Sonjini dani

Sonjini dani

Još jedan novembar… i još jedni „Sonjini dani”.
Ovoga puta drugačiji, u skladu sa okolnostima.
Sve ono što smo radili prethodnih četrnaest godina sada je pred vama. Sve naše akcije u kojima smo bili inovativni, ekskluzivni, darežljivi, pametni, veseli, originalni, preduzimljivi…
Sa energijom koja iz ovih slika i snimaka bije, „idemo dalje”, kako bi naša Sonja rekla. Do sledeće godine u kojoj ćemo se opet družiti i praviti uspomene za vremena koja su pred nama. Jer, „Sonjini novembarski dani” bili su i uvek će biti-iskorak.

Korona virus – PREVENCIJA

Korona virus – PREVENCIJA

Poštovani učenici,

Ovim putem želimo da vam skrenemo pažnju na neophodno pridržavanje uputstava koje se tiču održavanja higijene radi očuvanja ličnog i opšteg zdravlja u uslovima proglašavanja zaraze.

Molimo da se pridržavate sledećih uputstava:

  1. Učenici koji imaju simptome gripa, povišene temperature, kašalj, malaksalost treba da ostanu kod kuće i jave se svom izabranom lekaru i da svojim dolaskom u školu ne izlažu rizikom sebe i druge učenike;
  2. Izbegavati pozdravljanje, rukovanje i ljubljenje uz vođenje razgovora na distanci od jednog metra;
  3. Obavezno prati ruke više puta na dan, nakon konzumiranja hrane, korišćenja toaleta, korišćenja javnog prevoza;
  4. Ukoliko kašljete ili kijate prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom koju posle upotrebe treba baciti u kantu za otpatke;
  5. Ne uzimati antibiotike na svoju ruku;
  6. Masku koristite samo ako kijate ili kašljete ili u slučaju nege bolesnih;
  7. Tokom održavanja nastave obavezno će se vetriti učionice nakon svakog održanog časa;
  8. Ne dirati oči, nos i usta neopranim rukama;

Napominjemo da je za sve nas važno da primenjujemo gore navedena pravila. U školi će biti primenjene i mere dodatne higijenske zaštite upotrebom antiseptičkih i dezinfekcionih sredstava u prostorijama objekta.

Pogledajte video: KORONA OBAVEŠTENJE

SUSRETI GIMNAZIJALACA 2019.

SUSRETI GIMNAZIJALACA 2019.

Učenici i nastavnici Šeste beogradske gimnazije bili su domaćini susreta gimnazijalaca od 28-29-30. oktobra. Gosti su nam došli iz srpskih gimnazija iz dijaspore: gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara, gimnazije „Nikola Tesla“ iz Bidimpešte i gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ iz Zagreba.1

Cilj saradnje i razmene je da učesnicima obostrano pružimo mogućnost sticanja nephodnih znanja, umenja i veština radi spoznaje svoje prošlosti, porekla i tradicije kako bi na tim temeljima razvili sopstveni identitet uvažavajući i negujući kulturne vrednosti i prirodna dobra domovine.

Saradnju sa školama negujemo i realizujemo od 2014. godine. Temelj saradnje je razmena učenika kroz upoznavanje sa gimnazijskim obrazovnim sistemom u zemljama EU; boravak u porodicama domaćina;  obilazak srpskih znamenitosti u regionu i posetu kulturno istorjskih spomenika Beograda i Srbije.

MAGIJA U MATEMATICI

MAGIJA U MATEMATICI

Šesta beogradska gimnazija ugostila je Serhia Belmontea (Sergio Belmonte), španskog matematičara i mađioničara, na poziv profesora Jovana Kneževića. Serhio je u našoj školi održao predavanja zainteresovanim učenicima ali i stručnom veću matematičara Šeste beogradske gimnazije. Ministarstvo prosvete Kraljevine Španije odabralo je Serhia da promoviše matematiku širom Španije.

Na unikatan i zanimljiv način Serhio je učenicima pokazao da matematika ne predstavlja samo bauk, već da postoje i interesantne teme kao što su teorija brojeva i kombinatorika.

Učenici koji su prisustvovali predavanjima su uz pomoć profesora Jovana Kneževića napravili  prezentaciju gde su izneli svoje utiske i zapažanja

ŠPANAC-SERHIO-FIN

Ostrvo izazova – Island

Ostrvo izazova – Island

Bivše učenice naše škole Bojana Milošević i Ivana Gomilanović predstavile su pripremu, putovanje i istraživanje Islanda učenicima drugog razreda. Ovim je započeta edukacija mladih i prenošenje doživljaja i iskustva iz drugih delova sveta. Učenici su imali priliku da se informišu o prirodnim izazovima, uslovima putovanja, boravka i rada u ovoj ostrvskoj zemljama.

Bend Šeste nastupio u Podgorici

Bend Šeste nastupio u Podgorici

„Muzikom za novi početak“ je naziv manifestacije u kojoj su 19. oktobra u Podgoričkoj gimnaziji nastupili učenici Šeste beogradske. Za tu priliku je oformljen školski bend, od direktora nazvan Šestar. Činili su ga Tamara Topalović (IV-4), Jovan Vranješ (IV-6), Nikola Trišić (I-8) i Konstantin Janković (I-1). Pored nastupa na koncertu učenici su imali priliku da se upoznaju sa jedinom podgoričkom gimnazijom, Podgoricom, Cetinjem i gimnazijalcima iz Podgorice i Sarajeva. Lepom iskustvu učenika i nastavnika Šeste u Podgorici doprineli su gostoprimljivi domaćini. Učenici su u Podgoricu od 18. do 20. oktobra putovali u pratnji pomoćnika direktora Željka Matića.

20181019_210327

Drug nije meta

Drug nije meta

Vršnjački edukatori Mihajlo, Lena, Aleksa, Nikola, Bogdan, Bojana i Teodora, odeljenja 2-5, nastavili su započetu akciju promovisanja sprečavanja konflikata, širenja drugarstva, prijateljstva i poštovanja među vršnjacima. Ovogodišnja akcija „Podeli prijateljstvo“ održana je 28. novembra, s ciljem afirmacije zajedništva i učenja mladih o značaju deljenja. Organizacija je za učenike škole priremila „rančeve prijateljstva“ sa poklonima tako što su sadžaj jednog ranca dela dva učenika.

IMG_8372

Dvorski kompleks

Dvorski kompleks

Članovi UNESKO kluba škole su 25. maja 2018. godine u okviru posete Dvorskom kompleku na Dedinju obišli dve primarne rezidencije Kraljevski dvor i Beli dvor, kao i dvorsku kapelu Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Posetioci su imali priliku da sretnu i pozdrave prestolonaslednika Aleksandara II Karađorđevića sa suprugom Katarinom.

Beli dvor

Unutrašnjost Belog dvora

Kraljevski dvor