Šesta – Žiri na festivalu ,,Slobodna zona”

Na filmskom festivalu ,,Slobodna zona” ove godine su učestvovale učenice iz prvog i trećeg razreda naše škole : Nađa Nikolajev Ćirić i Teodora Jovičić (3/2), Aleksandra Zelenković i Natalija Vukosavljević (1/1) i Lena Jeremić (1/2).

Filmski festival ,,Slobodna zona” je novo i veliko iskustvo koje ćemo pamtiti. Biti u prilici da budemo deo ovako nečeg velikog nas je sve dotaklo. Tokom projekta bile smo u prilici da upoznamo poznate i uticajne ljude iz sveta filma, a i da se upoznamo sa organizacijom dešavanja velikog kao što je ovo. Od članova drugih žirija do glumaca i režisera susrele smo se sa velikim brojem uspešnih ljudi i našim idolima. Kao članice srednjoškolskog žirija imale smo veliki zadatak. Zadatak gde smo morale odabrati po jednog pobednika u selekcijama 8+ i 14+. 

Pre svečanog zatvaranja, razgovarale smo sa organizatorkom žirija Biljanom Stanojević i obrazložili naša mišljena i utiske. Diskusija oko pobednika nije bila ni malo laka jer je svaki film preneo određenu poruku. Imajući to u vidu, bilo je veoma teško izabrati koja poruka je bitnija odnosno pobednička. Ali, zajedničkim trudom i radom uspeli smo da dođemo do jednoglasne odluke oko toga ko zaslužuje prvo mesto.

na razgovoru sa organizatorkom Biljanom Stanojević

Sinopsisi su tu da vas zainteresuju da pogledate neki film, a na linkovima festivala su detalji i trejleri.  

U selekciji 8+ su bili filmovi: 

“Kapetanica Nova” 
Godine 2050, Zemlja je postala suvo i pusto mesto. Pilotkinja borbenog aviona Nova primorana je da putuje unazad kroz vreme kako bi sprečila razornu ekološku katastrofu. Međutim, neželjeni efekat putovanja kroz vreme čini da Nova postane ponovo mlada, pa ona dospeva u 2025. kao dvanaestogodišnjakinja. Čini se da nju i njenu misiju niko ne shvata ozbiljno, osim Nasa – tinejdžera koji pokušava da ovu misterioznu devojku i njenog malog letecćeg robota ADD-a sačuva van domašaja obaveštajne službe. Hoće li Nova i Nas uspeti da spasu budući svet? 

“Snovi su poput divljih tigrova”
Bolivud je najvažnija stvar za dvanaestogodišnjeg Ranžija iz Mumbaja: živopisni filmovi indijske filmske industrije sa zaraznim pesmama i plesnim koreografijama čine ga srećnim. Ne želi ništa drugo nego da stane pred kameru sa svojim herojem, indijskom superzvezdom Amirom Rošanom. Ali njegova velika čežnja postaje prelazi u nedostižnost kada mu roditelji kažu da sanjaju da emigriraju u daleku Nemačku. U životu ga održava samo nada da će učestvovati na kastingu za novi film Amira Rošana. Morate se boriti za svoje snove – oni se ne ostvaruju sami od sebe. To zna i devojčica iz komšiluka, Toni, koja će mu postati neočekivani saveznik. Hrabro i udruženim snagama, njih dvoje kreću na put ostvarivanja svojih snova – i na tom putu pronalaze i sreću istinskog prijateljstva. 

kao i pobednik u selekciji 8 + ovogodišnjeg festivala, film

“Časna sestra fudbalski trener”
Sestra Marina, veoma neortodoksna monahinja, poslata je tokom leta 1994. u El Paral, internat za dečake kom preti zatvaranje u bliskoj budućnosti. Iako dečaci Marinu dočekuju uz razne podvale, oni će, malo-pomalo, postati nešto veoma nalik porodici koju nikada nisu imali.
Osim svog humora, ono što film čini zaista posebnim su lukavstvo i hrabrost potrebni ovoj ženi da inspiriše decu i nauči ih pravim vrednostima. Zato film govori o istinskom učenju, onom koje je istrajno i koje razume da dete uvek zaslužuje drugu šansu. Ovo je takođe priča koja govori o pojmu „doma“ i potrebi da se zasnuje prava porodica. Ovo je srž ove priče, i treba joj pristupiti sa blagonaklonošću i osećajem odgovornosti.

Smatramo da film prikazuje i prenosi veoma bitnu poruku o tome kako moramo ceniti to što imamo, jer su mnogi uskraćeni za ono što mi uzimamo ,,zdravo za gotovo”. Odabrati pobednika nije bilo lako ali mislim da smo došli do ispravne odluke. 

U selekciji 14+ su bili filmovi:

“Nevinost”
Stvaranje rata je posao za pripovedača. Dobra priča je ključna za legitimizaciju upotrebe vojne sile. Ali pre nego što se priča predstavi drugima, prvo se mora predstaviti deci Izraela…Nevinost priča priču o deci koja su se opirala tome da budu uvrštena u program vojne službe, ali su kapitulirala. Njihove priče nikada nisu ispričane jer su umrli tokom vojne službe. Kroz naraciju zasnovanu na zastrašujućim sadržajima njihovih dnevnika, film prikazuje njihova unutrašnja previranja.

“Ratni poni” 
Ratni poni prati isprepletene priče dvojice mladića iz Oglala Lakota plemena koji odrastaju u rezervatu Pajn Ridž. Dvadesettrogodišnji Bil samo želi da uspe u životu. Bilo da se radi o isporuci robe ili uzgoju pudla, on je odlučan u tome da se probije ka „američkom snu“. U međuvremenu, dvanaestogodišnji Mato ne može da dočeka da postane muškarac. Očajnički traži odobrenje svog mladog oca, ali niz impulsivnih odluka okreće njegov život naglavce, i ispostavlja se da on nije kadar da se nosi sa surovom realnošću sveta odraslih. Vezani zajedničkom potragom za pripadnošću, svaki od dečaka bori se sa sopstvenim identitetom, porodicom i gubitkom na jedinstvenom putu postajanja muškarcem.

i film

“Tiha devojčica”
Ruralna Irska, 1981. godine. Tiha, zanemarena devojčica odvedena je iz svoje disfunkcionalne porodice da preko leta živi sa hraniteljima. Procvetala je od njihove brige, ali u kući u kojoj ne treba da bude tajni, ona otkriva jednu.
Postoje različite vrste tišine. Postoji tišina mira i spokoja, i tišina represije i srama. Postoji tišina zadovoljnog, upijajućeg rada. A tu je i tišina straha, ona vrsta usamljeničke tišine u koju bi se zlostavljano dete moglo povući kada čuje težak bat koraka nestrpljive odrasle osobe na stepenicama ili začikavanje drske dece. Nežan, neposredan film Kolma Barejda fino je naštimovan na sve te vrste tišine i delikatna osećanja koja one mogu da sadrže.

Pobednik u kategoriji od 14+ je “Nevinost”. Film koji prikazuje tragičnu sudbinu tinejdžera u Izraelu. Prikaz naših vršnjaka kojima je suđeno od strane države i sistema da dečaci idu 3 godine na vojnu obuku a devojčice na 2 godine. Smatram da nas je sve ovaj film dotakao na nekakav poseban način, jer mnogi nisu edukovani o ovoj ali ni sličnim događajima koji se dešavaju u sadašnjosti. S tim rečeno, ovaj film je definitivno bio pobednik u našim očima.

Ceo festival je, u slici, protekao ovako:

Zahvaljujemo profesorki Sandri Plazibat  koja nas je uključila u ovaj poduhvat. 

Nađa Nikolajev Ćirić 3/2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *