„ЈА (Junior Achievement)“

Ученичка компанија  „Бицко“ је основана 2018. године у Шестој београдској гимназији од стране ученика другог и трећег разреда.  Жеља за здравијим животом, дружењем као и жеља за остварењем наше замисли и циља мотивисала нас је да оснујемо своју компанију. Пре свега, мисија је да се на данашњем тржишту појави нови пројекат који ће побољшати здравље данашње омладине, пројекат који ће играње игрица, целодневно гледање у телефон и седење у кући заменити забавом, дружењем и физичком активности која ће свима пријати.

Основна идеја је да извршимо популаризацију, а затим организујемо обуке за оне који нису раније возили бицикл и после организујемо различите туре по граду у којима би учествовали ученици наше школе, заједно са ученицима других школа из околине и са осталим заинтересованим грађанима. Ступили смо у контакт са бициклистичким клубовима и заједно са њима испланирали реализацију бициклистичких тура по стазама и улицама Београда.

Ученици наше школе учествовали су у вожњи ,,Упознај општину Савски венац“ у организацији Бициклистичког клуба Црвена Звезда. Ова вожња почиње код Општине Савски венац и завршава се код Железничког музеја, а станице које су учесници у току туре обишли су црква Светог Архангела Гаврила, стадион Рајко Митић Маракана, црква Светих апостола Петра и Павла, Манакова кућа, Београд на води итд. На наведеним станицама туристички водич је причао о одредишту, његовој историји, занимљивостима…

За спровођење нашег програма помоћ и подршку би нам омогућили Бициклистички клубови „Црвена звезда“ и „Партизан“, с којима смо остварили контакт.

Наша компанија је учествовала на Регионалном такмичењу ученичких компанија у организацији Достигнуће младих.

Наш тим чине: Јована Стијепић, Ирина Шевић, Теодора Тркуља, Јована Ненадић и Теодора Трмчић.

Погледајте наш сајт!

https://ukbicko.wixsite.com/bicko/about1-c1z94

Ако сте заинтересовани пријавите се  за вожњу, наш мејл је  bicikоmpanija6gimnazije@gmail.com.

Ментор: Гордана Ћеранић, проф. рачунарства и информатике

11

12

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

14

15

 

 

 

 

 

 

16

17

 

 

 

 

 

 

22

23

 

 

 

 

 

 

 

Регионално такмичење Пословни изазов

Ученице регистроване Ученичке компаније ,,Голден фајв” на званичном сајту https://www.ja-serbia.org/  такмичиле су се у мешовитим групама на Пословном изазову на којем учествује преко 100 београдских средњошколаца и стекле предузетнике вештине, тимски дух, симулирајући рад компанија у стварном свету. Нашу школу су представљале ученице одељења 38 Анђела Балиновац, Тијана Ристић, Катарина Ивановић и Дарја Марко.

Ковачевић Ана, наставница географије, ментор

Никола Зурнић, ученик 4-5 освојио је друго место на Регионалном такмичењу Пословни изазов.

Гордана Ћеранић, професорка рачунарства и информатике, ментор

n

2

3

 

 

 

 

 

 

4

5

 

 

 

 

 

 

 

Школске 2018/2019 године у школи је реализована ЈА секција. У оквиру секције су спроведена два програма:  Пословни изазов и Ученичка компанија.

Ученици који су учествовали на регионалном такмичењу Пословног изазова су: Урош Филиповић IV-5, Стефан Мандић IV-5,  Стојановић Милош IV-5 и Стојсављевић  Ђорђе II7.

Такође је реализован програм Ученичка компанија. У школи је  формирана  једна ученичка  компанија: Креативна енергија. Ментори за ову компанију су: Гордана Ћеранић  и Душка Кисин. У компанији Креативна енергија  су били ученици: Ана-Mарија Раденовић II-1, Tеодора Трмчић I-5, Ђорђе Стојсављевић II-6, Jована Николић II-7 и  Александра Раичевић II-7.

Директорка компаније Ана-Mарија Раденовић укратко о компанији:

„Наша компанија Креативна енергија је име је добила у жељи да покренемо младе људе који желе да изразе своју креативност и искористе је на прави начин или пак да побољшају своје финансијско стање, јер су жеље, нас, средњошколаца велике, а родитељи нису у могућности да нам их све испуне. Наша фирма прозводи венецијанске маске од гипса, предмете украшене декупаж техником, честитке и многе друге украсне предмете. Она тежи да наши производи буду оргинални, креативни и необични. Наши производи немају серијску производњу, већ је сваки од њих уникатан, има свој печат, израђен је са љубављу и у изради сваког предмета је уложен велики труд. Идеја је настала тако што смо кроз необавезан разговор сазнали да имамо слична интересовања и решили да наш хоби реализујемо у компанију. Наш циљ је да наши производи постану препознатљиви на тржишту као и да путем вршњачког учења обучимо што више наших вршњака, омогућивши им на тај начин додатни извор зараде.Наша компанија функционише на принципу забаве, пре свега, дружења, добре енергије и такорећи је спој лепог и корисног“.

Наша компанија је учествовала на регионалном такмичењу ученичких компанија и освојила шесто место.

Свим ученицима се много допао овај програм који омогућава развој предузетничких компетенција које су кључне у савременом образовању.

Instagram: @kreativnaenergija

4M

2M

 

 

 

 

 

 

 

 

5m

ja5

 

 

 

 

 

 

 

 

ja2

3M

 

 

 

 

 

 

1M

 

Школске 2016/2017 године у школи је реализована ЈА секција. У оквиру секције било је укључено  12 ученика: Андреја Рајковић, Решетар Лука, Лука Милекић, Тодор Трајковић, Марко Танасић, Давид Ђумић, Лука Вученовић, Лазић Војислав, Магдалена Марковић, Јана Андрић,Урош Маринковић, Никола Алексић.

У оквиру секције су спроведена три програма:  Пословни изазов, Ученичка компанија и Титан.

Ученици који су учествовали на регионалном такмичењу Пословног изазова су: Андреја Рајковић, Решетар Лука, Тодор Трајковић и Марко Танасић. Андреја Рајковић је освојио прво место на том такмичењу и пласирао се на Национално такмичење. На том такмичењу се као један од најбољих пласирао  на балканско такмичење.

Такође је реализован програм ученичка компанија. У школи су формиране 2 компаније:  No stress brand и Мy Conn. У компанији No stress brand су били ученици: Андреја Рајковић, Решетар Лука и Лука Милекић.  У компанији Мy Conn су били ученици: Давид Ђумић, Лука Вученовић, Лазић Војислав. Обе компаније су учествовале на регионалном такмичењу ученичких компанија које је било у новом Меркатору.

Ученици који су учествовали на такмичењу Титан су: Јана Андрић,Урош Маринковић, Никола Алексић и Магдалена Марковић.

Свим овим ученицима много свидео овај програм који омогућава развој предузетничких компетенција које су кључне у савременом образовању.

Гордана Ћеранић, проф.рачунарства и информатике

1

2

 

 

 

 

 

 

34

 

 

 

 

 

 

5

6

 

 

 

 

 

 

78

 

 

 

 

 

910