Новембарски дани

Новембар 2020.

Još jedan novembar… i još jedni „Sonjini dani”.
Ovoga puta drugačiji, u skladu sa okolnostima.
Sve ono što smo radili prethodnih četrnaest godina sada je pred vama. Sve naše akcije u kojima smo bili inovativni, ekskluzivni, darežljivi, pametni, veseli, originalni, preduzimljivi…
Sa energijom koja iz ovih slika i snimaka bije, „idemo dalje”, kako bi naša Sonja rekla. Do sledeće godine u kojoj ćemo se opet družiti i praviti uspomene za vremena koja su pred nama. Jer, „Sonjini novembarski dani” bili su i uvek će biti-iskorak.

novembarski dani 2019 za sajt 1

04. децембар 2019.

У  Новембарским данима Соња Жарковић у Шестoj београдској гимназији гостовала је кустоскиња Народног музеја Марина Пејовић. Ученици су били у прилици да се упознају са историјом Народног музеја и многим занимљивостима. Кустоскиња је говорила о музејима у саставу Народног музеја, збиркама, послу кустоса, радионицама за средњошколце. Ученици су постављали питања кустосу и разговарали о периодима у уметности, али било је ту и питања у вези са наставком њиховог школовања и избпра факултета. Сусрет у бојама уметности.

Координатор Биљана Бодирога

IMG_7595

IMG_7596

 

 

 

 

 

03. децембар 2019.

Ученици наше школе, имали су привилегију да на тему личног брендинга, његовог значаја и утицаја на каријерне путеве и успешну каријеру разговарају са г. Марком Цветковићем, директором маркетинга компаније A&P DOO Pepsi Srbija i Crna Gora. Питања и заинтересованост ученика су показали да је избор теме био прави, а задовољство инспиративним предавањем и информацијама које су добили од госта су показали аплаузом на крају сусрета.

Координатор Сузана Лазовић

IMG_7590

IMG_7591

 

 

 

 

 

 

IMG_7593

IMG_7592

 

 

 

 

 

29. новембар 2019.

Трибина „Математика из сенке“ окупила је ученике и наставнике основних школа „Владислав Рибникар“, „Ћирило и Методије“, „Змај Јова Јовановић“, „Павле Савић“ и београдских гимназија Тринаесте, Четрнаесте и Шесте и још једном потврдила да математика не зна за границе. Уводничари у трибину били су ученици наше школе Софија Миладиновић 3-9, Михајло Стаменковић 3-9, Јана Трифуновић 2-5, Тијана Цветковић 2-5, Марко Глигоријевић 3-9, Страхиња Станојевић 3-8, Емилија Брадач 2-5, Сања Станковић 2-5, Михајло Петровић 3-9, Даница Станковић 3-8 и Теодора Вујичић 2-5  учесници пројекта „Шетајуће математичко знање“ и манифестације Мај месец математике 2019.  Гости из Четрнаесте гимназије су присутнима представили везу између математике и плеса, гости из Тринаесте гимназије открили решења занимљивих математичких проблема, а домаћини одшкринули врата теорије игара. Основци су били у мајицама из пројекта „Шетајуће математичко знање“, па су заинтересованима представили математичке садржаје са мајица. А сви заједно смо у оквиру „Соњиних дана“ тражили и откривали мало другачију математику, уживали у дружењу и размењивали идеје, и могло је да траје…

Координатори Ана Јоковић и Сузана Лазовић

sdr

dav

 

 

 

 

 

sdr

 

 

 

 

 

sdr

sdr

 

 

 

 

 

28. новембар 2019.

Заинтересовани ученици и наставници, су имали прилику да у оквиру манифестације “Новембарски дани Соње Жарковић” присуствују изради сценске и корективне шминке.  Наше гошће су биле ученице Школе за негу лепоте које су носиоци признања и награда са престижних међународних такмичења у овој области. Било је задовољство посматрати њихов рад и трансформације које су извеле. Сусрет је протекао у веома живој атмосфери са много питања и корисних савета, као и идеја за будућу сарадњу. Модератори су били наставници Школе за негу лепоте, Лидија Тришовић Милинковић и Ивана Маћешић, а домаћин испред наше школе била је психолог Љиља Живанић.

Координатори Љиљана Павловић Шудић и Сузана Лазовић

viber_image_2019-11-29_20-07-55

viber_image_2019-11-29_20-06-35

 

 

 

 

 

viber_image_2019-11-29_20-06-48

 

 

 

 

 

 

viber_image_2019-11-29_20-07-17

viber_image_2019-11-29_20-07-35

 

 

 

 

 

Данa 28.11.  у 17 часова у нашој школи одржала се радионица  Обрадујмо и себе и друге у оквиру Новембарских дана Соње Жарковић. Гости су нам били предшколци из вртића Бубамара. Правили смо честитке и украсе за Нову годину, дружили се и уживали.

Истог дана у 14.20 радионицу на тему Трговина људима одржале су активисткиње Астре. Радионица је била посећена и успешна, а пре свега, корисна нашим ученицима.

Координатор Славица Влачо

IMG_7363

IMG_7361

 

 

 

 

 

Image-1

IMG_7575

IMG_7574

нфцгхгг

27. новембар 2019.

У школи је за  наставнике Шесте београдске гимназије организовано  стручно усавршавање под називом “Од компетенција до задатака: могућности примене искустава из међународних евалуационих студија о настави”. Реализатор усавршавања
била је проф. др Драгица Павловић Бабић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Дубравка Радошевић, педагог

IMG_20191127_134339

IMG_20191127_134300

 

 

 

 

 

 

IMG_20191127_134318

IMG_20191127_134223
 
 
 
 
 
hg
f
f
d
 
 
d
h
h
h
h
 
hntl;,jt,jtj

У оквиру манифестације гост ученика и наставника у Шестој београдској гимназији био је проф.др Славиша Станковић редовни професор Универзитета у Београду-Биолошки факултет који је одржао поучно и занимљиво предавање о микроорганизмима и културном наслеђу.

Јасминка Башић, координатор

IMG-e40d2c9599d965283edc3fb0ee238b74-V

IMG-17254a123c06ed8ca5ec15fa046bf722-V

кјбкррјмбтјмтлокјмт

IMG-24750200ab0ad525b56194be401301b3-V

IMG-5344e0bb5b51676463ca91b8fd1effa8-V

хфхтјзткзукуил

26. новембар 2019.

У „ Соњиним данима“ гости школе су били представници центара за социјални рад, општине Звездара и општине Врачар.
Циљ заједничког састанка било је успостављање интензивније сарадње и упознавање наставника, односно одељенских старешина са различитим процедурама које су од заједничког интереса, а односе се на тешкоће наших ученика.

Како сарадња између школе и породице има велики утицај на школско постигнуће и успех ученика, гости су предочили одређене механизме и кораке које одељенске старешине могу предузети у постојећим слулајевима, те детаљније упознали са доменима рада центара.

Дубравка Радошевић, педагог

У жељи да наше ученике упознамо са различитим програмима и активностима који могу да им користе у животу и њиховим будућим каријерама, посетили смо Paper Girl Gallery Hub. У овом предивном простору ученике су  дочекале још дивније Радмила и Јелена . Оне су  представиле овај хаб, његову организацију и активности које се реализују у њему. У отвореном и топлом разговору представиле су  свој пример добре праксе у домену запошљавања младих и препознавању прилика у свету посла, као и своје каријерне путеве. Активно учешће наших ученика, питања која су постављали показали су да смо направили добар избор и да је то још један од путева који треба користити.

Координатор Сузана Лазовић

IMG_7577

IMG_7578

IMG_7576

fgjtfdkjftkfyuk

25. новембар 2019.

У Шестој гимназији је гостовала књижевница Јасминка Петровић. Сусрет са ученицима је насловљен према Јасминкиној књизи „Све је у реду“, која му је била окосница, уприличен је у оквиру манифестације „Соњини дани“. Дружење је протекло у топлом и забавном расположењу. У организацији и реализацији овог сусрета посебно су се ангажовали ученици одељења 3-4.

Координатор  Марија Богићевић

smart

smart

 

 

 

 

 

     клхтхклтктмллт

smart

smart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

smartsmart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22. новембар 2019.

Поводом обележавања манифестације “Новембарски дани Соње Жарковић”, гости Шесте београдске гимназије били су ученици ОШ “Душан Јерковић” из Банатског Карловца.

Одељење 3-9 организовало је креативну игру “Лавиринт поверења” у којој су учествовали ученици првог и трећег разреда, као и гости, те показали своје знање из српског језика и књижевности, али и сналажење у проласку кроз лавиринт дружења и тимског ангажовања.

Радионицу “Каријерно ћаскање” за ученике првог разреда и госте реализовале су Тамара Срећковић, Милица Берић (Центар Инвентива) и Мирјана Јефтенић (ГИЗ). Кроз кораке: упознај себе, упознај свет занимања, упознај путеве образовања, испробај занимање и донеси одлуку о каријери, ученици су посаветовани како да приступе једној од најважнијих одлука – избору занимања.

Координатори Данијела Иличин и Сузана Лазовић

KARIJERNO.1

LAVIRINT.7

LAVIRINT.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAVIRINT.4

KARIJERNO.5

 

 

 

 

 

20. новембар 2019.

У оквиру манифестације ”Новембарски дани Соње Жарковић” , ученицима и наставницима наше школе предавање је одржао проф.др Владимир Јорга.Тема предавања  ”Исхрана тинејџера и врхунског спортисте” привукла је многе па је конференцијска сала била мала да прими све заинтересоване. Поред 60-так ученика предавању су присуствовали и наставници Марија Филиповић, Сузана Лазовић, Андрија Влајић и помоћник директора Жељко Матић.

Научно-стручне компетенције Вламимра Јорге, редовни професор хигијене и спортске медицине на Медицинском факултету (у пензији), аутор многих стручних дела из области спортске медицине, као и спортске референце, црни појас  10-ти дан у каратеу, вешеструки првак СФРЈ, тренер, селектор и инструктор каратеа квалификовале су га за најкомпетентнију особу за тему коју нам је приближио својим предавањем. Сви учесници имали су прилику да се послуже воћем коју је организатор припремио и на сопственом примеру дају допринос популаризацији здравог начина исхране.

Координатор  Андрија Влајић

IMG_7582

IMG_7583

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7579

IMG_7581

 

 

 

 

 

19. новембар 2019.

У оквиру манифестације организована је и посета ученика наше школе компанији „Нордеус“. Компанију су посетили ученици свих разреда школе, заинтересовани за ИТ и област компјутерских  игара. Домаћин  г.Милош Пауновић, CSR експерт  је ученицима и наставницима на почетку посете, сјајном презентацијом „Како правимо игре?“ представио делатност компаније и указао им на каријерне могућности у овој области ИТ. Ученици су сазнали да иза популарних компјутерских игара стоје велики тимови стручњака из различитих области техничких, креативних, маркетиншких и задужених за људске ресурсе. Посета се наставила у радном и простору за одмор запослених, тако да су ученици имали прилику да осете и ту атмосферу. Позитивни утисци и каријерни планови ученика су обојили ову посету.

Координатори Мирjaна Јелић и Сузана Лазовић

IMG_7191

IMG_7234

IMG_7228

 

 

 

 

 

IMG_7191

IMG_7197

 

 

 

 

 

 

IMG_7226

IMG_7230

 

 

 

 

 

У оквиру манифестације Новембарски дани Соње Жарковић одржан је угледни час Сусрет филозофије и ликовних уметности у надреализму. Ученици четврте године друштвено-језичког смера (Јована Анђелковић 4-1, Ања Предић 4-1, Tеодора Божић 4-2  Ана Радаковић 4-2, Ана Стојановић 4-2, Ана Станковић 4-2, Добрила Тодоровић 4-2,

Марко Крстић 4-3, Лука Миљковић 4-3, Матија Мишић 4-3, Милица Стошић 4-3,

Јован Шешум 4-3, Лазар Вујић 4-4, Игор Вукосављевић 4-4, Катарина Јовић 4-4, Ива Перуничић 4-4, Лука Стаменковић 4-4) тумачили су естетске и филозофске димензије слика Далија, Магрита, Мироа и Ернста. Била је то аутентична интерпретација дела  уметника, богата  психолошким и културолошким  асоцијацијама прожетим ликовним и филозофским садржајем. Немерљиво постигнуће овог часа  је  ширење ученичке перцепције и интерпретације уметничких дела. Ученици су били и у улози ствралаца додатним задатком – израдом надреалних фотографија, које су тог дана и изложене. Имагинација ових радова указује, не само на разумевање овог интригантног правца, већ и на стваралачке вештине и потенцијале наших ученика.

Менторке овог часа – сусрета биле су наставнице, Љиљана Маловић Козић и Биљана Бодирога.

Координатори Љиљана Маловић Козић и Биљана Бодирога

 

18. новембар 2019.

Ученици Шесте су у оквиру манифестације угостили  проф.др Момчила Павловића, председника Друштва историчара Србије „Стојан Новаковић“  са којим су разговарали на тему Ревизионизам у историографији.  Овај сусрет је уприличила наставница историје Драгана Мишић.

Координатор Драгана Мишић

ISTORIJA1

ISTORIJA2

Istorija3

 

 

 

 

 

Шеста београдска гимназија је имала своје представнике на конференцији Дијалог за младе која је организована поводом завршетка прве фазе пројекта „Знањем до посла“ који заједнички организују Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Niras-IP и у сарадњи са пројектом „Подстицање запошљавања младих“ који реализује Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Ученици Дијана Алексић 4-7, Огњен Дабић 3-8, Урош Булатовић 3-9, Петар Рацић 3-9 и наставнице Марија Филиповић и Сузана Лазовић су имали прилику да обиђу изложбени део и упознају се са главним резултатима и добрим праксама и приступима пројеката „Знањем до посла“ и „Подстицање запошљавања младих“, прате уводно излагање националних и међународних експерата и учествују у панел дискусији о изазовима у запошљавању и оснаживању младих.

Координатори Марија Филиповић и  Сузана Лазовић

IMG_7569

IMG_7570

 

 

 

 

 

 

У оквиру и овогодишње манифестације „Соњини дани“  изведена је акција добровољног давања крви.

Позиву су се одазвали ђаци и наставници. Лекар и медицинско особље били су задовољни понашањем ученика као и њиховом вољом да овим поступком помогну људима у невољи.

Акцију су пратили и волонтери Црвеног крста Звездара.

У име Црвеног крста Звездара, Института за трансфузију крви захваљујем се свим добровољним даваоцима крви и потенцијалним даваоцима који су били спречени да овог пута дају крв.

Координатор Јасминка Башић

 

 

IMG_7597

IMG_7600

dhfghfjfhj

IMG_7599

cnhfcnghmghmhjvm

 

 

za suzanu 2018net

 

На конкурсу „Примери успешних ваннаставних активности у основним и средњим школама у Србији“  Завода за унапређивање образовања и васпитања учествовала је и наша школа са три ваннаставне активности. По одлуци Комисије састављене од саветника Завода у Базу успешних примера ваннаставних активности уврштене су све три активности Шесте београдске гимназије, пројекти „Којекуде Србијом“ и „ Велики рат“ и манифестација „ Новембарски дани Соње Жарковић“.

Са листе радова уврштених у Базу одабран је одређен број за јавно представљање, међу којима су се нашли и „Новембарски дани Соње Жарковић“. Јавно представљање одржано је 25.10.2018.г. у основној школи „Вук Караџић“. Наши ученици су успешно презентовали школу и  велики број активности које су у оквиру ове  манифестације реализоване од 2007. године до данас.

IMG_4950

IMG_4944

IMG_4953

 

 

 

 

 

 

IMG_4946IMG_4951

 

 

 

 

 

sonjini daaani-6-4-4

plakat2016plakat2015plakat2014plakat2013plakat2012