„JA (Junior Achievement)“

Učenička kompanija  „Bicko“ je osnovana 2018. godine u Šestoj beogradskoj gimnaziji od strane učenika drugog i trećeg razreda.  Želja za zdravijim životom, druženjem kao i želja za ostvarenjem naše zamisli i cilja motivisala nas je da osnujemo svoju kompaniju. Pre svega, misija je da se na današnjem tržištu pojavi novi projekat koji će poboljšati zdravlje današnje omladine, projekat koji će igranje igrica, celodnevno gledanje u telefon i sedenje u kući zameniti zabavom, druženjem i fizičkom aktivnosti koja će svima prijati.

Osnovna ideja je da izvršimo popularizaciju, a zatim organizujemo obuke za one koji nisu ranije vozili bicikl i posle organizujemo različite ture po gradu u kojima bi učestvovali učenici naše škole, zajedno sa učenicima drugih škola iz okoline i sa ostalim zainteresovanim građanima. Stupili smo u kontakt sa biciklističkim klubovima i zajedno sa njima isplanirali realizaciju biciklističkih tura po stazama i ulicama Beograda.

Učenici naše škole učestvovali su u vožnji ,,Upoznaj opštinu Savski venac“ u organizaciji Biciklističkog kluba Crvena Zvezda. Ova vožnja počinje kod Opštine Savski venac i završava se kod Železničkog muzeja, a stanice koje su učesnici u toku ture obišli su crkva Svetog Arhangela Gavrila, stadion Rajko Mitić Marakana, crkva Svetih apostola Petra i Pavla, Manakova kuća, Beograd na vodi itd. Na navedenim stanicama turistički vodič je pričao o odredištu, njegovoj istoriji, zanimljivostima…

Za sprovođenje našeg programa pomoć i podršku bi nam omogućili Biciklistički klubovi „Crvena zvezda“ i „Partizan“, s kojima smo ostvarili kontakt.

Naša kompanija je učestvovala na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija u organizaciji Dostignuće mladih.

Naš tim čine: Jovana Stijepić, Irina Šević, Teodora Trkulja, Jovana Nenadić i Teodora Trmčić.

Pogledajte naš sajt!

https://ukbicko.wixsite.com/bicko/about1-c1z94

Ako ste zainteresovani prijavite se  za vožnju, naš mejl je  bicikompanija6gimnazije@gmail.com.

Mentor: Gordana Ćeranić, prof. računarstva i informatike

11

12

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

14

15

 

 

 

 

 

 

16

17

 

 

 

 

 

 

22

23

 

 

 

 

 

 

 

Regionalno takmičenje Poslovni izazov

Učenice registrovane Učeničke kompanije ,,Golden fajv” na zvaničnom sajtu https://www.ja-serbia.org/  takmičile su se u mešovitim grupama na Poslovnom izazovu na kojem učestvuje preko 100 beogradskih srednjoškolaca i stekle preduzetnike veštine, timski duh, simulirajući rad kompanija u stvarnom svetu. Našu školu su predstavljale učenice odeljenja 38 Anđela Balinovac, Tijana Ristić, Katarina Ivanović i Darja Marko.

Kovačević Ana, nastavnica geografije, mentor

Nikola Zurnić, učenik 4-5 osvojio je drugo mesto na Regionalnom takmičenju Poslovni izazov.

Gordana Ćeranić, profesorka računarstva i informatike, mentor

n

2

3

 

 

 

 

 

 

4

5

 

 

 

 

 

 

 

Školske 2018/2019 godine u školi je realizovana JA sekcija. U okviru sekcije su sprovedena dva programa:  Poslovni izazov i Učenička kompanija.

Učenici koji su učestvovali na regionalnom takmičenju Poslovnog izazova su: Uroš Filipović IV-5, Stefan Mandić IV-5,  Stojanović Miloš IV-5 i Stojsavljević  Đorđe II7.

Takođe je realizovan program Učenička kompanija. U školi je  formirana  jedna učenička  kompanija: Kreativna energija. Mentori za ovu kompaniju su: Gordana Ćeranić  i Duška Kisin. U kompaniji Kreativna energija  su bili učenici: Ana-Marija Radenović II-1, Teodora Trmčić I-5, Đorđe Stojsavljević II-6, Jovana Nikolić II-7 i  Aleksandra Raičević II-7.

Direktorka kompanije Ana-Marija Radenović ukratko o kompaniji:

„Naša kompanija Kreativna energija je ime je dobila u želji da pokrenemo mlade ljude koji žele da izraze svoju kreativnost i iskoriste je na pravi način ili pak da poboljšaju svoje finansijsko stanje, jer su želje, nas, srednjoškolaca velike, a roditelji nisu u mogućnosti da nam ih sve ispune. Naša firma prozvodi venecijanske maske od gipsa, predmete ukrašene dekupaž tehnikom, čestitke i mnoge druge ukrasne predmete. Ona teži da naši proizvodi budu orginalni, kreativni i neobični. Naši proizvodi nemaju serijsku proizvodnju, već je svaki od njih unikatan, ima svoj pečat, izrađen je sa ljubavlju i u izradi svakog predmeta je uložen veliki trud. Ideja je nastala tako što smo kroz neobavezan razgovor saznali da imamo slična interesovanja i rešili da naš hobi realizujemo u kompaniju. Naš cilj je da naši proizvodi postanu prepoznatljivi na tržištu kao i da putem vršnjačkog učenja obučimo što više naših vršnjaka, omogućivši im na taj način dodatni izvor zarade.Naša kompanija funkcioniše na principu zabave, pre svega, druženja, dobre energije i takoreći je spoj lepog i korisnog“.

Naša kompanija je učestvovala na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija i osvojila šesto mesto.

Svim učenicima se mnogo dopao ovaj program koji omogućava razvoj preduzetničkih kompetencija koje su ključne u savremenom obrazovanju.

Instagram: @kreativnaenergija

4M

2M

 

 

 

 

 

 

 

 

5m

ja5

 

 

 

 

 

 

 

 

ja2

3M

 

 

 

 

 

 

1M

 

Školske 2016/2017 godine u školi je realizovana JA sekcija. U okviru sekcije bilo je uključeno  12 učenika: Andreja Rajković, Rešetar Luka, Luka Milekić, Todor Trajković, Marko Tanasić, David Đumić, Luka Vučenović, Lazić Vojislav, Magdalena Marković, Jana Andrić,Uroš Marinković, Nikola Aleksić.

U okviru sekcije su sprovedena tri programa:  Poslovni izazov, Učenička kompanija i Titan.

Učenici koji su učestvovali na regionalnom takmičenju Poslovnog izazova su: Andreja Rajković, Rešetar Luka, Todor Trajković i Marko Tanasić. Andreja Rajković je osvojio prvo mesto na tom takmičenju i plasirao se na Nacionalno takmičenje. Na tom takmičenju se kao jedan od najboljih plasirao  na balkansko takmičenje.

Takođe je realizovan program učenička kompanija. U školi su formirane 2 kompanije:  No stress brand i My Conn. U kompaniji No stress brand su bili učenici: Andreja Rajković, Rešetar Luka i Luka Milekić.  U kompaniji My Conn su bili učenici: David Đumić, Luka Vučenović, Lazić Vojislav. Obe kompanije su učestvovale na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija koje je bilo u novom Merkatoru.

Učenici koji su učestvovali na takmičenju Titan su: Jana Andrić,Uroš Marinković, Nikola Aleksić i Magdalena Marković.

Svim ovim učenicima mnogo svideo ovaj program koji omogućava razvoj preduzetničkih kompetencija koje su ključne u savremenom obrazovanju.

Gordana Ćeranić, prof.računarstva i informatike

1

2

 

 

 

 

 

 

34

 

 

 

 

 

 

5

6

 

 

 

 

 

 

78

 

 

 

 

 

910