Erasmus + K229 projekat mobilnosti učenika i nastavnika kroz strateško partnerstvo finansiranja u oblasti mladih, C5 “Clean Danube Clean Black Sea” od 9. do 15. oktobra 2022. godine u turskom gradu Dušče

Škola domaćin je Düzce Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, u mobilnosti su učestvovale i Janoš Harasani iz Budimpešte, BRG/BORG iz Beča, Ioan Roman iz Konstance i Hasan Kemal iz turskog grada Rize po dva profesora i pet učenika.

Učenici Šeste beogradske gimnazije na C5 projketu su: Anastasija Homanov 3/7, Anja Zanez 3/7, Marko Maričić 2/7, Ivona Kurćubić 2/7 i Nikolina Stanojević 2/5. Nastavnice na mobilnosti su Ana Kovačević nastavnica Geografije i Vesna Jevtić nastavnica Engleskog jezika.

1. dan

Međunarodni aerodrom Sabiha Gokčen (SAW) je drugi po veličini u Turskoj, smešten u azijskom delu u okrugu Pendik, 35 kilometara jugoistočno od Istanbula, otvoren 2009. godine. prometa 35 miliona putnika godišnje, prima avione Pegasus Airlines.

2. dan

Pokrajina Duzče nalazi se u severozapadnoj Turskoj, na obali Crnog mora na glavnom autoputu između Istanbula i Ankare od koje je udaljen 240 kilometara. Glavni grad je Duzce. U provinciji postoje drevne grčke ruševine. Duzce se odvojio od provincije Bolu i postao samostalna provincija nakon razornog zemljotresa u gradu u novembru 1999. godine. iiinače je trusno zemljotresno područje. Ima oko 400.000 stanovnika. Zbratimljeni gradovi su Novi Pazar i Dubrovnik. Nalazi se na manjoj reci Buiuk Melen koja se na severu uliva u Crno more. Na istoku se nastavlja visoravan Anadolija i Pontijske planine. Turisti obilaze šume, visoravni, vodopade, dugu crnomorsku obalu, pećine a na planinskim rekama se odvija rafting. Kuhinja se razlikuje od ostalih regija Turske. Regija je najveći izvoznik lešnika i orašastih plodova. Karakterističan je zašećereni lešnik. Koristi se vrsta svežeg abhaskog sira i dimljeni čerkeski sir na dudu i bagremu. Konuralp je jelo od pirinča koji potiče iz 1800. god. nazvan „Pirinač otomanske palate“.

Zbog blizine velikih gradova, luka i prirodnih resursa, lakog transporta, prirodnih lepota, jedan je od najrazvijenijih industrijskih gradova u Turskoj. Naročito je poznat po drvetu, sportskim i lovačkim puškama u svetu. Danas su glavni privredni sektori šumarska proizvodnja, automobilski delovi, tekstil, lovačko i sportsko oružje, cement, farmaceutski proizvodi, orasi, lešnici i duvan. U ovom sektoru radi preko 100 fabrika kao što su drvoprerađivačke, fabrike mlečnih proizvoda, fabrike hrane za životinje, fabrike brašna, fabrike hrane, ambalaže itd.

Prezentacije država gradova i škola. Miksovane aktivnosti i obilazak škole. Sastanak nastavnika.

Obilazak Univerzitetskog grada Dušče, dekanata, Šumarskog i Tehničkog fakulteta. Predavanje profesora o prečišćavanju vode. Ogledni čas na Šumarskom fakultetu o izradi herbarijuma.

https://duzce.edu.tr/akademik/fakulte/of/herbaryum/tum-duyurular

Zajednički ručak u restoranu Konjali Etli Ekmek, tradicionalni ples derviša i nacionalna turska kuhinja.

3. dana primio nas je prosvetni savetnik u opštini Dušče kome su učenici i nastavnici obrazložili rad našeg projekta Čist Dunav čisto Crno more. Šetnja kroz grad Dušče.

https://goduzceturkiye.com/

Zatim smo posetili fabriku Pakmaja gde je učenicima prezentovan rad fabrike i izveden ogled prečišćavanja vode. Fabrika proizvodi industrijski kvasac i oblasti pekarske prehrambene industrije od 1923. godine, fabrika izvodi eksperimente u prečišćavanju vode i ispunjava sve ekološke uslove pri proizvodnji. Nakon prezentacije i ogleda imali smo zajednički ručak smo u fabrici.

https://www.pakmaya.com/en

4. dana prijem gradonačelnika u opštini Akčakoča, prezentacija o gradu i prečišćavanju otpadnih voda, uređenje i održavanje crnomorske obale.

Akčakoča je primorski grad i manja ribarska luka u provinciji Duzce na ušću reke Melen u Crno more. U gradu se nalazi moderna džamija neobičnog dizajna. Osim primorskog turizma 90% privrede Akčakodže se bazira na gajenju lešnika. Kraj je poznat po kestenovom medu koji veoma redak i skup. Ima 40.000 stanovnika a leti oko 80.000. Osim domorodaca, turaka Manav ovde žive Lazi, Gruzijci i Abhazi, čuje se jezik Čerkeza koji su migrirali sa istočnog primorja Crnog mora. U julu se održava tradicionalni letnji festival kada dolaze meštani gradova Eregli, Duzce, Zonguldak, Bolu i Adapazari. U gradu je aktuelan katamaran koji je naručen iz Antalijske regije a vlasnica je meštanka Bugarskog porekla. U ishrani se koristi riba i crni kupus koji se stavlja u testo i peče u rerni, zatim halava od lešnika i tradicionalni turski čaj. U gradu postoji škola za turizam i hotelijerstvo.

Đenovljanski zamak je zaštićeni arheološki lokalitet na UNESKO listi svetske baštine. Nalazi se između dve obale koje liče na fjordove.

Čišćenje obale na Crnom moru u opštini Akčakodža..

Ručak u Rali Jeni restoranu sa morskom hranom i nacionalnom kuhinjom.
Džamija u Akčakodži je karakteristična po svom savremenom izgledu čiji je krov postavljen kao osmougaoni sistem inspirisan tradicionalnim turskim paviljonom koji je korišćen u seldžučkoj arhitekturi, umesto klasičnog krovnog sistema.
U Akčakodži je registrovano i zaštićeno 160 istorijskih kuća. Među njima je najpoznatiji i najveći dvorac Mehmet Arif Bei sa belom fasadom i 28 soba.

Šetnja kroz grad pored obale Crnog mora, veštački nasip u borbi protiv talasa.

Akčakodža ima postrojenje za prečišćavanje otpadne vode koja se dalje koristi za agrikulturu.

Posetili smo pećinu Fakili koja se nalazi u istoimeno selu 8 kilometara od Akčakodže, bogata pećinskim nakitom, dužine 1017 metar, otvorena za posete.

5. dana učenici su realizovali ogledni čas u školi na temu ,,Prečišćavanje otpadne vode,, hemiskim i fizičkim tretmanom u miksovanim grupama. Pobedila je treća grupa u kojoj je bila naša učenica Ivona Kurćubić.

Ručak u restoranu Dusce Mutfak Snatlari sa nacionalnom kuhinjom u susednoj opštini Bolu.

Posetili smo muzej Konuralp koji je izgrađen u cilju zaštite bogatog kulturnog nasleđa, antičkog grada Prusija i Hipijuma. Muzej se sastoji od četiri glavna dela kao što su arheologija, kameni artefakti i mozaik, etnografija i muzejska bašta. U muzeju se nalaze artefakti, zemljane i mermerne statue, dragulji, staklene posude, pokloni iz različitih perioda između bronzanog doba i istočnorimskog doba. Takođe, hronološki su izloženi etnografski predmeti kao što su novčići iz različitih perioda, ručni radovi iz tradicionalne kulture i regionalno odelo.

Obavljene su orijentiring miksovane aktivnosti učenika. Pobedila je druga grupa u kojoj je bila naša učenica Anja Zanze.

Posetili smo antički grad i arheološko nalazište Prusija i Hipijum. Arheološki ostaci datiraju iz III veka pre nove ere kada su ovde izgrađeni mnogi akvadukti, pozorište, tursko kupatilo, most, u grad se ulazilo kroz šest kapija od kojih jedna ima reljefnog konja. Danas je naselje gusto naseljeno ima veliku osnovnu školu i modernu džamiju. Ostatke čine forum i antičko pozorište iz helenističkog perioda koji se danas renoviraju za turizam.

6. dana smo posetili ekološku stanici i jezero Efteni, ornitološku stanicu na migracionom putu za oko 150 vrsta ptica od kojih su rode, divlje patke, bele čaplje, crvene labudovi.

Obeležili smo Erasmus dan i nacionalnom parku ,,Guzeldere,, obišli istoimeni vodopad koji je danas popularno izletište na 630. metara nadmorske visine. Vodopad izlazi iz potoka Bicki, pada sa visine od 120 metara, zimi je zaleđen, nastavlja se u reku 1700 metara dužine. Region je pogodan za treking, kampovanje, biciklizam, foto-safari. Oko vodopada rastu bukva, grab, jela, tisa, beli bor, ariš, kesten, lipa, javor, jasen, orah, šumska topola, šumska vrba, rododendron, ariš, šišarka. Vide se i biljke kao što su kupina, planinski jasen, glog, taflan, centauri, snežna kapa, arapski zumbul, ciklama, ljubičica, svadba, paprat, grahorica. Nacionalni park je uređen odmorištima i pešačkim stazama.

Obilazak istoimenog vodopada ,,Guzeldere,,.

U rezervatu prirode Ajdinpinar smo došli do vodopada koji se nalazi u seoskom naselju Ajdinpinar sa 2000 stanovnika i osnovnom školom. Vodopad je na uređenom platou za turističke posete i ima staze za pešačke ture.

Ceremonija dodele sertifikata u hotelu ,,Turan,,.

Tradicionalne igre Čerkeza.

Čerkezi su etnička grupa poreklom sa Kavkaza koja danas živi u Turskoj, Rusiji, Jordanu i Siriji. U svetu ih ima 4 miliona, uglavnom su islamske veroispovesti, pod uticajem Turaka naseljavali su i predeo Balkana na Kosovu i Metohiji. Tokom istorije isticali su se kao ratnici i narod koji gaji konje.

7. dan. Internacionalni Aerodrom Istanbul Havalimani (IST), u okrugu Arnavutkoj, 20 kilometara severozapadno od Istanbula, u evropskom delu, otvoren je 2019. godine, povezuje 110 država, ima najveću bescarinsku zonu u svetu, kapaciteta je 200 miliona putnika godišnje.

Istanbul ima dva velika aerodroma Internacionalni najveći u Evropi i Sabiha Gokčen koja su udaljena 75 kilometara a povezana redovnom autobuskom linijom havaist/13 koji kruži na svakih sat i 40 minuta, cena karte je 85 turskih lira. U renoviranju je aerodrom Ataturk.
Aerodrom Konstantin Veliki (IATA: INI) nalazi se 4 km od centra Niša u naselju Medoševac i Popovac na teritoriji opštine Crveni krst, povezan sa autobuskom stanicom autobuskom linijom 34, cena karte 60 dinara ili kombi prevozom sa Beogradom. Prometa oko 430 000 putnika godišnje. Otvoren je 1986. godine.

Disiminacija projekta na ČOS-u u odeljenjima 2/5 i 3/7.

Disiminacija na Sednici Učeničkog parlamenta 2.12.2022. godine.
Izveštaj u školskom listu ,,Šestar,,.

Koordinator projekta Ana Kovačević
Hvala na pažnji.