Projekti

Projekti 2020/2021. godine

Nastavnice naše škole Ana Kovačević prof.geografije i Sandra Plazibat prof.engleskog jezika za svoje projekte dobile su nacionalne ozneke E twining kvaliteta.Ova oznaka dodeljuje se kao dokaz kvaliteta za oblasti : pedagoška inovacija,integrisanost u nastavni plan ,saradnja,upotreba tehnologija i značaj ostvarenih rezultata.Kvalitet se meri na osnovu standarda koje propisuje centralni tim e_twining mreže. Ove nagrade su bitne jer omogućavaju dobijanje nagrada na nivou cele e-twining zajednice koja obuhvata sve evropske zemlje i još 8 iz neposrednog okruženja (Tunis,Liban,Jordan,Azerbejdžan,Jermenija,Gruzija,Moldavija,Ukrajina)  Oznake kvaliteta dobili su sledeći projekti naših nastavnica : Ana Kovačević   • Good Practices of Democracy • The Heritage of Old Slavs Beliefs ; Who were the Old Slavs? What do you know about their polytheism and mythology? Who inherited them? The legacy of the old Slavs and its impact on contemporary Slavs societies  Sandra Plazibat :  • daVinci 500

Naziv projekta eTwinning i Erasmus +

,,Očistimo Dunav očistimo Crno more,,

Partnerske škole pored Šeste beogradske gimnazije na projektu su srednja stručna škola ,,Harsani Janoš,, u Budimpešti, Evropska srednje škole BRGORG 15 u Beču, anatolijska gimnazija Duzdže, Borsa, Istanbul, tehnička škola ” IOAN N. ROMAN ” u Konstanci i tehnička škola ,,Hasan Kemal,, u Rizi.

Ključne aktivnosti KA2 Erasmus+ projekta strateškog partnerstva u oblasti škola i opšteg obrazovanja su:

-horizonatalni prioritet: ciljevi zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena; inovativne prakse u digitalnoj eri; socijalna i obrazovna vrednost evropske kulturne baštine, njen doprinos stvaranju novih radnih mesta, ekonomskom rastu i socijalnoj koheziji;

-specifični prioritet: promovisanje međupredmetne saradnje, kreativnosti, inovativnih pristupa učenju i inovativnog okruženja za učenje, mobilnost učenika srednjih škola, rad na eTwinning platformi uz korišćenje veb alata i razmena materijala na engleskom jeziku koji se u ovom projektu odnosi na 16 škola podunavskog regiona, razvoj međupredmetnih kompetencija i korelacija predmeta geografije, istorije, informatike, engleskog jezika, biologije, ekologije, likovnog.

Prema projektnom kalendaru tokom 24. meseca partnerske škole su odgovorne za sprovođenje niza aktivnosti a neke od njih su:

– poseta Istraživačkom institut Mađarske akademije nauka u Budimpešti koji će učenicima prezentovati rešenje o zagađenju voda

– poseta fabrici Pakmaia jednoj od najvećih kompanija za prečišćavanje i reciklažu voda u svetu a koja se nalazi u turskom gradu Duzdže

– poseta Međunarodnoj komisija za očuvanje reke Dunav, koju su osnovale zemlje kroz koje Dunav prolazi i čije je sedište u Beču

– poseta Pomorskom univerzitetu u Konstanci koji će prezentovati o vrstama riba u Crnom moru i efektima zagađenja mora; ornitološka stanica na delti Dunava

– poseta najvećoj hidroelektrani ,,Đerdap,, na reci Dunav

– poseta jedna od najvećih luka Crnog mora, Trabzon

Trajanje projekta od 01.11.2021. do 31.10.2023.

Poseta 15. Plečnikovom  taboru u Sloveniji

IMG-da27793914a6348fe004a27ba3d22685-V

 Četiri učenika četvrtog razreda Šeste beogradske gimnazije, Marina Svilar, Dejan Hasković, Marko Drndarević i Milan Mitreski, u pratnji profesora fizike Tijane Marinković, učestvovali su u  Plečnikovom kampu u Sloveniji od 20. do 22. septembra 2019. godine.

Kamp Plečnik organizuje Srednja škola Jožeta Plečnika u Ljubljani jednom godišnje. Ove godine skup je održan u Fiesi, pored Pirana.

 U okviru kampa organizovane su radionice iz različitih oblasti: astronomije, matematike, biologije, engleskog, nemačkog jezika, kao i sportske aktivnosti. Naši učenici su pretežno učestvovali u astronomskim radionicama, ali takođe i u matematičkim i biološkim radionicama. U okviru astronomskih radionica učenici su izvodili eksperimentalne vežbe, npr. merenje dimenzija nebeskih tela, ispitivanje Hablovog zakon itd. U pauzama između intenzivnih radionica, učenici su imali priliku da učestvuju u sportskim i društvenim igrama.

Tijana Marinković, profesora fizike

IMG_20190922_092716

IMG_20190920_163130

IMG_20190921_183438

dgfhfdžhfgjf

IMG_20190922_094344

IMG_20190921_102830

hfhjdtj

IMG_20190921_092019

IMG_20190921_121655

 

 

IMG_20190921_092634

„ Muzikom za novi početak “FB_IMG_15705503284091915

U nedelju 22. 9. 2019. god . bend Šeste beogradske gimnazije  „DŽD“ koji čine učenici : Jovana Anđelković 4-1, Relja Brajović 3-3, Relja Štigljić 2-7, Nikola Trišić 2-1 i Konstantin Janković 2-1, u pratnji profesorke  muzičke kulture Duške Kisin, doputovao je u Sarajevo na treći po redu regionalni susret srednjoškolskih bendova. Ljubazni domaćini, profesori i učenici Prve gimnazije u Sarajevu, dočekali su ih na najbolji mogući način.

          U ponedeljak, 23.9.  pre podne priređen je obilazak  znamenitosti užeg jezgra grada Sarajeva, (Saborna pravoslavna crkva, katedrala, sinagoga, džamija, Baš čaršija i galerija  muzeja u kome su izloženi radovi bivših učenika i profesora Prve gimnazije) Posle ručka  je održana generalna tonska proba .  gimnazijskih  bendova iz Ljubljane, Skoplja, Podgorice, Sarajeva i Beograda. Koncert u svečanoj sali započeo je prigodnim pozdravnim govorom gospođe Lejle Tuzlak, direktorke Prve gimnazije u Sarajevu, a bend Šeste beogradske gimnazije je nastupio prvi sa tri pesme ( Teenager,  Ti si sav moj bol,  Kreni prema meni) koje su podigle pozitivnu atmosferu  u prepunoj sali .

      Program je nastavljen nastupom bendova iz Podgorice, Ljubljane, Skoplja i Sarajeva. Posle koncerta učenici i profesori sa svojim domaćinima nastavili su lepo druženje.

       Povratak u Beograd usledio je u utorak 24.9.2019.

Duška Kisin, prof. Muzičke kulture

FB_IMG_15705502712807385

FB_IMG_15705502831805262

 

FB_IMG_15705502941807328

FB_IMG_15705503714765294

 

FB_IMG_15705503822939093

FB_IMG_15705504039340574

 

Šesta beogradska gimnazija ugostila je Serhia Belmontea (Sergio Belmonte), španskog matematičara i mađioničara, na poziv profesora Jovana Kneževića. Serhio je u našoj školi održaoMatematikapredavanja zainteresovanim učenicima ali i stručnom veću matematičara Šeste beogradske gimnazije. Ministarstvo prosvete Kraljevine Španije odabralo je Serhia da promoviše matematiku širom Španije.

Na unikatan i zanimljiv način Serhio je učenicima pokazao da matematika ne predstavlja samo bauk, već da postoje i interesantne teme kao što su teorija brojeva i kombinatorika.

Učenici koji su prisustvovali predavanjima su uz pomoć profesora Jovana Kneževića napravili  prezentaciju gde su izneli svoje utiske i zapažanja

 

ŠPANAC-SERHIO-FIN

 

logoMeđu 20 škola i predškolskih ustanova iz Srbije koje su dobile eTwinning oznaku za škole za 2019-2020. godinu je i Šesta beogradska gimnazija. To znači da je naša škola prepoznata kao jedna od predvodnica u oblastima kao što su :

  • digitalna praksa,
  • eSafety praksa,
  • inovativni i kreativni pristupi pedagogiji,
  • podsticanje kontinuiranog profesionalnog razvoja zaposlenih,
  • podsticanje prakse saradničkog učenja kod zaposlenih i učenika.

E-Twinning u Šestoj beogradskoj gimnaziji

Šesta beogradska gimnazija prvi put se upoznala sa E-Twinning projektnim radom 2016.godine kada smo bili tek učesnici i posmatrači velikog projekta Shakespeare Lives koji je obeležio 400 godina od smrti velikog Barda. Za nas je sve to bilo novina, te smo se samo skromnim doprinosom priključili projektu.

slika 1

Krajem 2016.godine započeli smo novi projekat, uz pomoć koleginice Vićence Armiento, iz Italije, a na temu 200 godina od smrti književnice Džejn Ostin- Jane Austen 200. Ovog puta smo osnivači, a sa nam sarađuju šetiri škole iz Turske i jedna škola iz Ukrajne. Veliki posao na projektu uradili su učenici tadašnjeg drugog i četvrtog razreda.

Ciljevi projekta bili su razvoj komunikacijskih veština, upotreba i dalji razvoj IKT veština, razumevanje istorijskog i književnog konteksta, upoređivanje i kontrastiranje društvenih i psiholoških razlika između modernog doba i doba koje je Ostin opisala u svojim delima. Bili Postigli smo ciljeve i projekat je dobio Nacionalnu oznaku kvaliteta u avgustu 2017.godine.

slika2

U septembru 2017.godine počinje projekat sa partnerskim školama iz Italije, Turske, Španije, i Mađarske. Iz poštovanja prema kolegama želimo da istaknemo njihova imena.

slika 3.

Projekat nosi naziv EmoClass, a bavi se ispitivanjem ljudskih emocija, siromaštvom po pitanju istih, saosećanju sa ostalima, jer mnogi su prepoznali školu kao mesto koje treba da osnaži  i pomogne mladima da izraze ono što ne mogu na drugom mestu iz raznih razloga. Glavni cilj projekta bio je da se učenici susretnu sa različitim situacijama u svakodnevnom životu, knjigama, štampi, pesmama kako bi zakoračili i u neke druge „unutrašnje“ svetove, radili na svojoj empatiji i sposobnosti da sagledaju nove situacije iz druge perspektive.

Projekat je naišao na odličan odziv, a učenici su stvorili sjajne materijale. Različiti predmeti bili su angažovani kako bi se odgovorilo na sva postavljena pitanja: engleski jezik, književnost, istorija, psihologija, građansko vaspitanje, sociologija, IKT. Projekat je najpre dobio Nacionalnu oznaku kvaliteta, a zatim, zajedno sa svim partnerima iz Evrope i Evropsku oznaku kvaliteta koja nam otvara nove mogućnosti, a to su apliciranje za oznaku E-Twinning škola i E-Twinning nagrade.

slika 4.slika 5.

U toku drugog polugodišta 2015.-2016.godine u školi je započet i realizovan prvi deo projekta „Ram za Šekspira“1posvećen obeležavanju 400 godina od smrti ovog književnog velikana. Projekat je obuhvatio brojne predmete, kao i brojne učesnike, od profesora preko saradnika iz drugih institucija, 8182689do učenika koji su sa puno entuzijazma uzeli učešće u aktivnostima.

Na spisku planiranih i realizovanih aktivnosti nalazi se 14 dešavanja.

Autor i koordinator projekta je prof.engleskog jezika u školi, Sandra Plazibat, a istovremeno i učesnik u nekim aktivnostima. U istom su učestvovale kolege (po redosledu aktivnosti): Ana Kovačević, prof. geografije,2Željko Matić, prof. istorije, Jovana Nikolić, prof.engleskog jezika, Dragana Branković-Srzić,prof.hemije,3Duška Kisin, prof.muzičke kulture, 4Sandra Plazibat,prof.engleskog jezika, Danijela Vujisić, prof.srpskog jezika i književnosti, 9599185Ljiljana Malović-Kozić, prof.filozofije, 5Aleksandra Jarić,prof.engleskog jezika, Vesna Radović,prof.engleskog jezika, Tamara Krečković, prof.srpskog jezika i književnosti,3499294Ana Stojiljković,prof.engleskog jezika. Uroš Tepavac,prof.likovne kulture, ispratio je pojedine aktivnosti likovnim rešenjima za postere,a za potrebe svojih aktivnosti plakate su radile i koleginice Ana Kovačević i Jovana Nikolić, kao i koordinator. Posebnu zahvalnost dugujemo štampariji TAFFLINE, roditelja iz odeljenja II3 za izradu postera koji su ostali da krase kabinete škole.

Klikom na hiperlink 7pogledajte sajt na platformi weebly.com, koji je dizajniran za potrebe projekta. Na sajtu se nalaze materijali, fotografije i video zapisi kao trajana svedočanstva svega što je urađeno.

Projekat je okončan kvizom u kojem su se đaci takmičili u poznavanju tema koje su se našle na sajtu projekta. 6

 

European Studies Project (ESP)european-studies-project

Prvi projekat kojim je počela saradnja Šeste beogradske gimnazije sa evropskim kolegama bio je European Studies Project (ESP).

Sarađivali smo sa školama  iz Slovenije, Švedske, Severne Irske i  Republike Irske.

U okviru projekta naši  učenici  su imali priliku da međusobno sarađuju i razmenjuju iskustva sa svojim vršnjacima na  teme promocije tolerancije, međusobnog razumevanja i poštovanja drugih kultura. Kroz isti, učenici su imali priliku da razvijaju veštine kao što su veština komunikacije, prezentacije, istraživačkog rada i saradnje radi rešavanja nekog zadatka. Za zadatke je bila neophodna kompjuterska pismenost i znanje Engleskog jezika koji je i zvaničan jezik projekta.

Organizator projekta je ponudio materijale koji su inkorporirani u nastavu Građanskog vaspitanja, a tiču se institucija EU, načina na koji ona funkcioniše, putovanja unutar EU, mogućnosti studiranja i zaposlenja u istoj, istorijata zajedničke valute, karakteristika zemalja koje je čine, itd., itd.

Mišljenja kolega koji su učestvovali u projektu

prof.Branka Mitrović: ” Učenici su dosta lepo reagovali, naročito u odeljenjima iz kojih su bili vršnjački predavači.  Većina učenika želi da radi i zanimljivo im je da  komuniciraju na engleskom jeziku.” (prof.građanskog vaspitanja)

prof Saša Stajčić ”Što se tiče povratnih reakcija, skupili smo dosta poruka na papirićima. Svasta se tu može pročitati, ali mislim da su bili iskreni. Dobra ideja je da učenici prezentuju program. Iako ih s jedne strane neki vršnjaci neće shvatiti ozbiljno, s druge strane se stvara relaksiranija atmosfera za rad.”(prof.građanskog vaspitanja)

Mišljenja učenika

ESP1

“Sve u svemu, verujem da su časovi koje smo imali do sad bili uspešni.  Mnogi ljudi su mi prišli i pitali koja je sledeća tema i kada će biti sledeći čas.  Učenje kroz igre i kvizove je interesantno i uživamo u njima. „ (Marija Dejanović III2)

“Svi učenici su potvrdili da su im časovi pomogli da poboljšaju komunikaciju i timski rad, kao i znanje Engleskog jezika i opšte znanje o EU i njenoj misiji.” (Lana RadnićI1)

Od 8.do 10. marta 2013.godine  Šesta beogradska gimnazija učestvovala je na ESP (European Studies Programme) konferenciji u Dablinu kao jedini predstavnik Srbije u jednom evropskom obrazovnom projektu, zahvaljujući kontaktu sa AEDE-om(Association Europeenne de Ensignants) .
Sa kolegama iz partnerskih  škola napravljen je plan aktivnosti za sledeću školsku godinu. Za učešće na konferenciji dobijeni su sertifikati.

Svi rezultati rada, radionica i ostalih aktivnosti postavljeni su na platformu ES projekta i na taj način razmenjeni sa kolegama i organizatorima i tako učinjeni dostupni javnosti.

Učenici su za angažovanje u projektu dobili sertifikate direktno iz Dablina.

Kao finalna aktivnost upriličena je  video konferencija 9.maja2013.godine , na Dan Evrope, zajedno sa partnerskom školom iz Maribora Anton Martin Slomšek na  temu“What Europe means to us”. Učenici su pripremili prezentaciju  i u dogovoreno vreme predstavili svoje viđenje Evrope  drugovima iz Slovenije sa kojima  su predhodno uspostavili kontakte preko društvenih mreža i Skype servisa.

Sa slovenačkim partnerom planirana je i realizovana razmena učenika tokom 2013-2014 godinu obzirom da je cilj projekta  upoznavanje sa Evropom i upoznavanje evropskih tekovina.

ESP2

ESP3

LanaRadnić
„Naš put u Sloveniju  za mene predstavlja jedno neočekivano divno iskustvo. Imala sam priliku da upoznam osobe koje su me potpuno iznenadile posvećenostu  i predanošću svemu što rade, bilo da je to škola, posao ili obične svakodnevne radnje. Nisam mogla ni da predpostavim da  dva, po  mišljenju mnogih,bliska naroda mogu toliko razlikovati, što mi se puno dopalo jer sam imala priliku da na par dana potpuno promenim način života i uživam u tome. Pored ljudi, Sloveniju posebnom čine i prelepe građevine,čiste ulice,priroda koje je maksimalno očuvana u gradu i posvećenost ljudi da se  ta idila i očuva.  Prelepe utiske nosim iz Slovenije i nadam se da ćemo i mi našim drugarima prirediti tako lep ugođaj kao  što su oni nama.“

ESP4

ESP5

U uzvratnu posetu našoj školi  došlo je četrnaest učenica iz Maribora koje su bile smeštene kod svojih domaćina.

Realizovan je veoma ambiciozan program koji je obuhvatio posete i obilaske značajnih kulturno-istorijskih spomenika, jednodnevni izlet  do Novog Sada i Sremskih Karlovaca, kao i neformalni provod u gradu sa domaćinima.

Poseta j eostala zabeležena u dnevnom listu Politika od 11.4.2014.god. (SLIKA U ATTACH.) koji je u par rečenica i fotografijom preneo  ovu priču javnosti.

U okviru ES projekta 2014-15 školske godine organizovana je uzajamna razmena kolega koji su proveli četiri dana u školama  domaćinima u Mariboru i Beogradu. Razmene su organizovane u periodu od 20.4.do 23.4.2015.godine.

Link za RTS izvestaj http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/1493571/eu-u-ocima-gimnazijalaca.html

politika

PREZENTACIJA “MATURA U MOJOJ ŠKOLI”

 Matura u mojoj školi

Fondacija Tempus, u sklopu podrške razvoju sektora obrazovanja i učešća u Erazmus+ programu podržala je naš projekat „Matura u mojoj školi“. Projekat KA1 obuhvata mobilnost nastavnog i nenestavnog (direktor) osoblja u cilju sticanja iskustva učenja i držanja nastave u drugim državama posmatranjem (Job shadowing) na radnom mestu pripreme za sprovođenje državne mature.

Partner je Gornjogradska gimnazija iz Zagreba.

Projektni tim čine zaposleni obeju škola zaduženi za realizaciju projekta iz sledećih oblasti: direktori, nastavnici opštih predmeta (maternji jezik i matematika) i nastavnici izbornih predmeta (geografija i biologija). Projekat se sprovodi od 20. avgusta 2018. godine do 19. avgusta 2019. godine u tri faze: pripremne aktivnosti, aktivosti mobilnosti i disiminacija.

Nastavničkom veću je predočen program projekta kao i uslovi za apliciranje kolega iz škole. Takođe, sve kolege navedenih predmeta su obaveštene o obavezama učesnika, profilu i kriterijumuma za izbor kandidata, proceduri selekcije i roku za prijavu. Obrazložen je sadržaj prijave, način selekcije i objava rezultata. Budući članovi tima su upoznati sa obavezama mobilnosti i disiminacije. Svi članovi kolektiva koji budu učestvovali u realizaciji projekta dobiće Europass mobility document koji svedoči o znanju, veštinama i iskustvima stečenim tokom mobilnosti u državi članici EU.

Ovaj projekat je od velikog značaja za našu školu jer će nam pružiti neophodna saznanja za pravovremenu i adekvatnu pripremu učenika za državnu maturu. Disiminacijom želimo  da uključimo i druge relevatne institucije i gimnazije kako bi stečeno iskustvo i veštine širili među kolegama.

Veliki rat

http://velikirat.vigimnazija.edu.rs

 

Internest u Šestoj

http://internest.vigimnazija.edu.rs/

 

U toku drugog polugodišta 2015.-2016.godine u školi je započet i realizovan prvi deo projekta „Ram za Šekspira“ posvećen obeležavanju 400 godina od smrti ovog književnog velikana. Projekat je obuhvatio brojne predmete, kao i brojne učesnike, od profesora preko saradnika iz drugih institucija, do učenika koji su sa puno entuzijazma uzeli učešće u aktivnostima.

Klikom na link posetite sajt koji prati ceo projekat!

www.ramzasekspira.weebly.com