Зелена Шеста

Пројекат „Зелена Шеста“ у Шестој београдској гимназији представља мини еколошки пројекат у оквиру програма „Знање за одрживи развој“ Националног конвента о Европској унији. У првој фази овог позива, наша школа изабрана је међу 15 (од троцифреног броја пријављених школа) да своје ученике пошаље у Петницу на едукативни семинар о одрживом развоју. Након обуке у Петници, школски тимови су разрадили своје предлоге пројеката, који су послати на оцењивање, и наша школа ушла је у избор од само четири школе које су добиле финансијску подршку кроз програм „Немачка сарадња“ да своју замисао реализују.
Циљ овог пројекта је да подигне свест о штетности аерозагађења и последицама глобалног загревања, озелењавањем учионица и школског дворишта.
Тим пројекта чине ученици 3. разреда Михајло Мајсторовић, Милица Ванић, Дуња Лукић и Јован Ковачевић као и професорке Весна Јевтић и Ивана Вукмирица.
Након темељних припрема од маја прошле школске године, тим пројекта ће у периоду септембар-октобар ове школске године организовати информативна предавања, интерактивне и креативне радионице, које обухватају и само пресађивање садница уз помоћ ученика волонтера, чишћење школских површина и околине школе, еколошки активизам на нивоу општине у виду обнављања загађених делова општине Звездара, као и постављање едукативих материјала на друштвене мреже.
„Зелена Шеста“ је дуги низ месеци у припреми, а сада позивамо све ученике да нам се придруже ради што успешније реализације нашег малог еколошког преображаја.


Фазе пројекта

  • 29. 9. 2023. – 13:00: Презентација у свечаној сали

“Учимо, разумемо, делујемо: Зелена шеста за зелену будућност“

Занимљиво предавање едукативног типа на тему еколошких проблема и решења модерног доба.

 

  • 3. 10. 2023. – 13:00: Радионица у конференцијској сали

“Еко дизајн: Тимски изазов за бољу школу“

Зелена Шеста је само почетак, у нашој школи има још пуно креативних умова и нових идеја. У овој радионици ученици ће у тимовима смишљати начине еколошког унапређења наше школе, и најбоља идеја биће преложена за реализацију.

 

  • 4. 10. 2023. – 15:00: Еколошки активизам на нивоу школе

“Зелена Шеста у акцији“

Околина наше школе као и остатак општине заслужују посебну пажњу и зовемо све да нам се придруже у обнављању зелених површина.

 

  • 5. 10. 2023. – 13:00: Радионица у кабинетима 1 и 2

“Мали светови: Учење кроз одрживе пројекте“

Интерактивне радионице рециклажне уметности и израде мини-екосистема у којима ће ученици на креативан начин научити више о значају рециклаже као и о функционисању и значају већих екосистема у природи.

 

  • 10. 10. 2023. – 13:00: Унапређивање учионица садњом биљака

“Зелена трансформација: Еко учионице“

Прва од две финалне и највеће радионице у оквиру пројекта Зелена Шеста, обухвата учење о баштованству кроз пресађивање и постављање виша врста биљака по учионицама Шесте гимназије, кроз које ће нам цела школа бити еколошки одговорнија.

 

  • 11. 10. 2023. – 13:00: Обнављање школског дворишта

“Зелена трансформација: Живо двориште“

Друга од две финалне и највеће радионице у оквиру пројекта Зелена Шеста, школско двориште је подједнако битно као и унутрашњост школе и овај део пројекта се бави обновом дворишта школе кроз озеленевање и чишћење истог.

 

Сви волонтери су добродошли и молимо вас да, ако будете у могућности, дођете на неке од наших радионица где ћете научити о еколигији и застрашујућој и све више неизбежној будућности наше планете.