УНЕСКО клуб

 

Drapeau UNESCOУНЕСКО клуб Шесте београдске гимназије окупља ученике школе с циљем да пружи ученицима стицање неопходних знања, умења и вештине из домена науке, образовања, културе, трајног развоја, заштите животне средине и очувања културних вредности и природног добра.

Своје активности клуб реализује од 15. септембра 2003. године када је на иницијативу координатора школа приступила Асоцијацији придружених школа УНСЕКО у образовању за међународну сарадњу. Активности на реализацији принципа мисије у погледу едукације младих и њиховом ангажовању на очувању интеркултурне димензије стварања новог света, условиле су чланство УНЕСКО клуба школе у Светску Федерацију УНЕСКО клубова у Паризу. 23. јуна 2007. године.

Избор наставних садржаја заснован је на функионалним дидактичким принципима који омогућавају стицање знања, умења и вештина, јачање интересовање ученика за истраживачким радом као и развијање сопственог националног, европског и светског идентитета. Слобода у избору тема oмогућује да се методички и садржајно уравнотежено излази у сусрет образовним и сазнајним потребама ученика развијањем спремности за функционално коришћење стеченог знања. Учешћем у вршњачкој едукацији и истраживачким студијским путовањима утемељили смо сопствени идентитет пројектне наставе.

План у основи прати рад Националне комисије за УНЕСКО, УНЕСКО клуба Београд, Клуба за УН Србије, Српског географског друштва, Развојног центра Руског географског друштва у Србији, Европског покрета у Србији, клубова и секција школа сарадника и других релевантних институција и струковних удружења.

Носиоци активности су сви заинтересовани ученици школе.

Фестивал науке

Чланови клуба, заједно са члановима хемијске секције, посетили су XII Фестивал науке са темом „Земља будућности“. Нарочите ипресије је оставило предавање франсуског истраживача Антона Делфоржа. Тема предавања је била „Да ли роботи могу да нас чују“. Његов задатак је био да креира математичке моделе и компјутерске програме који помажу роботима да разумеју оно што су чули сопственим ушима, односно микрофонима и да реагују на примљене информације. Демонстрација је показала практичну примену информатичких знања.

1 predavač

 

 

 

 

 

 

Друг није мета

Вршњачки едукатори Михајло, Лена, Алекса, Никола, Богдан, Бојана и Теодора, одељења 2-5, наставили су започету акцију промовисања спречавања конфликата, ширења другарства, пријатељства и поштовања међу вршњацима. Овогодишња акција „Подели пријатељство“ одржана је 28. новембра, с циљем афирмације заједништва и учења младих о значају дељења. Организација „Друг није мета“ је за ученике школе приремила ранчеве пријатељства, са поклонима тако што су саджај једног ранца дела два ученика.

1

32

 

 

 

 

 

ГЕОГРАФСКИ ДИКТАТ

Чланови УНЕСКО клуба школе учествовали су  11. новембра у реализацији IV Географског диктата Руског географског друштва у Руском центру за науку и културу у Београду. Ове године манифестација је одржана у 60 држава широм света. Ученици наше школе и други грађани, могли су да провере своје знање о руској географији и друштву.

Пре реализације теста сви присути имали су прилику да погледају  видео-материјал о природним лепотама и невероватним пејзажима Русије. Тест се састојао из три дела, односно 30 питања из области основних географских појмова и термина везаних за Русију, али и географских знања до којих се долази на основу општег знања о географији ове највеће земље света. Учесници су могли да бирају језик на коме ће радити тест, што је онима који знају руски језик, била додатна прилика да провере своје знање.

1

45

 

 

 

 

32

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАВАЛИ –празник светла

У Галерији Дечјег културног цента, 7. новембра чланови клуба су присуствовали обележавању Давали – празника светла као најважније силе живота који се слави у целој Индији. Пригодну изложбу младих уметника из Индије је отворио Њ.Е. Субрата Батазарџи, амбасадор Индије. О празнику и утицају на ритуални живот становника Индије говорио је др Александар Петровић који је представио своју књигу „Индија, земља светлости“.

12

 

 

 

 

 

 

34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15. година УНЕСКО клуба школе

Поводом обележавања 15. година УНЕСКО клуба школе приређена је ретроспектива активности и радова ученика на истраживању културноисторијског наслеђа и природних вредности Србије и Европе,  током овог дугогодишњег периода.

Наша школа је 15. септембра 2003. године постала чланица ASP школа а УНЕСКО клуб школе 2007. пуноправни члан Федерације UNESCO клубова у Паризу. Активности клуба окупљају ученике свих разреда школе на реализацији постављених циљева пројектне наставе и вршњачке едукације.

Izožba

Летњи камп

Ученик Димитрије Петровић је од 08. августа 2018. године представљао УНЕСКО клуб школе и Федерацију УНЕСКО клубова Србије у  реализацији летњег кампа Европске федерације УНЕСКО клубова и Националне комисије за УНЕСКО Румуније на Универезитету у Букурешту „Димитри Цантемир“ на тему „Светска баштина и васпитање за одрживи развој“. Том приликом је представио наш допринос развоју организације за образовање, науку и културу  на националном нивоу и активно учествовао у планираним сесијама скупа.

deo tima

prijatelji priznanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дворски комплекс

Чланови УНЕСКО клуба школе су у оквиру посете Дворском комплексу на Дедињу обишли две примарне резиденције – Краљевски двор и Бели двор, као и дворску капелу Светог апостола Андреја Првозваног.

Посетиоци су имали прилику да сретну и поздраве престолонаследника Александара II Карађорђевића и принцезу Катарину.

Beli Dvor

Kraljevski Dvor-plavi salon

Kraljevski dvor

Друг није метаlogo akcije

Чланови клуба учествовали су 17. маја на Другој конференцији о вршњачком насиљу „Друг није мета“ одржаној у Дому омладине. Позвани смо да током следеће године узмемо активно учешће у реализацији акције „Подели пријатељство“ која за циљ има превенцију вршњачког насиља кроз афирмацију заједништва и развој емпатије и учења деце да деле са другима и поштују туђе потребе.

ekipa

Ресава

Активисти клуба били су учесници и вршњачки едукатори пролећног излета Стручног већа природних наука који је обухватио посете Ресавској пећини, манастиру Манасија и Природњачком центру у Свилајнцу. Своја истраживања природних, културних и историјских одлика Ресаве представили су свим учесницима током реализације целодневног програма обиласка.

Manastir Manasija

Resavska Pećina

Prirodnjački centar u Svilajncu

 

 

 

 

 

Београд с река

Током маја чланови клуба су изучавали знаменитости родног града. Реализацијом пројекта „Београд с река“ 11. маја уживали су у лепотама града пловидбом Савом и Дунавом поред Калемегдана, око Великог ратног острва до Гардоша, затим испод савских мостова и „Београда на води“ до Аде Циганлије.

IMG_4130 IMG_4180

 

 

 

 

 

 

IMG_4301 IMG_4378

 

 

 

 

 

 

Метрополе на обалама Дунава

За пролећно студијско путовање извршене су уобичајене припреме истраживањем историјског развоја, традиције, културе и обичаја становника Будимпеште, Братиславе и Беча. Истраживање је обухватило и знаменитости Граца и Марибора, које смо такође посетили.

IMG_3784 Grac

 

 

 

 

 

 

Trg Marije Terezije

 

Šembrun

Belvedere

BratislavaBudimpešta

 

 

 

 

МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА „ГЕОГРАФИЧЕСКИЙ ДИКТАНТ“

У сарадњи са Развојним центром Руског географског друштва у Србији посетили смо изложбу фотографија из архиве Руског географског друштва и учествовали у међународној акцији „Географический диктант“ која има за циљ упознавање природних, историјских и културолошко-демографских одлика Русије.

Učesnici

Наука кроз забаву

Чланови клуба школе су у ноћи истраживача 29. септембра у Галерији науке и технике САНУ посетили изложбу „Наука кроз забаву“. Изложба је постављена у циљу промоције природних наука. Приказани су интерактивни експерименти из области оптике, светлости, магнетизма, електростатике и суперпроводности. Ученици су имали прилику да демонстрирају огледе и учествују у истраживању различитих физичких феномена.

Nauka kroz zabavu

Дан заштите озонског омотача

Шеста београдска гимназија била је домаћин регионалног сусрета „Музиком за нови почетак“ гимназија главних градова бивших република СФРЈ. Том приликом је 16. септембра обележен Mеђународни дан заштите озонског омотача постављањем изложбе радова ученика свих школа учесница на тему „Заштитимо нашу планету“.

Izložba likovnnih radova