Ерасмус+ КА229 ,”Clean Danube Clean Black Sea”

Ерасмус + пројекат КА229 стратешко партнерство мобилности ученика и наставника C1 “Clean Danube Clean Black Sea” од 7. до 13. новембра 2021. године у Будимпешти

Партнерске школе Шесте београдске гимназије на овом пројекту су:

Школа домаћин Budapesti Gazdasagi SZC Harsanyi Janos Szakgimnaziuma es Szakkozepiskolaja. Будимпешта, Мађарска. Düzce Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Душче, Турска. Rize Hasan Kemal Yardimci Mesleki ve teknik Anadolu. Ризе, Турска. BRG/BORG 15. Беч, Аустрија. Liceul Tehnologic Ioan N. Roman. Констанца, Румунија.

Циљ пројекта је сусрет партнерских школа које су започеле сарадњу на eTwininng платформи а затим након годину дана рада на пројекту добиле позитивну оцену и одобрење Европске комисије за мобилност ученика и наставника. Пројектна настава је усмерена на развој еколошке свести о очувању међународне реке Дунав и обала Црног мора. Средиште пројекта је да се ученици упознају са третманом отпадних вода и њиховом рециклажом кроз фабричка постројења за пречишћавање и као поново чисте одводе се у Дунав што смо видели кроз пројектну наставу. Корелација наставних предмета је изведена током седмодневне посете Будимпешти у школи Јанош Харсаниј и на широј територији Мађарске.

Хоризонтални приоритет Ерасмус+ пројекта: циљеви заштите животне средине и климатских промена; иновативне праксе у дигиталној ери; социјална и образовна вредност европске културне баштине, њен допринос стварању нових радних места, економском расту и социјалној кохезији.

Специфични приоритети: промовисање међупредметне сарадње, креативности, иновативних приступа учењу и иновативног окружења за учење, мобилност ученика средњих школа, размена материјала на Енглеском језику, развој међупредметних компетенција и корелација предмета Географије, Историје, Билогије, Хемије, Информатике и рачунарства, Енглеског језика, Физичког васпитања, Ликовне културе, Верске наставе, Грађанског васпитања.

C1 ,,Clean Danube Clean Black Sea,, Erasmus + KA229. Ученици Петар Игњатовић, Павле Миливојевић, Иван Петровић, Даница Јашић и Магдалена Маријановић из одељења 4/7. Професорке Географије и Грађанског васпитања Ана Ковачевић координатор за Шесту београдску гимназију, Историје Драгана Мишић и директор школе Радисав Милић.


1 дан.

Представљање учесника пројекта и презентовање партнерских школа, држава и Подунавља. Састанак наставника и разговор о фазама пројекта.

Представљање Шесте београдске гимназије:

Презентација Шесте београдске гимназије

Представљање Републике Србије:

Презентација Републике Србије

Представљање Дунава кроз нашу земљу:

Презентација – Подунавље кроз Србију

Посета 3Д галерији са разним интерактивним оптичким илузијама.


2 дан.

Панорамско разгледање Будимпеште и посета културно историјским знаменитостима уз стручно вођење. Трг хероја са Миленијумским спомеником, музеј лепих уметности, Андраши булевар, Ракочи булевар, Српска амбасада, посета замку Замак Вајдахуњад из 19. века, јавно купатило са термалном водом, Будимски дворац, Рибарски бастион, парламент на Дунаву, Ланчани мост, Међери, Елизабетин, Маргаретин, Петефи и мост Слободе, базилика Светог Стефана, мађарска опера, пролаза испод брда Гелерт, фотографисање Глоријете на Цитадели која се овог пута реновирала.

Активност у школи обухватала је миксоване међународне тимове ученика који су на платформи Canva у кабинету за Информатику, заједнички креирали постере о загађењу вода и реке Дунав.

Постери као резултат ове активноти

Такмичење школа у познавању реке Дунав. Kahoot квиз.


3. дан

Посета фабрици за пречишћавање и третман отпадних вода које се као пречишћене враћају у Дунав, од вишка отпада се прави биогас, електрична енергија, од изолаованог песка одржава се инфраструктура. Обилазака је пропраћен стручном презентацијом предавача и обиласком фабричког погона.

https://www.fcsm.hu/en

Презентација за потребе дисиминације и ширења пројектних резултата на часовима према наставном плану и програму предмета Стручних већа.

Посета ЗОО врту и ботаничкој башти и разговор ученика у миксованим међународним тимовима.

Церемонија доделе сертификата учесницима пројекта.


4 дан

Посета ,,Музеју Дунава,, у граду Естергом уз стручно вођење, предавање о историји музеја, загађењу Дунава, огледу о издвајању злата из речног корита Дунава, преглед дигиталних мапа и огледи о добијању хидроенергије кроз различите историјске периоде, развој бродоградње на Дунаву у лучким насељима, филтрирање воде за пиће.

Посета великоморавском замку и естергомској базилици на граници са Словачком, 50 километара северозападно од Будимпеште, где је природна граница река Дунав одакле се види суседни словачки град Штурово. Естергом је био главни град Мађарке у време краља Беле IV.

Посета Сент Андреји, састанак наставника и миксована активност ученика, такмичење у оријентирингу. 1. и 2. место тимови Петра Игњатовића и Данице Јашић.


5 дан

Разгледање Парламента, уз стручно вођење кустоса, најлепшег задња на левој обали Дунава. Парламент је најпрепознатљивији симбол Мађарске у коме се чува круна мађарских краљева, обложен је са 40 килограма злата. По величини је иза парламента у Букурешту. Гражена је у неоготичком стилу, висине је 96 метара, градња је завршена 1904. године.

Док смо се шетали кроз српску у лици и пролазили поред цркве светог Ђорђа причали смо о насељу Табан које су формирале миграционе струје вођством Арсенија Чарнојевића, у коме су се населили српски трговци и занатлије, који су се бавиле израдом коже. Након тога смо посетили српску гимназију ,,Никола Тесла,,. https://www.nikola-tesla.hu/.

Наставак пројекта C2 је у гимназији BRG/BORG 15. у Бечу у марту 2022. године.

Хвала на пажњи!

Поклон посетиоцима ове странице су две црно бела слике Будимпеште рађена у рапидографу а усликане у улици Ваци и радњи сувенира за штампу.


Дисиминација и ширење пројектних резултата дела пројекта C1 Будимпешта.

https://youtu.be/hKHG8wCkOBw Фејсбук страница пројекта

https://youtu.be/uf35ih3Mxd4 Тим из Србије. Видео клип.

https://youtu.be/hKHG8wCkOBw Тим из Ризеа. Видео клип.

Појединачни видео клипови на YouTube који су у овом извештају.

Разговор и дељење утисака на часу одељенске заједнице 4/7.

Презентација за предавања о загађењу вода и њиховом третману пречишћавања, усклађена са наставним планом и програмом предмета у школи уз приложену презентацију подељену Стручним већима уско стручне области, нпр Природнима наукама.

Постер у школи о фабрици за пречишћавање и третману отпадних вода као информативни материјал.

Информисање чланова колектива на Наставничком већу одржаном 16.11.2021. и информације наставницима који даље желе да се баве Ерасмус+ пројектима мотивисаних од стране директора школе. Ширење искуства, дељење фотографија и видео материјала преко странице сајта школе. Транспарентност видео аудио и веб алата као и признања рада ученика који су добили сертификате.

Извештавање Ученичког парламнета на седници 23.11.2021. године.

Извештавање родитеља целокупним извештајем послатим мејлом, преко сајта школе и сл.

Ана КовачевићErasmus + projekat KA229 стратешкопартнерство мобилности ученика и наставника Ц1 (C1) “Clean Danube Clean Black Sea” од 7. до 13. новембра 2021. године у Будимпешти

Пројекат који је у основи еколошки и базира се на сарадњи више школа из различитих држава у основи има и култоролошко повезивање и упознавање култура и културног наслеђа више народа и држава који деле суживот на реци Дунав. Најстарија европска култура настала је на Дунаву. Народи су га у сеобама прелазили у различитим правцима, али и ширили своје државе пратећи ток ове реке.

Будимпешта (Budapest ) је данас главни град државе Мађарске. То је политички, економски и саобраћајни центар земље са око 2 милиона становника. Град се протеже на обе обале Дунава. Настао је спајањем Будима (лева обала реке) и Пеште (заузима 2/3 града) (1873). Раздаљина од Београда до Будимпеште је 378 км (од Беча 216 км). Мађари су народ који почетком 10. века насељава Панонску низију и ту оснивају државу. У периоду 1247 – 1361. Будим је био њихова престоница. Османлије заузимају Пешту (1526) и Будим (1541). Потом ће на овим просторима бити присутни Хабзбурзи (од 1686). Великом сеобом Срба (1690) под патријатхом Арсенијем Чарнојевићем број Срба се знатно повећава на овим просторима. Они се настањују у делу Будима који се и данас зове Табан. Већи степен аутономије остварен је тек Нагодбом (1867). После Првог светског рата некадашњи простор је смањен скоро за половину територије.
Данас у Будимпешти живи око 2000 Срба. Они имају православну општину са саборним храмом Великомученика Светог Георгија у Српској улици која је у склопу Епархије будимске. Они се школују у Српском забавишту, основној школи, гимназији и ђачком дому „Никола Тесла.“ Свој траг у прошлости оставили су Задужбина Јакова Игњатовића, Задужбина Саве Текелије (Текелијанум), Српско позориште у Мађарској и КУД Табан.
У граду се налази велики број значајних грађевина из различитих епоха. Најстарије су из периода античког Рима (римски град Аквиникум). Зграде су релативно ниске како би се сачувао стари градски пејзаж. На УНЕСКО-вој листи светске баштине налазе се Будимски дворац, Авенија Андраши и Миленијумски музеј метроа. То је други град који је имао метро у Европи. Грађевине су пројектоване у различитим архитектонским и уметничким стиовима: готском, ренесансном, византијском, барокном, класичном и неокласичном, сецесијом.

Острогом (Esztergom) налази се на северу Мађарске. На Дунаву је државна граница са Словачком. Био је престоница Мађарске од 10 – 13. века. Ту је крунисан оснивач државе Стефан Први.
Данас је седиште Римокатоличке цркве у Мађарској. Град је био уништен у време владавине Османлија који га држе до 1683. Слободан царски краљевски град постао је 1708. Срби су ту боравили у новом веку о чему сведочи Српска варош, али никада у већем броју.

СентандрејаSzentendre) налазисе око 20 км од Будимпеште на једном од рукаваца Дунава. То је данас позната туристичка дестинација. Број становника се знатно повећава у сеоби Арсенија Чарнојевића када долазе Срби. Седиште је Будимске епархије СПЦ. Данас их има око једне стотине. Најпознатије цркве су Саборна црква или Београдска, Преображењска црква или Табачка, Ћипровачка, Оповачка или Николајевска, Благовештенска, Пожаревачка, Избешка, Збешка или Рудничка црква. Од седам цркава данас СПЦ има само четири.
Први светски рат је био веома погубан за сво српско становништво у Мађарској.

Ученици Петар Игњатовић, Павле Миливојевић и Иван Петровић 4-7

Професор Историје Драгана Мишић