Korona virus – PREVENCIJA

Korona virus – PREVENCIJA

Poštovani učenici,

Ovim putem želimo da vam skrenemo pažnju na neophodno pridržavanje uputstava koje se tiču održavanja higijene radi očuvanja ličnog i opšteg zdravlja u uslovima proglašavanja zaraze.

Molimo da se pridržavate sledećih uputstava:

  1. Učenici koji imaju simptome gripa, povišene temperature, kašalj, malaksalost treba da ostanu kod kuće i jave se svom izabranom lekaru i da svojim dolaskom u školu ne izlažu rizikom sebe i druge učenike;
  2. Izbegavati pozdravljanje, rukovanje i ljubljenje uz vođenje razgovora na distanci od jednog metra;
  3. Obavezno prati ruke više puta na dan, nakon konzumiranja hrane, korišćenja toaleta, korišćenja javnog prevoza;
  4. Ukoliko kašljete ili kijate prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom koju posle upotrebe treba baciti u kantu za otpatke;
  5. Ne uzimati antibiotike na svoju ruku;
  6. Masku koristite samo ako kijate ili kašljete ili u slučaju nege bolesnih;
  7. Tokom održavanja nastave obavezno će se vetriti učionice nakon svakog održanog časa;
  8. Ne dirati oči, nos i usta neopranim rukama;

Napominjemo da je za sve nas važno da primenjujemo gore navedena pravila. U školi će biti primenjene i mere dodatne higijenske zaštite upotrebom antiseptičkih i dezinfekcionih sredstava u prostorijama objekta.

Pogledajte video: KORONA OBAVEŠTENJE

SUSRETI GIMNAZIJALACA 2019.

SUSRETI GIMNAZIJALACA 2019.

Učenici i nastavnici Šeste beogradske gimnazije bili su domaćini susreta gimnazijalaca od 28-29-30. oktobra. Gosti su nam došli iz srpskih gimnazija iz dijaspore: gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara, gimnazije „Nikola Tesla“ iz Bidimpešte i gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ iz Zagreba.1

Cilj saradnje i razmene je da učesnicima obostrano pružimo mogućnost sticanja nephodnih znanja, umenja i veština radi spoznaje svoje prošlosti, porekla i tradicije kako bi na tim temeljima razvili sopstveni identitet uvažavajući i negujući kulturne vrednosti i prirodna dobra domovine.

Saradnju sa školama negujemo i realizujemo od 2014. godine. Temelj saradnje je razmena učenika kroz upoznavanje sa gimnazijskim obrazovnim sistemom u zemljama EU; boravak u porodicama domaćina;  obilazak srpskih znamenitosti u regionu i posetu kulturno istorjskih spomenika Beograda i Srbije.

MAGIJA U MATEMATICI

MAGIJA U MATEMATICI

Šesta beogradska gimnazija ugostila je Serhia Belmontea (Sergio Belmonte), španskog matematičara i mađioničara, na poziv profesora Jovana Kneževića. Serhio je u našoj školi održao predavanja zainteresovanim učenicima ali i stručnom veću matematičara Šeste beogradske gimnazije. Ministarstvo prosvete Kraljevine Španije odabralo je Serhia da promoviše matematiku širom Španije.

Na unikatan i zanimljiv način Serhio je učenicima pokazao da matematika ne predstavlja samo bauk, već da postoje i interesantne teme kao što su teorija brojeva i kombinatorika.

Učenici koji su prisustvovali predavanjima su uz pomoć profesora Jovana Kneževića napravili  prezentaciju gde su izneli svoje utiske i zapažanja

ŠPANAC-SERHIO-FIN

Ostrvo izazova – Island

Ostrvo izazova – Island

Bivše učenice naše škole Bojana Milošević i Ivana Gomilanović predstavile su pripremu, putovanje i istraživanje Islanda učenicima drugog razreda. Ovim je započeta edukacija mladih i prenošenje doživljaja i iskustva iz drugih delova sveta. Učenici su imali priliku da se informišu o prirodnim izazovima, uslovima putovanja, boravka i rada u ovoj ostrvskoj zemljama.

Bend Šeste nastupio u Podgorici

Bend Šeste nastupio u Podgorici

„Muzikom za novi početak“ je naziv manifestacije u kojoj su 19. oktobra u Podgoričkoj gimnaziji nastupili učenici Šeste beogradske. Za tu priliku je oformljen školski bend, od direktora nazvan Šestar. Činili su ga Tamara Topalović (IV-4), Jovan Vranješ (IV-6), Nikola Trišić (I-8) i Konstantin Janković (I-1). Pored nastupa na koncertu učenici su imali priliku da se upoznaju sa jedinom podgoričkom gimnazijom, Podgoricom, Cetinjem i gimnazijalcima iz Podgorice i Sarajeva. Lepom iskustvu učenika i nastavnika Šeste u Podgorici doprineli su gostoprimljivi domaćini. Učenici su u Podgoricu od 18. do 20. oktobra putovali u pratnji pomoćnika direktora Željka Matića.

20181019_210327

Drug nije meta

Drug nije meta

Vršnjački edukatori Mihajlo, Lena, Aleksa, Nikola, Bogdan, Bojana i Teodora, odeljenja 2-5, nastavili su započetu akciju promovisanja sprečavanja konflikata, širenja drugarstva, prijateljstva i poštovanja među vršnjacima. Ovogodišnja akcija „Podeli prijateljstvo“ održana je 28. novembra, s ciljem afirmacije zajedništva i učenja mladih o značaju deljenja. Organizacija je za učenike škole priremila „rančeve prijateljstva“ sa poklonima tako što su sadžaj jednog ranca dela dva učenika.

IMG_8372

Dvorski kompleks

Dvorski kompleks

Članovi UNESKO kluba škole su 25. maja 2018. godine u okviru posete Dvorskom kompleku na Dedinju obišli dve primarne rezidencije Kraljevski dvor i Beli dvor, kao i dvorsku kapelu Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Posetioci su imali priliku da sretnu i pozdrave prestolonaslednika Aleksandara II Karađorđevića sa suprugom Katarinom.

Beli dvor

Unutrašnjost Belog dvora

Kraljevski dvor

Šesta beogradska gimnazija u „Danu devojčica“

Šesta beogradska gimnazija u „Danu devojčica“

U Međunarodnoj manifestaciji  „Dan devojčica“ učestvovala je i naša škola. Manifestaciju kroz projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih“  (YEP) u našoj zemlji u okviru nemačke razvojne saradnje sIMG_20180426_121519provodi Organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ .

Cilj manifestacije je da se kroz  saradnju  škola i kompanija,  stvore mogućnosti da se devojčice upoznaju sa netipičnim ženskim profesijama u oblasti IT tehnologije, prirodnih nauka i inženjeringa, mašinstva, građevinarstva itd. i tako prevaziđu stereotipne podele na „muške“ i „ženske“ poslove.  „Dan devojčica“ je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i održava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu, pa je ovogodišnji održan 26. aprila.

Učenice Šeste beogradske gimnazije su tog dana, posetile Fakultet organizacionih nauka – FON u Beogradu i Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore SMATSA  doo Beograd.

Na FON-u je 22 učenice i nastavnicu  Anu Joković dočekala profesorka dr Ana Horvat, bivša učenica Šeste gimnazije. Poseta je organizovana u cilju upoznavanja učenica sa zanimanjima vezanim za Informacione sisteme i tehnologije. U prvom delu susreta  su imale priliku da se upoznaju sa profesorkama sa studijskog programa informacionih sistema i tehnologija (dr Nina Turajlić, dr Ana Horvat), sa studenkinjamDSC_0044a FON-a (Jelena Marjanović, Tamara Ćirić, Simonida Vranješ) kao i svršenim studentkinjama koje su zaposlene i uspešne u profesijama IT sektora (Ana Kovačević, Nina Mladenović, kompanija SAGA,  Ana Miličević, Ivana Milinković, IRC FON). U razgovoru sa njima saznale su šta sve predstavlja IT sektor i koja su to zanimanja i poslovi kojima se mogu baviti, kao i o načinima pronalaska takvih poslova. Upoznate su i sa osnovnim pojmovima i konceptima inovacija, preduzetništva i tehnološkog startapa. U drugom delu devojčice su učestvovale u radionici kroz koju je demonstrirana osnovna funkcionalnost  Scratch –a i  Vusual Studio-a._DSC4748

Kompaniju SMATSA doo posetilo je 12 učenica naše škole u pratnji nastavnice Suzane Lazović i Mirjane Jeftenić, predstavnice GIZ-a. Predstavnica kompanije SMATSA,  organizatorka ovog nesvakidašnjeg druženja i domaćin susreta   bila je Mirjana Vasiljević, kontrolor letenja.  U okviru ove posete devojčice su obišle SMATSA Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu , kao i  Centar za obuku ANS osoblja i Centar kontrole letenja Beograd.

U Vršcu su naše devojke dočekali načelnik SMATSA Vazduhoplovne akademije Mirko Vranić i šef teorijske nastave Mirko Novaković, koji su im pokazali prostor same nastavne zgrade i upoznali ih sa uslovima školovanja na Akademiji. Od njih su, između ostalog, saznale da školovanje na Akademiji nije besplatno, da  traje dve i po godine, da su Akademiju pohađale i postale piloti_DSC4740 i devojke, kao i  koje su predispozicije neophodne za upis. Učenice su se putem najnovijih tehnologija oprobale u ulozi pilota. Aviosimulator koji se koristi u obuci pilota bio je dostupan i devojkama, uz pomoć instruktora Dragana Bakića. O tome, kakav je osećaj upravljati avionom govorila su više od reči njihova lica – osmeh, koncentracija, odgovornost, uzbuđenje, a pri „sletanju“ opis je bio u jednoj reči  „Neverovatno!“ . I na samom kraju, u pratnji instruktora Miloša Radića, dodir sa pravim avionima  u hangaru i na aerodromu. Gostoprimstvo i profesionalnost na svakom koraku.

Usledio je povratak u Beograd i poseta Centru za obuku ANS osoblja. Uvažavajući i sa os_DSC4757mehom
na licima, doček delegaciji Šeste beogradske gimnazije priredili su načelnik Centra
Milivoje Šojić i instruktori, kontrolori letenja Emilija Samardžija i Đorđe Jerković. Prvo
je, učenice naše škole, o uslovima školovanja zakontrolore letenja upoznao Đorđe, a onda
je Emilija sa njima podelila svoja karijerna iskustva – kako i zašto baš kontrolor letenja.
Talas pozitivne energije, zadovoljstvo i ljubav prema poslu kojim se bave, plenio je prisutne.
Moto „Sve se može kad se hoće i voli“ niko od prisutnih nije čuo, ali je itekako doživeo u
susretu sa ovim ljudima. I ovde susret sa simulatorom, ali za obuku aerodromskog
kontrolora letenja. Na_DSC4650vođenje aviona pri sletanju i poletanju, poznavanje procedura,
komunikacija sa pilotom na stručnom engleskom jeziku, poznavanje metoroloških uslova i
uticaja na avione kontrolori letenja uvežbavaju na ovim savremenim simulatorima. I
devojke su se oprobale u ovoj simulaciji uz pomoć Mirjane, Đorđa i Gorana. A onda, ulazak u
Centar za kontrolu letenja i to u salu za Oblasnu kontrolu letenja. Mirjana Vasiljević,
domaćin devojaka objasnila im je razliku između oblasnih i aerodromskih kontrolora
letenja, kako izgleda radni dan kontrolora letenja i ukazala na „detalje“ koji su važni u
njihovom poslu. Usledio je realan susret devojaka sa kontrolorima letenja koji_DSC4563 u tom
trenutku, pred njima, upravo obavljaju svoje svakodnevne zadatke razdvajanja aviona visoko na
nebu iznad nas. Nimalo lak posao, pun stresa i odgovornosti, sa ogromnom koncentracijom na
monitor i oblast koju prate, komunikacija sa pilotima i fokus na svaku izgovorenu reč, ali u
toj ogromnoj sali punoj ljudi, monitora, računara vlada prijatna atmosfera zajedništva.
Predivno iskustvo!
„Dan devojčica“ je učenicama Šeste gimnazije otvorio karijerne vidike, proveo ih kroz
različita zanimanja i ukazao na različite mogućnosti izbora u skladu sa ličnim
interesovanjima i sposobnostima, a ne odrednicama „muški / ženski“.

_DSC4534

_DSC4640

_DSC4640

_DSC4610