Дописи министарства везани за организацију рада средњих школа у току школске 2021/2022.

Дописи који регулишу организацију рада Средњих школа у току школске 2021/2022. године, а везано за епидемиолошку ситуацију:

Допис за ОС и СС организација рада школа у 2021/22

Стручно упутство за организацију рада средњих школа 2021/2022

Индикатори и граничне вредности

Препоруке почетак образовно-васпитног рада

Одлука о организацији рада од 20.9.2021.

Организација рада од 27.09.2021.

Мере превенције – детаљно упутство и препоруке

1. Поступање са ученицима, наставним и ненаставним особљем школе који имају било који од следећих симптома или знакова сумње на COVID-19 (кашаљ, повишена телесна температура, отежано дисање/кратак дах, нагли губитак чула мириса, укуса или промене укуса, главобоља, језа, болови у мишићима, повраћање и/или пролив).

Уколико се симптоми COVID-19 појаве ван школе
Не одлазити у школу и истовремено обавестити надлежну особу у школи. Јавити се у COVID-19 амбуланту надлежног дома здравља. Пратити препоруке лекара из COVID-19 амбуланте.

Уколико се симптоми COVID-19 појаве у школи
Наставно и ненаставно особље школе: потребно је да се особа са симптомима болести одмах јави у COVID-19 амбуланту надлежног дома здравља. Ученици: ученика сместити у празну учионицу/просторију одређену за изолацију и обавестити родитеља/старатеља који треба одмах да одведе дете у COVID-19 амбуланту надлежног дома здравља. О ученику у соби за изолацију, до доласка родитеља/старатеља, потребно је да брине једна особа користећи маску, а просторију након одласка ученика очистити и дезинфиковати.

2. Мере смањења ризика уноса корона вируса у школску средину

Ученици, наставно и ненаставно особље не треба да долазе у школу уколико имају било који од следећих симптома или знакова сумње на COVID-19 (кашаљ, повишена телесна температура, отежано дисање/кратак дах, нагли губитак чула мириса, укуса или промене укуса, главобоља, језа, болови у мишићима, повраћање и/или пролив).
Ученици, наставно и ненаставно особље не треба да долазе у школу уколико су идентификовани као блиски контакти особе оболеле од COVID-19 у породици или домаћинству, већ треба да остану у кућној самоизолацији у трајању од 14 дана.
Ученици, наставно и ненаставно особље који су се јавили лекару у матичном дому здравља због појаве симптома или знакова који могу указивати на COVID-19 не треба да долазе у школу док чекају резултат тестирања, односно док не добију негативан резултат тестирања на COVID-19.
Родитељи треба свако јутро да својој деци пред полазак у школу провере телесну температуру и присуство других симптома и знакова који могу указивати на COVID-19. Наставно и ненаставно особље треба да пред полазак у школу провери сопствену телесну температуру и присуство других симптома и знакова који могу указивати на COVID-19.

3. Одржавање физичке дистанце

Едуковати ученике, наставно и ненаставно особље о значају одржавања физичке дистанце за спречавање ширења инфекције. Час одељенског старешине искористити за едукацију ученика, као и одређене часове физичког и здравственог васпитања. Поставити видна обавештења/постере о значају одржавања физичке дистанце.
Одржавати физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1 метра. У учионици сме да буде највише до 15 ученика, уз обезбеђених 4 м2 по детету. Потребно је одржавање растојања током свих активности, укључујући и седење у клупама. То подразумева распоред од једног ученика по клупи, а распоред клупа ускладити са капацитетом учионице тако да се обезбеди минимум 1 метар растојања између ученика у свим правцима.
Препоручује се да ученици не мењају учионице, односно да се настава за једно одељење одвија у истој учионици.
Потпуно обуставити све активности током којих је могуће појачано стварање аеросола (певање, гласан говор, спорт, навијање). То значи да се на часовима музичког не пева, да нема проба школског хора, да на физичком нема колективног спорта, а да за индивидуалне спортове (гимнастика и сл.) треба проверити услове (величина сале, могућност природне вентилације и сл).
Наставу физичког васпитања организовати на отвореном када год је то могуће. Реализацију наставног програма организовати тако да се избегне блиски контакт, односно да се одржи физичка дистанца од најмање 2 метра у свим правцима. Уколико се часови организују у сали за физичко, обезбедити наставни програм који ће омогућити одржавање физичке дистанце. Уколико сала има два улаза, искористити их за поделу ученика у групе у циљу смањења гужве. Пре и после сваког часа физичког васпитања неопходно је дезинфиковати заједничкe предметe (справе, лопте и сл), очистити/опрати салу и проветрити је. Уколико су обезбеђени и испуњени сви ови услови, током часа физичког васпитања ученици не треба да носе маску.
Упутити ученике да одржавају међусобну физичку дистанцу од најмање 1 метар у свлачионицама. Уколико је могуће, организовати наставу са мањим бројем ученика.
У периоду непосредно пре и после наставе и између школских часова (мали и велики одмор) у школи и дворишту школе не стварати гужве. Одржавање физичке дистанце међу ученицима неопходно је и током малог и током великог одмора. Препоручује се да ученици проводе велики одмор на отвореном (у школском дворишту) када год то временске прилике дозвољавају.
Организовати коришћење тоалета тако да у тоалет улази онолико деце колико у тоалету има кабина, а да се испред тоалета чека у реду са одржавањем физичке дистанце од најмање 1 метра.
Не одржавати прославе, приредбе у школском објекту. Не организовати групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа, излете и др.
Особе које доводе ученике у школу не улазе у школу већ прате ученике до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта, где ученике млађег узраста преузима дежурни учитељ/наставник.

4. Ношење маски

Ученици:

  • Маску ученик треба да носи при уласку у школу, па све до доласка до своје клупе.
  • Маска се обавезно користи и током одговарања и током сваког разговора.
  • Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или у тоалет.
  • Маска се може одложити када ученик седи у својој клупи и слуша наставу.
  • Током боравка у школи може да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али маска треба да се користи на исправан начин – тако да покрива нос, уста и браду. Такође, не треба користити маску која је запрљана или овлажена.
  • Није дозвољено мењање маски међу ученицима.

5. Редовно прање руку

Едуковати ученике, наставно и ненаставно особље о значају редовног прања руку и о томе како се правилно одржава хигијена руку у циљу спречавање ширења инфекције, демонстрацијом и постављањем постера, као подсетника о правилном прању руку, на свим местима где се руке перу.
Едуковати их да не додирују очи, нос и уста неопраним рукама. Час одељенског старешине искористити за едукацију ученика.
Како? Водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди или употребом дезинфекционог средства на бази 70% алкохола. Дезинфекција руку средствима на бази 70% алкохола не може заменити прање руку водом и сапуном уколико су руке видно запрљане. После три до четири извршених дезинфекција руку, обавезно опрати руке водом и сапуном.
Када? Обавезно при уласку у школу, пре јела, после одласка у тоалет, пре спремања хране, након обављања респираторне хигијене (истресања носа, кашљања у марамицу итд), после игре (нпр. после великог одмора, после часа физичког васпитања) и мажења животиња, када су руке видно запрљане, након повратка из школе и увек када постоји потреба.
Где? На свим улазима у школу и на излазу из сале за физичко поставити дезинфекциона средства на бази 70% алкохола (користити их уз обавезни надзор наставника/дежурног наставника). На свим уређајима за прање руку поставити течни сапун (нпр. тоалети, учионице). Функционални уређаји за прање руку су једино они уређаји са исправним славинама и чесмама, водом и сапуном.

ОБАВЕШТЕЊЕ – ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Школска 2021/2022. година почиње 1. септембра 2021. године по установљеном календару Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а наставни процес биће у потпуности спроведен према Стручном упутству за организовање и остваривање образовно-васпитног рада у средњој школи у школској 2021/2022. години.

Уписани ученици првог разреда доћи ће у школско двориште како би се избегла велика окупљања у затвореним просторијама и омогућио безбедан полазак у школу, где ће им се обратити директор школе и представити им одељењске старешине.

Након тога, имена ученика по одељењима прочитаће њихове будуће одељењске старешине, а затим ће се заједно са њима упутити у своје учионице где ће имати први час.  То ће бити час одељењског старешине на којем ће се упознати са распоредом редовних часова у школи и организацијом онлајн часова изборних програма, правилима и кодексом понашања у школи, уџбеницима које ће користити и другим важним информацијама.

Ученици ће у школском дворишту бити примљени по следећем распореду:

Ученици друштвено-језичког смера и ИТ одељење имаће пријем у 13 часова, а ученици природно- математичког смера у 13 и 30. 

Ученици првог и трећег разреда су у првој наставној недељи у послеподневној смени у којој часови почињу од 14 часова, а ученици другог и четвртог разреда у преподневној смени у којој часови почињу у 7 и 45.

Свим ученицима честитамо полазак у школу и желимо много среће и успеха у раду, а пре свега добро здравље и безбедан школски живот уз поштовање одлука и прописаних мера надлежних органа о поступању условима пандемије.

                                             Директор Шесте београдске гимназије
                                                                     Радисав Милић

Упис у први разред

Поштовани родитељи и ученици,

Уколико сте рангирани за упис у Шесту београдску гимназију, пре свега Вам честитамо на избору, а затим обавештавамо о следећем:

Упис ученика можете обавити електронским путем, а можете се уписати и непосредно у школи. 

Приликом подношења електронске пријаве или приликом непосредног уписа у Школи, ученици бирају и два изборна програма од понуђених са списка.

Изборни програми се реализују са једним часом недељно. Програми који ученик одабере постају обавезни у првом разреду, оцењују се и оцена улази у општи успех ученика. У другом разреду, уколико желе, ученици могу бирати друге изборне програме.

О ИЗБОРНИМ ПРОГРАМИМА: Ученици се у оквиру изборних програма могу бавити и темама, питањима и проблемима о којима мало знају, али поседују истраживачку радозналост да о томе више сазнају. Концепт изборних програма фаворизује проблемско учење, односно стицање знања се одвија спонтано током истраживачке и пројектне делатности. Тако стечена знања обично имају широку применљивост, а пружа се слобода ученицима да уз помоћ наставника, а према сопственим интересовањима, креирају своје активности. 

Изборни програми који се нуде у нашој школи у првом разреду су:

  1. Језик, медији и култура
  2. Појединац, група и друштво
  3. Уметност и дизајн
  4. Здравље и спорт

Приликом уписа ученик треба да изабере два програма од понуђених!

Детаљније о темама изборних програма може се видети овде.

Непосредни упис у Школи могућ је 12.7.2021. и 13.7.2021. године од 8 до 15 часова.

Уколико се ученици уписују непосредно у Школи, потребно је да понесу уверење о положеном завршном испиту и да попуне пријаву која се купује у књижари Просветни преглед.

Напомена: Приликом доласкa у Школу ученици, родитељи или други законски заступници су у обавези да носе заштитну маску као и да се придржавају и других прописаних заштитних мера.