Пројекти

Пројекти 2020/2021. године

Nastavnice naše škole Ana Kovačević prof.geografije i Sandra Plazibat prof.engleskog jezika za svoje projekte dobile su nacionalne ozneke E twining kvaliteta.Ova oznaka dodeljuje se kao dokaz kvaliteta za oblasti : pedagoška inovacija,integrisanost u nastavni plan ,saradnja,upotreba tehnologija i značaj ostvarenih rezultata.Kvalitet se meri na osnovu standarda koje propisuje centralni tim e_twining mreže. Ove nagrade su bitne jer omogućavaju dobijanje nagrada na nivou cele e-twining zajednice koja obuhvata sve evropske zemlje i još 8 iz neposrednog okruženja (Tunis,Liban,Jordan,Azerbejdžan,Jermenija,Gruzija,Moldavija,Ukrajina)  Oznake kvaliteta dobili su sledeći projekti naših nastavnica : Ana Kovačević   • Good Practices of Democracy • The Heritage of Old Slavs Beliefs ; Who were the Old Slavs? What do you know about their polytheism and mythology? Who inherited them? The legacy of the old Slavs and its impact on contemporary Slavs societies  Sandra Plazibat :  • daVinci 500

Назив пројекта eTwinning и Erasmus +

,,Очистимо Дунав очистимо Црно море,,

Партнерске школе поред Шесте београдске гимназије на пројекту су средња стручна школа ,,Харсани Јанош,, у Будимпешти, Европска средње школе БРГОРГ 15 у Бечу, анатолијска гимназија Дузџе, Борса, Истанбул, техничка школа ” ИОАН Н. РОМАН ” у Констанци и техничка школа ,,Хасан Кемал,, у Ризи.

Кључне активности КА2 Ерасмус+ пројекта стратешког партнерства у области школа и општег образовања су:

-хоризонатални приоритет: циљеви заштите животне средине и борбе против климатских промена; иновативне праксе у дигиталној ери; социјална и образовна вредност европске културне баштине, њен допринос стварању нових радних места, економском расту и социјалној кохезији;

-специфични приоритет: промовисање међупредметне сарадње, креативности, иновативних приступа учењу и иновативног окружења за учење, мобилност ученика средњих школа, рад на eTwinning платформи уз коришћење веб алата и размена материјала на енглеском језику који се у овом пројекту односи на 16 школа подунавског региона, развој међупредметних компетенција и корелација предмета географије, историје, информатике, енглеског језика, биологије, екологије, ликовног.

Према пројектном календару током 24. месеца партнерске школе су одговорне за спровођење низа активности а неке од њих су:

– посета Истраживачком институт Мађарске академије наука у Будимпешти који ће ученицима презентовати решење о загађењу вода

– посета фабрици Пакмаиа једној од највећих компанија за пречишћавање и рециклажу вода у свету а која се налази у турском граду Дузџе

– посета Међународној комисија за очување реке Дунав, коју су основале земље кроз које Дунав пролази и чије је седиште у Бечу

– посета Поморском универзитету у Констанци који ће презентовати о врстама риба у Црном мору и ефектима загађења мора; орнитолошка станица на делти Дунава

– посета највећој хидроелектрани ,,Ђердап,, на реци Дунав

– посета једна од највећих лука Црног мора, Трабзон

Трајање пројекта од 01.11.2021. до 31.10.2023.

Посета 15. Плечниковом  табору у Словенији

IMG-da27793914a6348fe004a27ba3d22685-V

 Четири ученика четвртог разреда Шесте београдске гимназије, Марина Свилар, Дејан Хасковић, Марко Дрндаревић и Милан Митрески, у пратњи професора физике Тијане Маринковић, учествовали су у  Плечниковом кампу у Словенији од 20. до 22. септембра 2019. године.

Камп Плечник организује Средња школа Јожета Плечника у Љубљани једном годишње. Ове године скуп је одржан у Фиеси, поред Пирана.

 У оквиру кампа организоване су радионице из различитих области: астрономије, математике, биологије, енглеског, немачког језика, као и спортске активности. Наши ученици су претежно учествовали у астрономским радионицама, али такође и у математичким и биолошким радионицама. У оквиру астрономских радионица ученици су изводили експерименталне вежбе, нпр. мерење димензија небеских тела, испитивање Хабловог закон итд. У паузама између интензивних радионица, ученици су имали прилику да учествују у спортским и друштвеним играма.

Тијана Маринковић, професора физике

IMG_20190922_092716

IMG_20190920_163130

IMG_20190921_183438

дгфхфџхфгјф

IMG_20190922_094344

IMG_20190921_102830

хфхјдтј

IMG_20190921_092019

IMG_20190921_121655

 

 

IMG_20190921_092634

„ Музиком за нови почетак “FB_IMG_15705503284091915

У недељу 22. 9. 2019. год . бенд Шесте београдске гимназије  „ЏД“ који чине ученици : Јована Анђелковић 4-1, Реља Брајовић 3-3, Реља Штигљић 2-7, Никола Тришић 2-1 и Константин Јанковић 2-1, у пратњи професорке  музичке културе Душке Кисин, допутовао је у Сарајево на трећи по реду регионални сусрет средњошколских бендова. Љубазни домаћини, професори и ученици Прве гимназије у Сарајеву, дочекали су их на најбољи могући начин.

          У понедељак, 23.9.  пре подне приређен је обилазак  знаменитости ужег језгра града Сарајева, (Саборна православна црква, катедрала, синагога, џамија, Баш чаршија и галерија  музеја у коме су изложени радови бивших ученика и професора Прве гимназије) После ручка  је одржана генерална тонска проба .  гимназијских  бендова из Љубљане, Скопља, Подгорице, Сарајева и Београда. Концерт у свечаној сали започео је пригодним поздравним говором госпође Лејле Тузлак, директорке Прве гимназије у Сарајеву, а бенд Шесте београдске гимназије је наступио први са три песме ( Teenager,  Ти си сав mој бол,  Крени према мени) које су подигле позитивну атмосферу  у препуној сали .

      Програм је настављен наступом бендова из Подгорице, Љубљане, Скопља и Сарајева. После концерта ученици и професори са својим домаћинима наставили су лепо дружење.

       Повратак у Београд уследио је у уторак 24.9.2019.

Душка Кисин, проф. Музичке културе

FB_IMG_15705502712807385

FB_IMG_15705502831805262

 

FB_IMG_15705502941807328

FB_IMG_15705503714765294

 

FB_IMG_15705503822939093

FB_IMG_15705504039340574

 

Шеста београдска гимназија угостила је Серхиа Белмонтеа (Sergio Belmonte), шпанског математичара и мађионичара, на позив професора Јована Кнежевића. Серхио је у нашој школи одржаоMatematikaпредавања заинтересованим ученицима али и стручном већу математичара Шесте београдске гимназије. Министарство просвете Краљевине Шпаније одабрало је Серхиа да промовише математику широм Шпаније.

На уникатан и занимљив начин Серхио је ученицима показао да математика не представља само баук, већ да постоје и интересантне теме као што су теорија бројева и комбинаторика.

Ученици који су присуствовали предавањима су уз помоћ професора Јована Кнежевића направили  презентацију где су изнели своје утиске и запажања

 

ШПАНАЦ-СЕРХИО-ФИН

 

logoMeđu 20 škola i predškolskih ustanova iz Srbije koje su dobile eTwinning oznaku za škole za 2019-2020. godinu je i Šesta beogradska gimnazija. To znači da je naša škola prepoznata kao jedna od predvodnica u oblastima kao što su :

  • digitalna praksa,
  • eSafety praksa,
  • inovativni i kreativni pristupi pedagogiji,
  • podsticanje kontinuiranog profesionalnog razvoja zaposlenih,
  • podsticanje prakse saradničkog učenja kod zaposlenih i učenika.

E-Twinning у Шестој београдској гимназији

Шеста београдска гимназија први пут се упознала са E-Twinning пројектним радом 2016.године када смо били тек учесници и посматрачи великог пројекта Shakespeare Lives који је обележио 400 година од смрти великог Барда. За нас је све то било новина, те смо се само скромним доприносом прикључили пројекту.

slika 1

Крајем 2016.године започели смо нови пројекат, уз помоћ колегинице Вићенце Армиенто, из Италије, а на тему 200 година од смрти књижевнице Џејн Остин- Jane Austen 200. Овог пута смо оснивачи, а са нам сарађују шетири школе из Турске и једна школа из Украјне. Велики посао на пројекту урадили су ученици тадашњег другог и четвртог разреда.

Циљеви пројекта били су развој комуникацијских вештина, употреба и даљи развој ИКТ вештина, разумевање историјског и књижевног контекста, упоређивање и контрастирање друштвених и психолошких разлика између модерног доба и доба које је Остин описала у својим делима. Били Постигли смо циљеве и пројекат је добио Националну ознаку квалитета у августу 2017.године.

slika2

У септембру 2017.године почиње пројекат са партнерским школама из Италије, Турске, Шпаније, и Мађарске. Из поштовања према колегама желимо да истакнемо њихова имена.

slika 3.

Пројекат носи назив EmoClass, а бави се испитивањем људских емоција, сиромаштвом по питању истих, саосећању са осталима, jer многи су препознали школу као место које треба да оснажи  и помогне младима да изразе оно што не могу на другом месту из разних разлога. Главни циљ пројекта био је да се ученици сусретну са различитим ситуацијама у свакодневном животу, књигама, штампи, песмама како би закорачили и у неке друге „унутрашње“ светове, радили на својој емпатији и способности да сагледају нове ситуације из друге перспективе.

Пројекат је наишао на одличан одзив, а ученици су створили сјајне материјале. Различити предмети били су ангажовани како би се одговорило на сва постављена питања: енглески језик, књижевност, историја, психологија, грађанско васпитање, социологија, ИКТ. Пројекат је најпре добио Националну ознаку квалитета, а затим, заједно са свим партнерима из Европе и Европску ознаку квалитета која нам отвара нове могућности, а то су аплицирање за ознаку E-Twinning школа и E-Twinning награде.

slika 4.slika 5.

У току другог полугодишта 2015.-2016.године у школи је започет и реализован први део пројекта „Рам за Шекспира“1посвећен обележавању 400 година од смрти овог књижевног великана. Пројекат је обухватио бројне предмете, као и бројне учеснике, од професора преко сарадника из других институција, 8182689до ученика који су са пуно ентузијазма узели учешће у активностима.

На списку планираних и реализованих активности налази се 14 дешавања.

Аутор и координатор пројекта је проф.енглеског језика у школи, Сандра Плазибат, а истовремено и учесник у неким активностима. У истом су учествовале колеге (по редоследу активности): Ана Ковачевић, проф. географије,2Жељко Матић, проф. историје, Јована Николић, проф.енглеског језика, Драгана Бранковић-Срзић,проф.хемије,3Душка Кисин, проф.музичке културе, 4Сандра Плазибат,проф.енглеског језика, Данијела Вујисић, проф.српског језика и књижевности, 9599185Љиљана Маловић-Козић, проф.филозофије, 5Александра Јарић,проф.енглеског језика, Весна Радовић,проф.енглеског језика, Тамара Кречковић, проф.српског језика и књижевности,3499294Ана Стојиљковић,проф.енглеског језика. Урош Тепавац,проф.ликовне културе, испратио је поједине активности ликовним решењима за постере,а за потребе својих активности плакате су радиле и колегинице Ана Ковачевић и Јована Николић, као и координатор. Посебну захвалност дугујемо штампарији TAFFLINE, родитеља из одељења II3 за израду постера који су остали да красе кабинете школе.

Кликом на хиперлинк 7погледајте сајт на платформи weebly.com, који је дизајниран за потребе пројекта. На сајту се налазе материјали, фотографије и видео записи као трајана сведочанства свега што је урађено.

Пројекат је окончан квизом у којем су се ђаци такмичили у познавању тема које су се нашле на сајту пројекта. 6

 

European Studies Project (ESP)european-studies-project

Prvi projekat kojim je počela saradnja Šeste beogradske gimnazije sa evropskim kolegama bio je European Studies Project (ESP).

Sarađivali smo sa školama  iz Slovenije, Švedske, Severne Irske i  Republike Irske.

U оkviru projekta naši  učenici  su imali priliku da međusobno sarađuju i razmenjuju iskustva sa svojim vršnjacima na  teme promocije tolerancije, međusobnog razumevanja i poštovanja drugih kultura. Kroz isti, učenici su imali priliku da razvijaju veštine kao što su veština komunikacije, prezentacije, istraživačkog rada i saradnje radi rešavanja nekog zadatka. Za zadatke je bila neophodna kompjuterska pismenost i znanje Engleskog jezika koji je i zvaničan jezik projekta.

Organizator projekta je ponudio materijale koji su inkorporirani u nastavu Građanskog vaspitanja, a tiču se institucija EU, načina na koji ona funkcioniše, putovanja unutar EU, mogućnosti studiranja i zaposlenja u istoj, istorijata zajedničke valute, karakteristika zemalja koje je čine, itd., itd.

Mišljenja kolega koji su učestvovali u projektu

prof.Branka Mitrović: ” Učenici su dosta lepo reagovali, naročito u odeljenjima iz kojih su bili vršnjački predavači.  Većina učenika želi da radi i zanimljivo im je da  komuniciraju na engleskom jeziku.” (prof.građanskog vaspitanja)

prof Saša Stajčić ”Što se tiče povratnih reakcija, skupili smo dosta poruka na papirićima. Svasta se tu može pročitati, ali mislim da su bili iskreni. Dobra ideja je da učenici prezentuju program. Iako ih s jedne strane neki vršnjaci neće shvatiti ozbilјno, s druge strane se stvara relaksiranija atmosfera za rad.”(prof.građanskog vaspitanja)

Mišljenja učenika

ESP1

“Sve u svemu, verujem da su časovi koje smo imali do sad bili uspešni.  Mnogi ljudi su mi prišli i pitali koja je sledeća tema i kada će biti sledeći čas.  Učenje kroz igre i kvizove je interesantno i uživamo u njima. „ (Marija Dejanović III2)

“Svi učenici su potvrdili da su im časovi pomogli da poboljšaju komunikaciju i timski rad, kao i znanje Engleskog jezika i opšte znanje o EU i njenoj misiji.” (Lana RadnićI1)

Od 8.do 10. marta 2013.godine  Šesta beogradska gimnazija učestvovala je na ESP (European Studies Programme) konferenciji u Dablinu kao jedini predstavnik Srbije u jednom evropskom obrazovnom projektu, zahvaljujući kontaktu sa AEDE-ом(Association Europeenne de Ensignants) .
Sa kolegama iz partnerskih  škola napravljen je plan aktivnosti za sledeću školsku godinu. Za učešće na konferenciji dobijeni su sertifikati.

Svi rezultati rada, radionica i ostalih aktivnosti postavljeni su na platformu ES projekta i na taj način razmenjeni sa kolegama i organizatorima i tako učinjeni dostupni javnosti.

Učenici su za angažovanje u projektu dobili sertifikate direktno iz Dablina.

Kao finalna aktivnost upriličena je  video konferencija 9.maja2013.godine , na Dan Evrope, zajedno sa partnerskom školom iz Maribora Anton Martin Slomšek na  temu“What Europe means to us”. Učenici su pripremili prezentaciju  i u dogovoreno vreme predstavili svoje viđenje Evrope  drugovima iz Slovenije sa kojima  su predhodno uspostavili kontakte preko društvenih mreža i Skype servisa.

Sa slovenačkim partnerom planirana je i realizovana razmena učenika tokom 2013-2014 godinu obzirom da je cilj projekta  upoznavanje sa Evropom i upoznavanje evropskih tekovina.

ESP2

ESP3

LanaRadnić
„Naš put u Sloveniju  za mene predstavlja jedno neočekivano divno iskustvo. Imala sam priliku da upoznam osobe koje su me potpuno iznenadile posvećenostu  i predanošću svemu što rade, bilo da je to škola, posao ili obične svakodnevne radnje. Nisam mogla ni da predpostavim da  dva, po  mišljenju mnogih,bliska naroda mogu toliko razlikovati, što mi se puno dopalo jer sam imala priliku da na par dana potpuno promenim način života i uživam u tome. Pored ljudi, Sloveniju posebnom čine i prelepe građevine,čiste ulice,priroda koje je maksimalno očuvana u gradu i posvećenost ljudi da se  ta idila i očuva.  Prelepe utiske nosim iz Slovenije i nadam se da ćemo i mi našim drugarima prirediti tako lep ugođaj kao  što su oni nama.“

ESP4

ESP5

U uzvratnu posetu našoj školi  došlo je četrnaest učenica iz Maribora koje su bile smeštene kod svojih domaćina.

Realizovan je veoma ambiciozan program koji je obuhvatio posete i obilaske značajnih kulturno-istorijskih spomenika, jednodnevni izlet  do Novog Sada i Sremskih Karlovaca, kao i neformalni provod u gradu sa domaćinima.

Poseta j eostala zabeležena u dnevnom listu Politika od 11.4.2014.god. (SLIKA U ATTACH.) koji je u par rečenica i fotografijom preneo  ovu priču javnosti.

U okviru ES projekta 2014-15 školske godine organizovana je uzajamna razmena kolega koji su proveli četiri dana u školama  domaćinima u Mariboru i Beogradu. Razmene su organizovane u periodu od 20.4.do 23.4.2015.godine.

Link za RTS izvestaj http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/1493571/eu-u-ocima-gimnazijalaca.html

politika

ПРЕЗЕНТАЦИЈА “МАТУРА У МОЈОЈ ШКОЛИ”

 Матура у мојој школи

Фондација Темпус, у склопу подршке развоју сектора образовања и учешћа у Еразмус+ програму подржала је наш пројекат „Матура у мојој школи“. Пројекат КА1 обухвата мобилност наставног и ненеставног (директор) особља у циљу стицања искуства учења и држања наставе у другим државама посматрањем (Job shadowing) на радном месту припреме за спровођење државне матуре.

Партнер је Горњоградска гимназија из Загреба.

Пројектни тим чине запослени обеју школа задужени за реализацију пројекта из следећих области: директори, наставници општих предмета (матерњи језик и математика) и наставници изборних предмета (географија и биологија). Пројекат се спроводи од 20. августа 2018. године до 19. августа 2019. године у три фазе: припремне активности, активости мобилности и дисиминација.

Наставничком већу је предочен програм пројекта као и услови за аплицирање колега из школе. Такође, све колеге наведених предмета су обавештене о обавезама учесника, профилу и критеријумума за избор кандидата, процедури селекције и року за пријаву. Образложен је садржај пријаве, начин селекције и објава резултата. Будући чланови тима су упознати са обавезама мобилности и дисиминације. Сви чланови колектива који буду учествовали у реализацији пројекта добиће Еuropass mobility document који сведочи о знању, вештинама и искуствима стеченим током мобилности у држави чланици ЕУ.

Овај пројекат је од великог значаја за нашу школу јер ће нам пружити неопходна сазнања за правовремену и адекватну припрему ученика за државну матуру. Дисиминацијом желимо  да укључимо и друге релеватне институције и гимназије како би стечено искуство и вештине ширили међу колегама.

Велики рат

http://velikirat.vigimnazija.edu.rs

 

Интернест у Шестој

http://internest.vigimnazija.edu.rs/

 

У току другог полугодишта 2015.-2016.године у школи је започет и реализован први део пројекта „Рам за Шекспира“ посвећен обележавању 400 година од смрти овог књижевног великана. Пројекат је обухватио бројне предмете, као и бројне учеснике, од професора преко сарадника из других институција, до ученика који су са пуно ентузијазма узели учешће у активностима.

Кликом на линк посетите сајт који прати цео пројекат!

www.ramzasekspira.weebly.com