Награде

Регионално такмичење Пословни изазов

Ученице регистроване Ученичке компаније ,,Голден фајв” на званичном сајту https://www.ja-serbia.org/  такмичиле су се у мешовитим групама на Пословном изазову на којем учествује преко 100 београдских средњошколаца и стекле предузетнике вештине, тимски дух, симулирајући рад компанија у стварном свету. Нашу школу су представљале ученице одељења 38 Анђела Балиновац, Тијана Ристић, Катарина Ивановић и Дарја Марко.

Ковачевић Ана, наставница географије, ментор

Никола Зурнић, ученик 4-5 освојио је друго место на Регионалном такмичењу Пословни изазов.

Гордана Ћеранић, професорка рачунарства и информатике, ментор

n

5

 

 

 

 

 

 

4

3

 

 

 

 

 

 

2

Ученичка компанија  „Бицко“ је основана 2018. године у Шестој београдској гимназији од стране ученика другог и трећег разреда.  Жеља за здравијим животом, дружењем као и жеља за остварењем наше замисли и циља мотивисала нас је да оснујемо своју компанију. Пре свега, мисија је да се на данашњем тржишту појави нови пројекат који ће побољшати здравље данашње омладине, пројекат који ће играње игрица, целодневно гледање у телефон и седење у кући заменити забавом, дружењем и физичком активности која ће свима пријати.

Наша жеља за здравијим животом навела нас је да оснујемо ову компанију, како би смо едуковали ученике о бициклизму, и помогли им да сами заволе овај спорт, али и да се почну њиме активније бавити. Основна идеја је да извршимо популаризацију, а затим организујемо обуке за оне који нису раније возили бицикл и после организујемо различите туре по граду у којима би учествовали ученици наше школе, заједно са ученицима других школа из околине и са осталим заинтересованим грађанима. Ступили смо у контакт са неким од најзначајнијих бициклистичких предузећа и заједно са њима испланирали реализацију бициклистичких тура по стазама и улицама Београда.

Бициклизам је веома популаран спорт и бицикли све више добијају на значају као вид рекреације, али и превозног средства. Неке од главних предности су то што се бицикл може користити као једноставно превозно средство и у великим градовима (као што је Београд), често је практичнији од аутобуса, аутомобила итд, због погодности као што су бесплатан паркинг и планирање сопственог времена независно од система превоза и постојећих саобраћајних уређења. Такође, док се користите бициклом као превозним средством, не само да на много начина чините добро свом телу у физичком погледу, већ и чувате животну средину тиме што не загађујете ваздух издувним гасовима матора, што предстваља одлично решење за добро познати проблем загађености животне средине. Још неке од предности које ћете имати прилику да доживите уколико почнете чешће да се бавите овим спортом су стицање бољег осећаја за оријентацију у простору и стицање физичке кондиције, која нам у овом дигиталном добу, свима мањка. Једна од најбитнијх особина овог вида превозног средства, јесте његова једноставност, цена и доступност. Свако може лако научити да вози бицикл, а касније и да управља њиме у саобраћају, за шта није потребна никаква посебна дозвола.

Желимо, да бициклизам уведемо и вратимо у животе деце. Пре свега, свесни смо да постоје и они који нису вешти са вожњом бицикла али сматрамо да не постоји проблем за који нема решења нити ствар која се не може научити. У сарадњи са различитим личностима и организацијама организоваћемо обуке где ће заинтересовани научити како возити бицикл, како заменити гуму, како се понашати када се деси нека неочекивана ситуација, научиће правила која ће им помоћи да са сигурношћу и знањем на прави начинкористебициклистичке стазе али и улице.

У сарадњи са Ученичким парламентом Шесте београдске гимназије испред школе су постављена „паркинг места за бицикле“ где ученици за време боравка у школи могу да одложе своје бицикле, помоћу којих су дошли до школе, на безбедном, што представља подстицај младима да користе овакав начин превозног средства.

Ученици наше школе учествовали су у вожњи ,,Упознај општину Савски венац“ у организацији Бициклистичког клуба Црвена Звезда. Ова вожња почиње код Општине Савски венац и завршава се код Железничког музеја, а станице које су учесници у току туре обишли су црква Светог Архангела Гаврила, стадион Рајко Митић Маракана, црква Светих апостола Петра и Павла, Манакова кућа, Београд на води итд. На наведеним станицама туристички водич је причао о одредишту, његовој историји, занимљивостима…

Организовали би смо обуке за наше ученике у просторијама школе (теоријска обука на којој би ученици поред основа о самој вожњи били у прилици да чују савете искуснијих о томе какав бицикл би требало да купе у односу на своје потребе, жеље и могућности) и у пространом дворишту школе, где би први пут управљали бициклом, након чега би почели са вожњом по бициклистичким стазама, а најзад и на улицама.

За спровођење овог програма помоћ и подршку би нам омогућили Бициклистички клубови „Црвена звезда“ и „Партизан“, с којима смо остварили контакт.

Идеја је да се рад наше компаније заснива на турама које би смо сами организовали за ученике наше, али и других школа, као и за остале заинтересоване грађане. Оранизоване туре, где би поред вожње обишли различита, интересантна и несвакидашња места у Београду и околини, научити о њима, њиховој историји и чути разне занимљиве и корисне податке.

Наша компанија је учествовала на Регионалном такмичењу ученичких компанија у организацији Достигнуће младих.

Ако сте заинтересовани пријавите се  за вожњу, наш мејл је  bicikоmpanija6gimnazije@gmail.com.

Дођите да возимо заједно!!!

Тим ученичке компаније „Бицко”:

Јована Стијепић

Јована Ненадић

Ирина Шевић

Теодора Тркуља

Теодора Трмчић

Ментор: Гордана Ћеранић, проф. рачунарства и информатике

23

11

15

 

 

 

 

 

21

 

 

 

 

 

 

 

 

13

12

 

 

 

 

 

 

14

17

 

 

 

 

 

 

22

16

 

 

 

 

 

 

 

ДРУШТВО ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ СРБИЈЕ ДОДЕЛИЛО ЈЕ ЗАХВАЛНИЦУ НАСТАВНИЦИ ОЛИВЕРИ ЛЕВИ

Републичко такмичење из физике

Дејан Хасковић I-6 освојио је  II место, а Сања Милосављевић I-8 похвалу за учествовање.

Mентор:

Тијана Маринковић, проф. физике

 

Такмичење Raf Challenge 2017

Ученици Рајковић Андреја IV-7 , Лука Решетар IV-7 освојили су друго место на такмичењу , а ученица Тривић Александра IV-9 треће место.

Mентор:

Гордана Ћеранић, проф. информатике

 

Met Mobil Challenge 2017

Ученици Рајковић Андреја, Лука Решетар, Кристина Илић и Павле Алексић освојили су треће место на такмичењу из области информационих технологија за ученике средњих школа.

Mентор:

Гордана Ћеранић, проф. информатике