspešnu karijeru razgovaraju sa g. Markom Cvetkovićem, direktorom marketinga kompanije A&P DOO Pepsi Srbija i Crna Gora. Pitanja i zainteresovanost učenika su pokazali da je izbor teme bio pravi, a zadovoljstvo inspirativnim predavanjem i informacijama koje su dobili od gosta su pokazali aplauzom na kraju susreta.

Koordinator Suzana Lazović

IMG_7590

IMG_7591

 

 

 

 

 

 

IMG_7593

IMG_7592

 

 

 

 

 

29. novembar 2019.

Tribina „Matematika iz senke“ okupila je učenike i nastavnike osnovnih škola „Vladislav Ribnikar“, „Ćirilo i Metodije“, „Zmaj Jova Jovanović“, „Pavle Savić“ i beogradskih gimnazija Trinaeste, Četrnaeste i Šeste i još jednom potvrdila da matematika ne zna za granice. Uvodničari u tribinu bili su učenici naše škole Sofija Miladinović 3-9, Mihajlo Stamenković 3-9, Jana Trifunović 2-5, Tijana Cvetković 2-5, Marko Gligorijević 3-9, Strahinja Stanojević 3-8, Emilija Bradač 2-5, Sanja Stanković 2-5, Mihajlo Petrović 3-9, Danica Stanković 3-8 i Teodora Vujičić 2-5  učesnici projekta „Šetajuće matematičko znanje“ i manifestacije Maj mesec matematike 2019.  Gosti iz Četrnaeste gimnazije su prisutnima predstavili vezu između matematike i plesa, gosti iz Trinaeste gimnazije otkrili rešenja zanimljivih matematičkih problema, a domaćini odškrinuli vrata teorije igara. Osnovci su bili u majicama iz projekta „Šetajuće matematičko znanje“, pa su zainteresovanima predstavili matematičke sadržaje sa majica. A svi zajedno smo u okviru „Sonjinih dana“ tražili i otkrivali malo drugačiju matematiku, uživali u druženju i razmenjivali ideje, i moglo je da traje…

Koordinatori Ana Joković i Suzana Lazović

sdr

dav

 

 

 

 

 

sdr

 

 

 

 

 

sdr

sdr

 

 

 

 

 

28. novembar 2019.

Zainteresovani učenici i nastavnici, su imali priliku da u okviru manifestacije “Novembarski dani Sonje Žarković” prisustvuju izradi scenske i korektivne šminke.  Naše gošće su bile učenice Škole za negu lepote koje su nosioci priznanja i nagrada sa prestižnih međunarodnih takmičenja u ovoj oblasti. Bilo je zadovoljstvo posmatrati njihov rad i transformacije koje su izvele. Susret je protekao u veoma živoj atmosferi sa mnogo pitanja i korisnih saveta, kao i ideja za buduću saradnju. Moderatori su bili nastavnici Škole za negu lepote, Lidija Trišović Milinković i Ivana Maćešić, a domaćin ispred naše škole bila je psiholog Ljilja Živanić.

Koordinatori Ljiljana Pavlović Šudić i Suzana Lazović

viber_image_2019-11-29_20-07-55

viber_image_2019-11-29_20-06-35

 

 

 

 

 

viber_image_2019-11-29_20-06-48

 

 

 

 

 

 

viber_image_2019-11-29_20-07-17

viber_image_2019-11-29_20-07-35

 

 

 

 

 

Dana 28.11.  u 17 časova u našoj školi održala se radionica  Obradujmo i sebe i druge u okviru Novembarskih dana Sonje Žarković. Gosti su nam bili predškolci iz vrtića Bubamara. Pravili smo čestitke i ukrase za Novu godinu, družili se i uživali.

Istog dana u 14.20 radionicu na temu Trgovina ljudima održale su aktivistkinje Astre. Radionica je bila posećena i uspešna, a pre svega, korisna našim učenicima.

Koordinator Slavica Vlačo

IMG_7363

IMG_7361

 

 

 

 

 

Image-1

IMG_7575

IMG_7574

nfcghgg

27. novembar 2019.

U školi je za  nastavnike Šeste beogradske gimnazije organizovano  stručno usavršavanje pod nazivom “Od kompetencija do zadataka: mogućnosti primene iskustava iz međunarodnih evaluacionih studija o nastavi”. Realizator usavršavanja
bila je prof. dr Dragica Pavlović Babić, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dubravka Radošević, pedagog

IMG_20191127_134339

IMG_20191127_134300

 

 

 

 

 

 

IMG_20191127_134318

IMG_20191127_134223
 
 
 
 
 
hg
f
f
d
 
 
d
h
h
h
h
 
hntl;,jt,jtj

U okviru manifestacije gost učenika i nastavnika u Šestoj beogradskoj gimnaziji bio je prof.dr Slaviša Stanković redovni profesor Univerziteta u Beogradu-Biološki fakultet koji je održao poučno i zanimljivo predavanje o mikroorganizmima i kulturnom nasleđu.

Jasminka Bašić, koordinator

IMG-e40d2c9599d965283edc3fb0ee238b74-V

IMG-17254a123c06ed8ca5ec15fa046bf722-V

kjbkrrjmbtjmtlokjmt

IMG-24750200ab0ad525b56194be401301b3-V

IMG-5344e0bb5b51676463ca91b8fd1effa8-V

hfhtjztkzukuil

26. novembar 2019.

U „ Sonjinim danima“ gosti škole su bili predstavnici centara za socijalni rad, opštine Zvezdara i opštine Vračar.
Cilj zajedničkog sastanka bilo je uspostavljanje intenzivnije saradnje i upoznavanje nastavnika, odnosno odeljenskih starešina sa različitim procedurama koje su od zajedničkog interesa, a odnose se na teškoće naših učenika.

Kako saradnja između škole i porodice ima veliki uticaj na školsko postignuće i uspeh učenika, gosti su predočili određene mehanizme i korake koje odeljenske starešine mogu preduzeti u postojećim slulajevima, te detaljnije upoznali sa domenima rada centara.

Dubravka Radošević, pedagog

U želji da naše učenike upoznamo sa različitim programima i aktivnostima koji mogu da im koriste u životu i njihovim budućim karijerama, posetili smo Paper Girl Gallery Hub. U ovom predivnom prostoru učenike su  dočekale još divnije Radmila i Jelena . One su  predstavile ovaj hab, njegovu organizaciju i aktivnosti koje se realizuju u njemu. U otvorenom i toplom razgovoru predstavile su  svoj primer dobre prakse u domenu zapošljavanja mladih i prepoznavanju prilika u svetu posla, kao i svoje karijerne puteve. Aktivno učešće naših učenika, pitanja koja su postavljali pokazali su da smo napravili dobar izbor i da je to još jedan od puteva koji treba koristiti.

Koordinator Suzana Lazović

IMG_7577

IMG_7578

IMG_7576

fgjtfdkjftkfyuk

25. novembar 2019.

U Šestoj gimnaziji je gostovala književnica Jasminka Petrović. Susret sa učenicima je naslovljen prema Jasminkinoj knjizi „Sve je u redu“, koja mu je bila okosnica, upriličen je u okviru manifestacije „Sonjini dani“. Druženje je proteklo u toplom i zabavnom raspoloženju. U organizaciji i realizaciji ovog susreta posebno su se angažovali učenici odeljenja 3-4.

Koordinator  Marija Bogićević

smart

smart

 

 

 

 

 

     klhthkltktmllt

smart

smart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

smartsmart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22. novembar 2019.

Povodom obeležavanja manifestacije “Novembarski dani Sonje Žarković”, gosti Šeste beogradske gimnazije bili su učenici OŠ “Dušan Jerković” iz Banatskog Karlovca.

Odeljenje 3-9 organizovalo je kreativnu igru “Lavirint poverenja” u kojoj su učestvovali učenici prvog i trećeg razreda, kao i gosti, te pokazali svoje znanje iz srpskog jezika i književnosti, ali i snalaženje u prolasku kroz lavirint druženja i timskog angažovanja.

Radionicu “Karijerno ćaskanje” za učenike prvog razreda i goste realizovale su Tamara Srećković, Milica Berić (Centar Inventiva) i Mirjana Jeftenić (GIZ). Kroz korake: upoznaj sebe, upoznaj svet zanimanja, upoznaj puteve obrazovanja, isprobaj zanimanje i donesi odluku o karijeri, učenici su posavetovani kako da pristupe jednoj od najvažnijih odluka – izboru zanimanja.

Koordinatori Danijela Iličin i Suzana Lazović

KARIJERNO.1

LAVIRINT.7

LAVIRINT.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAVIRINT.4

KARIJERNO.5

 

 

 

 

 

20. novembar 2019.

U okviru manifestacije ”Novembarski dani Sonje Žarković” , učenicima i nastavnicima naše škole predavanje je održao prof.dr Vladimir Jorga.Tema predavanja  ”Ishrana tinejdžera i vrhunskog sportiste” privukla je mnoge pa je konferencijska sala bila mala da primi sve zainteresovane. Pored 60-tak učenika predavanju su prisustvovali i nastavnici Marija Filipović, Suzana Lazović, Andrija Vlajić i pomoćnik direktora Željko Matić.

Naučno-stručne kompetencije Vlamimra Jorge, redovni profesor higijene i sportske medicine na Medicinskom fakultetu (u penziji), autor mnogih stručnih dela iz oblasti sportske medicine, kao i sportske reference, crni pojas  10-ti dan u karateu, vešestruki prvak SFRJ, trener, selektor i instruktor karatea kvalifikovale su ga za najkompetentniju osobu za temu koju nam je približio svojim predavanjem. Svi učesnici imali su priliku da se posluže voćem koju je organizator pripremio i na sopstvenom primeru daju doprinos popularizaciji zdravog načina ishrane.

Koordinator  Andrija Vlajić

IMG_7582

IMG_7583

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7579

IMG_7581

 

 

 

 

 

19. novembar 2019.

U okviru manifestacije organizovana je i poseta učenika naše škole kompaniji „Nordeus“. Kompaniju su posetili učenici svih razreda škole, zainteresovani za IT i oblast kompjuterskih  igara. Domaćin  g.Miloš Paunović, CSR ekspert  je učenicima i nastavnicima na početku posete, sjajnom prezentacijom „Kako pravimo igre?“ predstavio delatnost kompanije i ukazao im na karijerne mogućnosti u ovoj oblasti IT. Učenici su saznali da iza popularnih kompjuterskih igara stoje veliki timovi stručnjaka iz različitih oblasti tehničkih, kreativnih, marketinških i zaduženih za ljudske resurse. Poseta se nastavila u radnom i prostoru za odmor zaposlenih, tako da su učenici imali priliku da osete i tu atmosferu. Pozitivni utisci i karijerni planovi učenika su obojili ovu posetu.

Koordinatori Mirjana Jelić i Suzana Lazović

IMG_7191

IMG_7234

IMG_7228

 

 

 

 

 

IMG_7191

IMG_7197

 

 

 

 

 

 

IMG_7226

IMG_7230

 

 

 

 

 

U okviru manifestacije Novembarski dani Sonje Žarković održan je ugledni čas Susret filozofije i likovnih umetnosti u nadrealizmu. Učenici četvrte godine društveno-jezičkog smera (Jovana Anđelković 4-1, Anja Predić 4-1, Teodora Božić 4-2  Ana Radaković 4-2, Ana Stojanović 4-2, Ana Stanković 4-2, Dobrila Todorović 4-2,

Marko Krstić 4-3, Luka Miljković 4-3, Matija Mišić 4-3, Milica Stošić 4-3,

Jovan Šešum 4-3, Lazar Vujić 4-4, Igor Vukosavljević 4-4, Katarina Jović 4-4, Iva Peruničić 4-4, Luka Stamenković 4-4) tumačili su estetske i filozofske dimenzije slika Dalija, Magrita, Miroa i Ernsta. Bila je to autentična interpretacija dela  umetnika, bogata  psihološkim i kulturološkim  asocijacijama prožetim likovnim i filozofskim sadržajem. Nemerljivo postignuće ovog časa  je  širenje učeničke percepcije i interpretacije umetničkih dela. Učenici su bili i u ulozi stvralaca dodatnim zadatkom – izradom nadrealnih fotografija, koje su tog dana i izložene. Imaginacija ovih radova ukazuje, ne samo na razumevanje ovog intrigantnog pravca, već i na stvaralačke veštine i potencijale naših učenika.

Mentorke ovog časa – susreta bile su nastavnice, Ljiljana Malović Kozić i Biljana Bodiroga.

Koordinatori Ljiljana Malović Kozić i Biljana Bodiroga

 

18. novembar 2019.

Učenici Šeste su u okviru manifestacije ugostili  prof.dr Momčila Pavlovića, predsednika Društva istoričara Srbije „Stojan Novaković“  sa kojim su razgovarali na temu Revizionizam u istoriografiji.  Ovaj susret je upriličila nastavnica istorije Dragana Mišić.

Koordinator Dragana Mišić

ISTORIJA1

ISTORIJA2

Istorija3

 

 

 

 

 

Šesta beogradska gimnazija je imala svoje predstavnike na konferenciji Dijalog za mlade koja je organizovana povodom završetka prve faze projekta „Znanjem do posla“ koji zajednički organizuju Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Niras-IP i u saradnji sa projektom „Podsticanje zapošljavanja mladih“ koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Učenici Dijana Aleksić 4-7, Ognjen Dabić 3-8, Uroš Bulatović 3-9, Petar Racić 3-9 i nastavnice Marija Filipović i Suzana Lazović su imali priliku da obiđu izložbeni deo i upoznaju se sa glavnim rezultatima i dobrim praksama i pristupima projekata „Znanjem do posla“ i „Podsticanje zapošljavanja mladih“, prate uvodno izlaganje nacionalnih i međunarodnih eksperata i učestvuju u panel diskusiji o izazovima u zapošljavanju i osnaživanju mladih.

Koordinatori Marija Filipović i  Suzana Lazović

IMG_7569

IMG_7570

 

 

 

 

 

 

U okviru i ovogodišnje manifestacije „Sonjini dani“  izvedena je akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Pozivu su se odazvali đaci i nastavnici. Lekar i medicinsko osoblje bili su zadovoljni ponašanjem učenika kao i njihovom voljom da ovim postupkom pomognu ljudima u nevolji.

Akciju su pratili i volonteri Crvenog krsta Zvezdara.

U ime Crvenog krsta Zvezdara, Instituta za transfuziju krvi zahvaljujem se svim dobrovoljnim davaocima krvi i potencijalnim davaocima koji su bili sprečeni da ovog puta daju krv.

Koordinator Jasminka Bašić

 

 

IMG_7597

IMG_7600

dhfghfjfhj

IMG_7599

cnhfcnghmghmhjvm

 

 

za suzanu 2018net

 

Na konkursu „Primeri uspešnih vannastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u Srbiji“  Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja učestvovala je i naša škola sa tri vannastavne aktivnosti. Po odluci Komisije sastavljene od savetnika Zavoda u Bazu uspešnih primera vannastavnih aktivnosti uvrštene su sve tri aktivnosti Šeste beogradske gimnazije, projekti „Kojekude Srbijom“ i „ Veliki rat“ i manifestacija „ Novembarski dani Sonje Žarković“.

Sa liste radova uvrštenih u Bazu odabran je određen broj za javno predstavljanje, među kojima su se našli i „Novembarski dani Sonje Žarković“. Javno predstavljanje održano je 25.10.2018.g. u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“. Naši učenici su uspešno prezentovali školu i  veliki broj aktivnosti koje su u okviru ove  manifestacije realizovane od 2007. godine do danas.

IMG_4950

IMG_4944

IMG_4953

 

 

 

 

 

 

IMG_4946IMG_4951

 

 

 

 

 

sonjini daaani-6-4-4

plakat2016plakat2015plakat2014plakat2013plakat2012