Ерасмус+ КА229 ,”Clean Danube Clean Black Sea”

Ерасмус + пројекат КА229 стратешко партнерство мобилности ученика и наставника C1 “Clean Danube Clean Black Sea” од 7. до 13. новембра 2021. године у Будимпешти

Партнерске школе Шесте београдске гимназије на овом пројекту су:

Школа домаћин Budapesti Gazdasagi SZC Harsanyi Janos Szakgimnaziuma es Szakkozepiskolaja. Будимпешта, Мађарска. Düzce Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Душче, Турска. Rize Hasan Kemal Yardimci Mesleki ve teknik Anadolu. Ризе, Турска. BRG/BORG 15. Беч, Аустрија. Liceul Tehnologic Ioan N. Roman. Констанца, Румунија.

Циљ пројекта је сусрет партнерских школа које су започеле сарадњу на eTwininng платформи а затим након годину дана рада на пројекту добиле позитивну оцену и одобрење Европске комисије за мобилност ученика и наставника. Пројектна настава је усмерена на развој еколошке свести о очувању међународне реке Дунав и обала Црног мора. Средиште пројекта је да се ученици упознају са третманом отпадних вода и њиховом рециклажом кроз фабричка постројења за пречишћавање и као поново чисте одводе се у Дунав што смо видели кроз пројектну наставу. Корелација наставних предмета је изведена током седмодневне посете Будимпешти у школи Јанош Харсаниј и на широј територији Мађарске.

Хоризонтални приоритет Ерасмус+ пројекта: циљеви заштите животне средине и климатских промена; иновативне праксе у дигиталној ери; социјална и образовна вредност европске културне баштине, њен допринос стварању нових радних места, економском расту и социјалној кохезији.

Специфични приоритети: промовисање међупредметне сарадње, креативности, иновативних приступа учењу и иновативног окружења за учење, мобилност ученика средњих школа, размена материјала на Енглеском језику, развој међупредметних компетенција и корелација предмета Географије, Историје, Билогије, Хемије, Информатике и рачунарства, Енглеског језика, Физичког васпитања, Ликовне културе, Верске наставе, Грађанског васпитања.

C1 ,,Clean Danube Clean Black Sea,, Erasmus + KA229. Ученици Петар Игњатовић, Павле Миливојевић, Иван Петровић, Даница Јашић и Магдалена Маријановић из одељења 4/7. Професорке Географије и Грађанског васпитања Ана Ковачевић координатор за Шесту београдску гимназију, Историје Драгана Мишић и директор школе Радисав Милић.


1 дан.

Представљање учесника пројекта и презентовање партнерских школа, држава и Подунавља. Састанак наставника и разговор о фазама пројекта.

Представљање Шесте београдске гимназије:

Презентација Шесте београдске гимназије

Представљање Републике Србије:

Презентација Републике Србије

Представљање Дунава кроз нашу земљу:

Презентација – Подунавље кроз Србију

Посета 3Д галерији са разним интерактивним оптичким илузијама.


2 дан.

Панорамско разгледање Будимпеште и посета културно историјским знаменитостима уз стручно вођење. Трг хероја са Миленијумским спомеником, музеј лепих уметности, Андраши булевар, Ракочи булевар, Српска амбасада, посета замку Замак Вајдахуњад из 19. века, јавно купатило са термалном водом, Будимски дворац, Рибарски бастион, парламент на Дунаву, Ланчани мост, Међери, Елизабетин, Маргаретин, Петефи и мост Слободе, базилика Светог Стефана, мађарска опера, пролаза испод брда Гелерт, фотографисање Глоријете на Цитадели која се овог пута реновирала.

Активност у школи обухватала је миксоване међународне тимове ученика који су на платформи Canva у кабинету за Информатику, заједнички креирали постере о загађењу вода и реке Дунав.

Постери као резултат ове активноти

Такмичење школа у познавању реке Дунав. Kahoot квиз.


3. дан

Посета фабрици за пречишћавање и третман отпадних вода које се као пречишћене враћају у Дунав, од вишка отпада се прави биогас, електрична енергија, од изолаованог песка одржава се инфраструктура. Обилазака је пропраћен стручном презентацијом предавача и обиласком фабричког погона.

https://www.fcsm.hu/en

Презентација за потребе дисиминације и ширења пројектних резултата на часовима према наставном плану и програму предмета Стручних већа.

Посета ЗОО врту и ботаничкој башти и разговор ученика у миксованим међународним тимовима.

Церемонија доделе сертификата учесницима пројекта.


4 дан

Посета ,,Музеју Дунава,, у граду Естергом уз стручно вођење, предавање о историји музеја, загађењу Дунава, огледу о издвајању злата из речног корита Дунава, преглед дигиталних мапа и огледи о добијању хидроенергије кроз различите историјске периоде, развој бродоградње на Дунаву у лучким насељима, филтрирање воде за пиће.

Посета великоморавском замку и естергомској базилици на граници са Словачком, 50 километара северозападно од Будимпеште, где је природна граница река Дунав одакле се види суседни словачки град Штурово. Естергом је био главни град Мађарке у време краља Беле IV.

Посета Сент Андреји, састанак наставника и миксована активност ученика, такмичење у оријентирингу. 1. и 2. место тимови Петра Игњатовића и Данице Јашић.


5 дан

Разгледање Парламента, уз стручно вођење кустоса, најлепшег задња на левој обали Дунава. Парламент је најпрепознатљивији симбол Мађарске у коме се чува круна мађарских краљева, обложен је са 40 килограма злата. По величини је иза парламента у Букурешту. Гражена је у неоготичком стилу, висине је 96 метара, градња је завршена 1904. године.

Док смо се шетали кроз српску у лици и пролазили поред цркве светог Ђорђа причали смо о насељу Табан које су формирале миграционе струје вођством Арсенија Чарнојевића, у коме су се населили српски трговци и занатлије, који су се бавиле израдом коже. Након тога смо посетили српску гимназију ,,Никола Тесла,,. https://www.nikola-tesla.hu/.

Наставак пројекта C2 је у гимназији BRG/BORG 15. у Бечу у марту 2022. године.

Хвала на пажњи!

Поклон посетиоцима ове странице су две црно бела слике Будимпеште рађена у рапидографу а усликане у улици Ваци и радњи сувенира за штампу.


Дисиминација и ширење пројектних резултата дела пројекта C1 Будимпешта.

https://youtu.be/hKHG8wCkOBw Фејсбук страница пројекта

https://youtu.be/uf35ih3Mxd4 Тим из Србије. Видео клип.

https://youtu.be/hKHG8wCkOBw Тим из Ризеа. Видео клип.

Појединачни видео клипови на YouTube који су у овом извештају.

Разговор и дељење утисака на часу одељенске заједнице 4/7.

Презентација за предавања о загађењу вода и њиховом третману пречишћавања, усклађена са наставним планом и програмом предмета у школи уз приложену презентацију подељену Стручним већима уско стручне области, нпр Природнима наукама.

Постер у школи о фабрици за пречишћавање и третману отпадних вода као информативни материјал.

Информисање чланова колектива на Наставничком већу одржаном 16.11.2021. и информације наставницима који даље желе да се баве Ерасмус+ пројектима мотивисаних од стране директора школе. Ширење искуства, дељење фотографија и видео материјала преко странице сајта школе. Транспарентност видео аудио и веб алата као и признања рада ученика који су добили сертификате.

Извештавање Ученичког парламнета на седници 23.11.2021. године.

Извештавање родитеља целокупним извештајем послатим мејлом, преко сајта школе и сл.

Извештај о Будимпешти у Школском часопису Шестар (стране 12-14)

Ана КовачевићErasmus + projekat KA229 стратешкопартнерство мобилности ученика и наставника Ц1 (C1) “Clean Danube Clean Black Sea” од 7. до 13. новембра 2021. године у Будимпешти

Пројекат који је у основи еколошки и базира се на сарадњи више школа из различитих држава у основи има и култоролошко повезивање и упознавање култура и културног наслеђа више народа и држава који деле суживот на реци Дунав. Најстарија европска култура настала је на Дунаву. Народи су га у сеобама прелазили у различитим правцима, али и ширили своје државе пратећи ток ове реке.

Будимпешта (Budapest ) је данас главни град државе Мађарске. То је политички, економски и саобраћајни центар земље са око 2 милиона становника. Град се протеже на обе обале Дунава. Настао је спајањем Будима (лева обала реке) и Пеште (заузима 2/3 града) (1873). Раздаљина од Београда до Будимпеште је 378 км (од Беча 216 км). Мађари су народ који почетком 10. века насељава Панонску низију и ту оснивају државу. У периоду 1247 – 1361. Будим је био њихова престоница. Османлије заузимају Пешту (1526) и Будим (1541). Потом ће на овим просторима бити присутни Хабзбурзи (од 1686). Великом сеобом Срба (1690) под патријатхом Арсенијем Чарнојевићем број Срба се знатно повећава на овим просторима. Они се настањују у делу Будима који се и данас зове Табан. Већи степен аутономије остварен је тек Нагодбом (1867). После Првог светског рата некадашњи простор је смањен скоро за половину територије.
Данас у Будимпешти живи око 2000 Срба. Они имају православну општину са саборним храмом Великомученика Светог Георгија у Српској улици која је у склопу Епархије будимске. Они се школују у Српском забавишту, основној школи, гимназији и ђачком дому „Никола Тесла.“ Свој траг у прошлости оставили су Задужбина Јакова Игњатовића, Задужбина Саве Текелије (Текелијанум), Српско позориште у Мађарској и КУД Табан.
У граду се налази велики број значајних грађевина из различитих епоха. Најстарије су из периода античког Рима (римски град Аквиникум). Зграде су релативно ниске како би се сачувао стари градски пејзаж. На УНЕСКО-вој листи светске баштине налазе се Будимски дворац, Авенија Андраши и Миленијумски музеј метроа. То је други град који је имао метро у Европи. Грађевине су пројектоване у различитим архитектонским и уметничким стиовима: готском, ренесансном, византијском, барокном, класичном и неокласичном, сецесијом.

Острогом (Esztergom) налази се на северу Мађарске. На Дунаву је државна граница са Словачком. Био је престоница Мађарске од 10 – 13. века. Ту је крунисан оснивач државе Стефан Први.
Данас је седиште Римокатоличке цркве у Мађарској. Град је био уништен у време владавине Османлија који га држе до 1683. Слободан царски краљевски град постао је 1708. Срби су ту боравили у новом веку о чему сведочи Српска варош, али никада у већем броју.

СентандрејаSzentendre) налазисе око 20 км од Будимпеште на једном од рукаваца Дунава. То је данас позната туристичка дестинација. Број становника се знатно повећава у сеоби Арсенија Чарнојевића када долазе Срби. Седиште је Будимске епархије СПЦ. Данас их има око једне стотине. Најпознатије цркве су Саборна црква или Београдска, Преображењска црква или Табачка, Ћипровачка, Оповачка или Николајевска, Благовештенска, Пожаревачка, Избешка, Збешка или Рудничка црква. Од седам цркава данас СПЦ има само четири.
Први светски рат је био веома погубан за сво српско становништво у Мађарској.

Ученици Петар Игњатовић, Павле Миливојевић и Иван Петровић 4-7

Професор Историје Драгана Мишић


презентација пројекта и упознавање ученика са радом фабрике за Пречишћавање отпадних вода у одељењима на часовима Географије:


Беч, март 2022.

Од 13. до 19. марта 2022. године реализован је други део Ерасмус+ пројекта “Очистимо Дунав, очистимо Црно море” и мобилност, 5 ученика Ема Унијат, Јана Стојановић, Софија Пљаскић, Милан Манчић и Лазар Дрљача одељења 4/7 као и два професора Географије Ана Ковачевић и Јасна Перић са још 5 партнерских школа из Мађарске, Румуније и две Турске школе, школа домаћин је гимназија БРГ – БОРГ 15. у Бечу.
https://www.brgorg15.at/

  1. дан

Представљање школских Тимова и школа, кахоот квиз о познавању града Беча и прво место до 50 учесника Јана Стојановић, падлет активности.

Шеста београдска гимназија презентација

Посећена је хидроелектрана на Дунаву недалеко од града која је подигнута 1998. године након референдума грађана а данас снабдева Беч електричном енергијом и омогућава чишћење речног корита од седимента и разноврсног отпада. Филм о Дунавском каналу, рад турбине.

2. дан

Радионице на часу Немачког језика, састанак наставника, национална кухиња.

Предавање експерата Универзитета природних ресурса и природних наука у Бечу Марлене Хаиман о Седиментима и микропластици https://plasticfreeconnected.com/ и Ирис Кемптер о регулисању речног тока Дунава у Бечком басену http://www.icpdr.org/main/

Заједнички пројекат Аустрије и Словачке помогнут од Interreg-а “Plastic Free Danube” у заштити Дунава. Испитивање је између хидроцентрале у Бечу Freudenau до градића и хидроцентрале Габчиково у Словачкој, у дужини од 100 км, испитана је врста пластике, димензија већа од 5 мм, мерио се штетни утицај помоћу мрежа и конструкције и постављањем ГПС уређаја за праћење пластике, затим је израђен акциони план чишћења, оспособљене су 2 хидроцентрале које пречишћавају отпад и успоравају протицај воде, резултат је чисто речно корито у овом делу Подунавља.

• Међународна комисија за заштиту реке Дунав је означила Бечки басен као плавно подручје. Параметри (мала надморска висина око 372 метара и количина падавима скоро 744 мм, просечна годишња темпертура 8,8 степени, да је речна тераса стрма и главни проблем је меандрирање реке)
• Бочни канали и притоке као и подземних вода наносе седименте па је речно корито плитко и плави.
• План је да се речни ток сузи, речно корито исправи и вода стабилизује. Терен је сниман фотограметријом.
• 1870. је прокопан 1 канал а 1970. год нови канал назван “Нови Дунав”.
• Хидроцентрале су успориле проток воде и нанос седимената.
• Међународна комисија за заштиту Дунава прати цео речни систем у 10 држава. Прате се притоке и њихова седиментација која доводи до поплава, загађење и пречишћавање отпадних вода.

https://www.environmentandsociety.org/arcadia/struggle-river-vienna-and-danube-1500-present

3. дан

Геодиверзите и биодиверзитет националног парка “Лобау” који се простире на 93 километра квадратна у непосредној близини града, ово је највеће плавно подручје у Европи. Има 700 врста биљака, 30 сисара, 100 врста птица, 8 гмизаваца, 13 водоземаца и 50 врста риба. Даждевњак, европска корњача, европска риба белица, орао белог репа, дабар, детлић, дивља свиња, дивља винова лоза, бела топола за целулозу. Гледали смо филм, обишли језеро, видели мекано дрво беле тополе за целулозу, видели станиште дабра и детлића као и врсту дрвећа са кружном крошњом. Након тога је био пикник у природи.

Анализа квалитета воде у Дунаву у миксованим активностима ученика помоћу тестера који је показао зелену скалу која значи добар квалитет воде.

Посета. Донауинсел (острво Дунав) и Дунавски канал Донауканал. Острво се налази између реке Дунав и паралелно ископана два канала, 211 км дужине, али је само 70—210 m широко. Излетиште и плажа.

4. дан

Туристичка шетња кроз Беч у миксованим Тимовима ученика. Штефанплац, катедрала светог Стефана, црква светог Петра, Рингштрасе, Грабен, залагаоница и аукцијска кућа Доротеум најстарија у свету из 1707. год, барокни споменик Свете Тројице подигнут после епидемије куге 1679, Колмаркт трговачка улица са модмим маркама и златарама, Михаелплац у склопу Хофбурга, барокни звездани трг из 1725. Шпанска школа јахања, Сиси музеј, Хелденплац-трг јунака са погледом на Хофбург, споменик Марије Терезе, Природњачки и Историјски музеј, Бургатен врта са статуама, мермерни кип Моцарта, Кућа лептира, Кућа палми, Опера у ренесансном стилу, Бечка филхармонија, хотел Сахер, Моцарт кафе, Тегетострасе, Химелпофорштрасе са најстаријим зградама Беча, Градски парк са бронзаним статуама Франца Шуберта и Јохана Штрауса, Стубендор метро станица, Хохе Маркт најстарији трг са брачном фонтаном високом 18 метара, Анкер сат у сесецијском стилу, Музејски кварт, Градска кућа, Парламент, Јеврејска четврт, Карлскир бронзана црква близу Карлплаца, Шембрун.

Музеји по избору ученика: Албертина, Природњачки музеј, Музеј историје уметности, МАК Музеј примењене уметности, Кућа лептира, Музеј сесија, Шембрун и Белведере.

Шембрун

Горњи и Доњи Белведере у барокном стилу из 18. века као летња резиденција Евгенија Савојског, војсковође двора Хабзбурговаца, садржи дела Густава Климта, Оскара Кокошке и Егона Шилеа као и привремена поставка Салвадора Далија и дело “Метаморфоза Нарциса”.

Беч је проглашен за најзеленији и најчистији град на свету јер поштује следеће критеријуме: има најчистији ваздух, 30% енергије потиче од зелених извора, користи се јавни превоз у одлично организованим метроима, има 130 пијаца на отвореном, има најразвијенију мрежу бициклистичких стаза, има велике парковске површине Стадпарк, Бургартен, Градски парк, Раутхаус парк, Дунав парк, Ботаничка башта и сл. На слици је Хундерствасерова кућа са пошумљеним кровом и 200 врста биљака као “зелена зграда”.

5. дан

Презентовање радова ученика о загађењу и заштити Дунава у миксованим Тимовима. Додела сертификата и заједнички ручак.

Тим Еме Унијат

Тим Милана Манчића

Тим Софије Пљаскић

Тим Јане Стојановић

Тим Лазара Дрљаче

Дисиминација:

Извештај за Наставничко веће 24. марта. 2022. године
Извештај за Ученички парламент у априлу
Извештај за Стручно веће Природних наука
Извештај за школске новине Шестар стр.
Извештај за сајт општине Звездара
Извештај родитељима на мејл
ЧОС одељења 4/7
Анкета
Постер у просторијама школе
Објава на инстаграму школе
Објава на ФБ страници пројекта
Презентација у одељењима на часовима Географије

Координатор пројекта Ковачевић Ана

Сертификати:


Ерасмус+ K229 Clean Danube Clean Black Sea
15. до 21. мај 2022. C3 Констанца

Мобилност ученика Марта Борковац, Андреј Донев, Душан Јовановић, Алекса Зечевић одељења 4/7 и професора Географије Ана Ковачевић и Јасна Перић. Партнерска школа Ион Роман Констанца.

1. дан

Аеродром Никола Тесла
Железничка станица у Букурешту Гара Норд

Презентација школа, градова и Тимова

,,Како загађење утиче на живи свет океана и мора. Електронска књига: https://www.storyjumper.com/book/read/133929392

Констанцу су основали стари Грци и назвали га Томис у 6. веку пне. Током римске владавине oвде је живео прогнани песник Овидије. Град је преименован у Констанцу током владавине римског цара Константина. Бржи развој је под утицајем трговаца из Ђенове који су имали своју заједницу у 13 веку. Касније се досељавају богати трговци Jермени. Град се развијао и под утицајем Бугаra и Отоманског царства. Румунији је припао тек 1878. Констанца, на делти Дунава, највећe је бродоградилиште и лука на Црном мору, има 300 000 становника, трећи град је по величини у Румуније, значајна лука и туристичко летовалиште. Има различите кафитерије, марину и отворен поглед на Црно море. У односу на ветрове грађене су стамбене зоне. Око града има ветропаркова. Повезана је аеродромом Михаил Когалницеану који се налази 26 километара од града. Један евро је 5 румунских леја.

Казину Констанца који је грађен од 1904. у стилу сецесије од француског архитекте Пиера Ренарда.

Археолошки парк је музеј на отвореном са остацима римских зидина из 3 и 4 века

Кућу лавова су изградили јермени који су овде боравили крајем 19 века, познати богати трговци.

Народни музеј на Овидијевом тргу

Музеј уметности

Синагога

Велика џамија

Џамија Хункер

Православна црква светих апостола Петра и Павла из 1883. Грађена је од неовизантијском стилу од пресоване цигле.

Грчка црква

Светионик 8 метара висине из 19 века у част трговаца из Ђенове

Лука Констанца је највећа по промету житарица око 25 милиона тона годишње, нафта, руде, метал. Лука ја заштићења вештачким доковима.

Мамаја је плажа за масовни туризам. Летовалиште је подигнуто на природном пешчаном спруду 20 километара дужине уз Црноморску обалу. Посматра се жичаром.

2. дан

Делта Дунава се 70 километара од свог ушћа у Црно море дели на два рукавца Тулчу и Килију. Тулча се дели на рукавце Свети Ђорђе и Сулину. Делта има површину од 4.170 km² од чега 3465 km² отпада на Румунију, а остало Украјини. Има 60 врста риба, економски значај је од прераде трске. Биодиверзитет чини 4000 животињских и 1000 биљних врста, пеликан и патуљасти коморан, црвене патке, велика бела чапља, дунавски соко, лабуд жутог кљуна, орао белог репа, сова кукавица, бели и жути локвањ.
Посета Акваријуму у Тулчеу у коме живи 60 врста риба.
Вожња бродом делтом.

3. дан

Посета Институту “Марина Григоре Антипа”: http://www.rmri.ro/Home/Home.html

Национални институт за истраживање и развој мора ,,Григоре Антипа,, истражује океанографију, екологију и заштиту морског окружења и управља ресурсима Црног мора и води рачуна о аквакултури. Бави се и физичкким, хемијским и биолошким мониторингом морске средине. У Црном мору су скуша, шаран, катран, морска ласица, морска мачка, папалина, астролог, бранцин, сабљарка, морски змај, риба шкорпион.

Делфинаријум

4. дан

Миксована активност међународних Тимова на плажи Црног мора и испитивање специфичних особина делфина.
Трећина воде у Црном мору долази од реке Дунав. Црно море обухвата површину од 436.400 km² (без Азовског мора), има максималну добину 2.212 m. Дужина је 1175 км. Температура воде у јулу је 24 степена, салинитет је од 18 до 22 промила. Етимологија потиче од тамне боје воде, негостољубиве воде и лоше навигације. Настало је повлачењем Тетиса. Повезано је Босфором и Дарданелијом са Средоземљем.

Церемонијална вечера. Упознавање са културом Румунских народа. Национална музика и игре. Подела сертификата.

5. дан

Школска активност. Специјалне врсте риба- скицирање. Подела поклона. Слободно време.

Дисиминација

Извештај на Наставничком већу
Извештај на Ученичком парламенту
Извештај на Стручном већу Природних наука
Презентација на часовима Географије
Извештај родитељима ученика
Извештај на ЧОС-у одељења 4-7
YouTube линк:

Координатор Ана Ковачевић, професор Географије