УНЕСКО клуб

Drapeau UNESCO

УНЕСКО клуб Шесте београдске гимназије окупља ученике школе с циљем да пружи ученицима стицање неопходних знања, умења и вештине из домена науке, образовања, културе, трајног развоја, заштите животне средине и очувања културних вредности и природног добра.

Своје активности клуб реализује од 15. септембра 2003. године када је на иницијативу координатора школа приступила Асоцијацији придружених школа УНСЕКО у образовању за међународну сарадњу. Активности на реализацији принципа мисије у погледу едукације младих и њиховом ангажовању на очувању интеркултурне димензије стварања новог света, условиле су чланство УНЕСКО клуба школе у Светску Федерацију УНЕСКО клубова у Паризу. 23. јуна 2007. године.

Избор наставних садржаја заснован је на функионалним дидактичким принципима који омогућавају стицање знања, умења и вештина, јачање интересовање ученика за истраживачким радом као и развијање сопственог националног, европског и светског идентитета. Слобода у избору тема oмогућује да се методички и садржајно уравнотежено излази у сусрет образовним и сазнајним потребама ученика развијањем спремности за функционално коришћење стеченог знања. Учешћем у вршњачкој едукацији и истраживачким студијским путовањима утемељили смо сопствени идентитет пројектне наставе.

План у основи прати рад Националне комисије за УНЕСКО, УНЕСКО клуба Београд, Клуба за УН Србије, Српског географског друштва, Развојног центра Руског географског друштва у Србији, Европског покрета у Србији, клубова и секција школа сарадника и других релевантних институција и струковних удружења. Носиоци активности су сви заинтересовани ученици школе.

Координатор активности УНЕСКО клуб је Наставница географије Јасна Перић, педагошки саветник

UNHCR Srbija 2021. godine

Италија-Француска-Шпанија 2020

Програмом рада УНЕСКО клуба школе и Федерације УНЕСКО клубова Србије, у периоду од 05. до 13. фебруара 2020. године реализовано  је планирано истраживачко пројектно студијско путовање посете објекта УНЕСКО баштине Европе „Италија-Француска-Шпанија 2020“. Прва дестинација био је Милано, привредни, модни и културни центар Ломбардије.

Исктцали смо се код замка Сфорцан и поред фонтане кренули према централном градском тргу на коме доминира готска катедрала Дуомо.

Шетњом кроз величанствену Галерију Виторија Емануела, стигли смо до опере „Миланска скала“.

До вечери и смештања у хотел, наставили смо разгледање најпознатијег центра светске моде. Сутрадан смо наставили пут до Љорет де Мара.

Наредног дана смо кренули пут Барселоне. Разгледање каталонске престонице започели смо обиласком катедрале Саграда фамилија.

Затим смо уживали у Гаудијевом Гуељу.

Касније смо посетили Олимпијски стадион.

Искрцали смо се из аутобуса у  луци а онда поред Колумбовог споменика, Ла Рамблом се упутили у Готску четврт, до катедрале Санта Еулалија, заштитнице града.

Наредни дан смо започели обиласком највећег европског акваријума.

Потом смо уживали у грандиозном стадиону Ноу Камп, музеју и клупским просторијама познатог каталонског клуба.

Следило је разгледање града с брда Мон Зуик и чувеног шпанског села.

Трећег дана боравка у Барселони обишли смо Гаудијева монументална здања Пасео де Грација и Каса Мила. Слободно време смо искористили за индивидуална разгледања и уживање у каталонској престоници.

Послеподне је било резервисано за музеј Пикаса.

Седми дан истраживали смо Фигуерес, град из 18 века подигнут из петоугаоног утврђења Кастиљо де Сан Фернандо. Обишли смо музеј Салвадора Далија.

Пут смо наставили до Кана. У старом граду смо започели панорамско разгледање а потом сишли до луке и Фесивалске палате. Вечерњом шетњом чувеном Кроазетом завршили смо посету Кану и кренули у Ницу где нас је чекало преноћиште.

Сутрадан, у преподневним сатима кренули смо у панорамско разгледање Нице од хотела до трга Месина и кроз Енглеско шеталиште до старог града одакле се пружа несвакидашњи поглед на Ницу и читаву Азурну обалу.

Послеподне смо обишли Руску цркву у Ници и наставили пут до Монте Карла и Монака.

Са обале смо поред Океаногарфског института и катедрале стигли до Кнежеве палате. Слободно време искористили смо за разгледање кнежевине и уживање у прелепим пејсажима са њених високих литица.

Посету смо завршили обиласком модерног дела кнежевине пуног цветних улица, врхунских хотела и познатих касина. Следио је пут повратка.

Дани парламентаризма

Скупштина Србије је организовала низ догађаја како би се грађани упознали са парламентом као институцијом.

2

3

4

Овогодишњи Дани парламентаризма одржани су у оквиру обележавања 160 година од Светоандрејске скупштине и доношења првог Закона о Народној скупштини 1858.године.

5

6

7

Скупштински водич нам је показао ово велелепно здање. Ученицима је омогућен улазак у малу скупштинску салу и библиотеку. У централном холу Дома Народне скупштине био је изложен Закон о Народној скупштини, стенографске белешке са седница Светоандрејске скупштине, као и сачувана фотографија овог историјског догађаја.

8

Истраживачка пројектна настава

1

Припрема за извођење овогодишњег истраживачког студијског путовања траје читаво полугодиште. Започело је презентовање обрађених истраживачких радова на тему посете објекта под заштитом УНЕСКО-а

2

3

јфутзфкизкз

4

хфјтјтфкПројектно истраживање има циљ упознавање културно-историјских знаменитости Италије, Француске и Шпаније пре њиховог обиласка планираног за фебруар 2020.

6

5

мхх,хл,лзг

7

У време обиласка вршњачки едукатори ће стечено знање и умење презетовања приказати ученицима других партнерских школа.

8

9

10

 

 

 

 

јгјјтктфк

Сајам науке – „Разоткривање“

1

Овогодишња тема Фестивала науке измамила је 120 ученика школе да „РАЗОТКРИЈУ“ научне тајне.

2

4

 

 

 

 

 

ngmggkg

3

Нарочито су биле интересантне теме одрживог развоја,  очување природних вредности планете Земље, еволуције живог света, полимеризације и достигнућа ИТ.

5

6

7

nfcnfffh

Врање и Коштана

1

Очување и неговање културног наслеђа Јужне Србије приказали су ученици трећег разреда у реализацији угледног часа. Најпре је Соња Бећирић говорила о природним одликама и заштићеним вредностима ове регије. Демографска обележја, културолошке одлике и традицију овог краја  приказала нам је Жаклина Вујичић.

2

3

 

 

 

 

 

fdbfdgjnfjkuk

4

Потом смо уживали у приказу традиције и културе Врања у време одрастања и стасавања Коштане. Емотивним изразом с пуно љубави приказани су одломци из дела Борисава Станковића. Основни мотив и покретачка искра младих је чување традиције и неговање културних вредности народа нашег поднебља.

5

6

 

7

8

9

Vranje i Koštana

Музеј науке и технике

1

У Музеју науке и технике одржана је радионица о одрживом коришћењу природних минерала. Ученици су присуствовали демонстрацији вежби о коришћењу минералних сировина и разлозима рационализације трошења истих.

2

3

4

У Музеју науке и технике одржана је радионица о одрживом коришћењу природних минерала. Ученици су присуствовали демонстрацији вежби о коришћењу минералних сировина и разлозима рационализације трошења истих.

5

6

7

 

 

 

 

 

Muzej nauke i tehnike

Природњачки центар

Чланови клуба су посетили Природњачки центар у Свилајнцу у оквиру реализације теме „Еволуцијом до нас“.

1

У згради центра посећена је најпре поставка еволуције живог света кроз све периоде еволуције, до појаве човека.

2

3

 

 

 

 

 

dxffjjtgktuku

4

Ученици су присуствовали демонстрацији процеса вулканске ерупције у макети Природњачког центра а на отвореној изложби анализирали еволуцијуа живог света у мезозоику на читавом планетарном простору.

5

6

 

 

 

Развојни центар Руског географског друштва у Србији

Свечана академија поводом прославе годишњице рада Центра руског географског друштва у Србији одржана је у Руском дому 15.новембра. Скупу се најпе обратио руководилац Центра професор доктор Мирољуб Милинчић и захвалио свима на подршци и учествовању у активностима центара на промоцији природних и културних вредности руског и српског народа.

1

2

Академији је присуствовао амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко који се захвалио члановима Центра на делатности и постигнутим резултатима.

Подсетио је на блискост српског и руског народа:

„Данас, када смо суочени са прекрајањем историје, пре свега оне из Другог светског рата, када се опет уједињују фашисти, а заборављају се и руске и српске жртве, треба да се сетимо да су Руси и Срби и православни и словенски народ, да смо блиски, не само по култури и језику, већ и по односу према слободи“.

3

4

5

Шеста се воли а УНЕСКО клуб памти

Бивша ученица школе и један од најактивнијих чланова УНЕСКО клуба Шесте београдске гимназије, Оливера Нешић, стипендиста је докторских студија Сорбоне.Поводом обележавања 86 година постојања школе послала је мотивациону поруку ученицима:

Боравак у Паризу користи за наставак активности у мисији UNESCO-а. Током гостовања Емира Кустурице на тему „Култура је кључ наше егзистенције“ уметници из Србије су представили нову врсту музике која је настајала вековима на тлу на којем живимо. У њој су уједињени мотиви и хармонија у једну нову целину. То је допринос глобалном културном напретку и још један доказ неопходности бриге и заштите наше баштине.

1

2

3

Географски диктат

Развојни центар Руског географског друштва у Србији огранизовао је пети Географски диктат 27. октобра 2019.  године у Руском дому у Београду.

1

Иницијатор ове велике међународне просветне акције је председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин. Учесници диктата имали су прилику да се упознају с условима студирања у Русији.

2

3

4

Активност Руског географског друштва има међународни карактер. Ове године у такмичењу је учествовало 64 ученка наше школе који су постигли завидне резултате на глобалном нивоу.

5

6

7Обележавање годишњице УНЕСКО клуба школе

1

Поводом обележавања шеснаест година активности УНЕСКО клуба школе у улазном холу је постављена изложба фотографија са истраживачког студијског путовања „Париз 2019“.

2

Промовисање културе ненасиља међу школском децом у општини Звездара

Током другог полугодишта ученици одељења II-5 спровели су реализацију пројекта „Промовисање кулуре ненасиља међу школском децом у општини Звездара“ у организацији Центра за реинтеграцију и активизам  уз подршку Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији и Градске општине Звездара. Као вршњачки едукатор промовисали су културу ненасиља у основим школама на општини Звездара. Едукатори су у пару реализовали дванаест радионица. Завршна свечаност, уз присуство  представника ОЕПС-а у Србији, одржана је 25.06.2019. уручењем сертификата у Шестој београдској гимназији. Вршњачки едукатори су: Алекса Јакић, Лена Башић, Софија Дмитровић, Никола Перовић, Ана Шарић, Стеван Ковач, Ивона Милосављевић, Немања Симић, Бојана Ђорговић, Теодора Трмчић, Јована Петровић и Теодора Тадић.

1.

2.

3.

 

 

 

 

„Чеп за хендикеп“

Хуманитарном акцијом „Чеп за хендикеп“, чланови клуба су показали солидарност у скупљању помоћи за обезбеђење помагала за децу са тешкоћама у кретању. Акцију су спровели ученици другог разреда природног смера.

1.

2

 

 

Музеј хлеба у Пећинцима

Чланови клуба, заједно са члановима хемијске секције, обишли су знаменитости Западне Србије. У Пећинцима су посетили музеј хлеба у коме се сакупљају, чувају и презентују предмети који су се некад користили у Србији у процесу производње хлеба. Поставка има циљ да покаже пут зрна пшенице „Од земље преко хлеба, до неба“ представљајући радове сликара Јеремије. У музеју се налази етнографска збирка оруђа за обраду земље, оруђа за прераду пшенице, предмети за мешење и печење хлеба, предмети за припремање и служење хране као и збирка од 96 различита обредна хлеба.

1.

2.

 

3.

4.

 

Подизање енергетске ефикасности и употреба обновљивих извора енергије

У сарадњи са градским Секретаријатом за енергетику ученицима су показани принципи подизања енергетске ефикасности у свакодневном животу. Посебна пажња је посвећена правцима употребе нових, обновљивих извора енергије и коришћење исте у нашем окружењу.

1.

2.

 

 

 

 

 

а

а

ааааад

дбдфбд

јгхјг

Рециклирајмо заједно

Студенти Факултета организационих наука, Миља Радосављевић и Ратко Спарић, на интересантан и занимљив начин приказали су значај очувања животне средине и процес контролисаног коришћења природних ресурса. Пиказом оптималних капацитета планете и анализом трошења ресурса, предочили су младима значај борбе за одрживи развој.

1.

2.

 

3

4

 

 

 

Париз 2019.

Програмом рада УНЕСКО клуба школе и Федерације УНЕСКО клубова Србије, у периоду од 27. априла до 04. маја 2019. године реализована је планирана пројектна настава едукације и учешћа у истраживачком студијском путовању посете објекта УНЕСКО баштине Европе  –  „Париз 2019.“.

Прва дестинација био је Алзас и Стразбург. На обалама Ила обишли смо комплекс институција ЕУ: Европски парламент, Европски суд за људска права и Савет Европе. У граду смо посетили катедралу и бројне објекте из различитих периода историје овог града.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Наредних дана смо обилазили културноисторијске знаменитости Париза. Најпре споменик Краљу Александру I.

7.

Затим разгледање града са Трокадера.

8.

До Градске скупштине, Сорбоне, Пантеона до парка и палате Луксембург.

9.

10.

11.

12.

Стигли смо и до комплекса Организације УНЕСКО-а при УН.

13.

А потом и до комплекса Инвалиди:  Наполеонове гробнице, цркве Дома Краља Сунца, Историјског музеја, музеја оружја и савременог мултимедијалног музеја Шал Де Гола.

14.

15.

16.

17.

Наредног дана само посетили Версај:

18.

19.

20.

21.

22.

Након обиласка велелепног дворца у трочасовној шетњи обишли смо Тријумфалну капију и прошетали Шанзелизеом.

23.

24.

Око 18. сати са зборног места кренули смо према Сени где нас је чекао брод.

26.

28.

Пети дан боравка поново смо се вратили Ајфеловом торњу. Овог пута смо Париз посматрали с овог велелепног здања.

29.

31.

32.

34

33.

Потом смо се успели на Монмартр. Искрцали смо се испред живописног Мулан Ружа и наставили уским улицама до цркве Светог Срца Исусовог, Sacre Coeur.

35.

38.

37

Предвече смо обишли нови део Париза, Де Франс. Овим савременим квартом доминира монументална Тријумфална капија са чијих степеница се пружа предиван поглед на читав град.

39.

40

 

42

 

 

 

 

 

41.

Наредни дан је био резервисан за Лувр.

43

44.

45

46

47

48

49

 

 

 

 

Послеподне смо прошетали, преко Трга Вандом и Маделине, до Опере Гарнијер и Галерије Лафајет. Предвече смо обишли Бубурску четврт и нови Лас Хале. Поред предивне музичке фонтане пут нас је водио до музеја савремене уметности Помпиду, поред кога се налази и Српски културни центар.

50

51

Последњег дана боравка у Паризу посетили смо Дизниленд.

52

54.

53

55

Истраживачко студијско путовање  завршили смо посетом Беча. Након панорамског разгледања града обишли смо Оперу, катедралу Светог Стефана, трг Марије Терезије, природњачки музеј и дворце Хофбург и Шембрун.

56

57

 

 

 

 

58

 

 

 

59.

Сви смо ми читаоци

Светски дан књиге и ауторских права 23.април, обележен је приказом најбољих ауторских дела ученика о културноисторијским знаменитостима Европе. Угледни час је омогућио ученицима да искажу и лична песничка умећа казивањем својих написаних дела.

IMG_6544

IMG_9166

 

Озелењавање школског дворишта

Почетком априла наставили смо акцију озелењавања нашег школског дворишта. У акцији „Шума пева“ посадили смо још једно дрво.

IMG_0342

Пројектна настава

Припрема за реализацију истраживачког студијског путовања „Париз 2019.“ садржала је и реализацију пројектних приказа културних објеката, историјског развоја и географских карактеристика простора који посећујемо. Сваки учесник је рад на добијену тему приказао осталим учесницима студијског истраживања на часовима секције.

22.

21.

 

 

23.

25.

24.

Острво изазова – Исланд

Бивше ученице наше школе Бојана Милошевић и Ивана Гомилановић, 22. јануара су представиле припрему, путовање и истраживање Исланда ученицима другог разреда. Овим је започета едукација младих и преношење доживљаја и искуства из других делова света. Ученици су имали прилику да се информишу о природним изазовима, условима путовања, боравка и рада у овој острвској земљама.

1

2

3

4

Фестивал науке

Чланови клуба, заједно са члановима хемијске секције, посетили су XII Фестивал науке са темом „Земља будућности“. Нарочите ипресије је оставило предавање франсуског истраживача Антона Делфоржа. Тема предавања је била „Да ли роботи могу да нас чују“. Његов задатак је био да креира математичке моделе и компјутерске програме који помажу роботима да разумеју оно што су чули сопственим ушима, односно микрофонима и да реагују на примљене информације. Демонстрација је показала практичну примену информатичких знања.

1 predavač

Друг није мета

Вршњачки едукатори Михајло, Лена, Алекса, Никола, Богдан, Бојана и Теодора, одељења 2-5, наставили су започету акцију промовисања спречавања конфликата, ширења другарства, пријатељства и поштовања међу вршњацима. Овогодишња акција „Подели пријатељство“ одржана је 28. новембра, с циљем афирмације заједништва и учења младих о значају дељења. Организација „Друг није мета“ је за ученике школе приремила ранчеве пријатељства, са поклонима тако што су саджај једног ранца дела два ученика.

1

32

ГЕОГРАФСКИ ДИКТАТ

Чланови УНЕСКО клуба школе учествовали су  11. новембра у реализацији IV Географског диктата Руског географског друштва у Руском центру за науку и културу у Београду. Ове године манифестација је одржана у 60 држава широм света. Ученици наше школе и други грађани, могли су да провере своје знање о руској географији и друштву.

Пре реализације теста сви присути имали су прилику да погледају  видео-материјал о природним лепотама и невероватним пејзажима Русије. Тест се састојао из три дела, односно 30 питања из области основних географских појмова и термина везаних за Русију, али и географских знања до којих се долази на основу општег знања о географији ове највеће земље света. Учесници су могли да бирају језик на коме ће радити тест, што је онима који знају руски језик, била додатна прилика да провере своје знање.

1

45

32

ДАВАЛИ –празник светла

У Галерији Дечјег културног цента, 7. новембра чланови клуба су присуствовали обележавању Давали – празника светла као најважније силе живота који се слави у целој Индији. Пригодну изложбу младих уметника из Индије је отворио Њ.Е. Субрата Батазарџи, амбасадор Индије. О празнику и утицају на ритуални живот становника Индије говорио је др Александар Петровић који је представио своју књигу „Индија, земља светлости“.

12

34

15. година УНЕСКО клуба школе

Поводом обележавања 15. година УНЕСКО клуба школе приређена је ретроспектива активности и радова ученика на истраживању културноисторијског наслеђа и природних вредности Србије и Европе,  током овог дугогодишњег периода.

Наша школа је 15. септембра 2003. године постала чланица ASP школа а УНЕСКО клуб школе 2007. пуноправни члан Федерације UNESCO клубова у Паризу. Активности клуба окупљају ученике свих разреда школе на реализацији постављених циљева пројектне наставе и вршњачке едукације.

Izožba

Летњи камп

Ученик Димитрије Петровић је од 08. августа 2018. године представљао УНЕСКО клуб школе и Федерацију УНЕСКО клубова Србије у  реализацији летњег кампа Европске федерације УНЕСКО клубова и Националне комисије за УНЕСКО Румуније на Универезитету у Букурешту „Димитри Цантемир“ на тему „Светска баштина и васпитање за одрживи развој“. Том приликом је представио наш допринос развоју организације за образовање, науку и културу  на националном нивоу и активно учествовао у планираним сесијама скупа.

deo tima

prijatelji priznanje

Дворски комплекс

Чланови УНЕСКО клуба школе су у оквиру посете Дворском комплексу на Дедињу обишли две примарне резиденције – Краљевски двор и Бели двор, као и дворску капелу Светог апостола Андреја Првозваног.

Посетиоци су имали прилику да сретну и поздраве престолонаследника Александара II Карађорђевића и принцезу Катарину.

Beli Dvor

Kraljevski Dvor-plavi salon

Kraljevski dvor

Друг није метаlogo akcije

Чланови клуба учествовали су 17. маја на Другој конференцији о вршњачком насиљу „Друг није мета“ одржаној у Дому омладине. Позвани смо да током следеће године узмемо активно учешће у реализацији акције „Подели пријатељство“ која за циљ има превенцију вршњачког насиља кроз афирмацију заједништва и развој емпатије и учења деце да деле са другима и поштују туђе потребе.

ekipa

Ресава

Активисти клуба били су учесници и вршњачки едукатори пролећног излета Стручног већа природних наука који је обухватио посете Ресавској пећини, манастиру Манасија и Природњачком центру у Свилајнцу. Своја истраживања природних, културних и историјских одлика Ресаве представили су свим учесницима током реализације целодневног програма обиласка.

Manastir Manasija

Resavska Pećina

Prirodnjački centar u Svilajncu

Београд с река

Током маја чланови клуба су изучавали знаменитости родног града. Реализацијом пројекта „Београд с река“ 11. маја уживали су у лепотама града пловидбом Савом и Дунавом поред Калемегдана, око Великог ратног острва до Гардоша, затим испод савских мостова и „Београда на води“ до Аде Циганлије.

IMG_4130 IMG_4180

IMG_4301 IMG_4378

Метрополе на обалама Дунава

За пролећно студијско путовање извршене су уобичајене припреме истраживањем историјског развоја, традиције, културе и обичаја становника Будимпеште, Братиславе и Беча. Истраживање је обухватило и знаменитости Граца и Марибора, које смо такође посетили.

IMG_3784 Grac

Trg Marije Terezije

Šembrun

Belvedere

BratislavaBudimpešta

 

 

 

 

 

МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА „ГЕОГРАФИЧЕСКИЙ ДИКТАНТ“

У сарадњи са Развојним центром Руског географског друштва у Србији посетили смо изложбу фотографија из архиве Руског географског друштва и учествовали у међународној акцији „Географический диктант“ која има за циљ упознавање природних, историјских и културолошко-демографских одлика Русије.

Učesnici

Наука кроз забаву

Чланови клуба школе су у ноћи истраживача 29. септембра у Галерији науке и технике САНУ посетили изложбу „Наука кроз забаву“. Изложба је постављена у циљу промоције природних наука. Приказани су интерактивни експерименти из области оптике, светлости, магнетизма, електростатике и суперпроводности. Ученици су имали прилику да демонстрирају огледе и учествују у истраживању различитих физичких феномена.

Nauka kroz zabavu

Дан заштите озонског омотача

Шеста београдска гимназија била је домаћин регионалног сусрета „Музиком за нови почетак“ гимназија главних градова бивших република СФРЈ. Том приликом је 16. септембра обележен Mеђународни дан заштите озонског омотача постављањем изложбе радова ученика свих школа учесница на тему „Заштитимо нашу планету“.

Izložba likovnnih radova