Соњини дани

Соњини дани

Још један новембар… и још једни „Соњини дани”.
Овога пута другачији, у складу са околностима.
Све оно што смо радили претходних четрнаест година сада је пред вама. Све наше акције у којима смо били иновативни, ексклузивни, дарежљиви, паметни, весели, оригинални, предузимљиви…
Са енергијом која из ових слика и снимака бије, „идемо даље”, како би наша Соња рекла. До следеће године у којој ћемо се опет дружити и правити успомене за времена која су пред нама. Јер, „Соњини новембарски дани” били су и увек ће бити-искорак.

Корона вирус – ПРЕВЕНЦИЈА

Корона вирус – ПРЕВЕНЦИЈА

Поштовани ученици,

Овим путем желимо да вам скренемо пажњу на неопходно придржавање упутстава које се тичу одржавања хигијене ради очувања личног и општег здравља у условима проглашавања заразе.

Молимо да се придржавате следећих упутстава:

  1. Ученици који имају симптоме грипа, повишене температуре, кашаљ, малаксалост треба да остану код куће и јаве се свом изабраном лекару и да својим доласком у школу не излажу ризиком себе и друге ученике;
  2. Избегавати поздрављање, руковање и љубљење уз вођење разговора на дистанци од једног метра;
  3. Обавезно прати руке више пута на дан, након конзумирања хране, коришћења тоалета, коришћења јавног превоза;
  4. Уколико кашљете или кијате прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом коју после употребе треба бацити у канту за отпатке;
  5. Не узимати антибиотике на своју руку;
  6. Маску користите само ако кијате или кашљете или у случају неге болесних;
  7. Током одржавања наставе обавезно ће се ветрити учионице након сваког одржаног часа;
  8. Не дирати очи, нос и уста неопраним рукама;

Напомињемо да је за све нас важно да примењујемо горе наведена правила. У школи ће бити примењене и мере додатне хигијенске заштите употребом антисептичких и дезинфекционих средстава у просторијама објекта.

Погледајте видео: КОРОНА ОБАВЕШТЕЊЕ

СУСРЕТИ ГИМНАЗИЈАЛАЦА 2019.

СУСРЕТИ ГИМНАЗИЈАЛАЦА 2019.

Ученици и наставници Шесте београдске гимназије били су домаћини сусрета гимназијалаца од 28-29-30. октобра. Гости су нам дошли из српских гимназија из дијаспоре: гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара, гимназије „Никола Тесла“ из Бидимпеште и гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“ из Загреба.1

Циљ сарадње и размене је да учесницима обострано пружимо могућност стицања непходних знања, умења и вештина ради спознаје своје прошлости, порекла и традиције како би на тим темељима развили сопствени идентитет уважавајући и негујући културне вредности и природна добра домовине.

Сарадњу са школама негујемо и реализујемо од 2014. године. Темељ сарадње је размена ученика кроз упознавање са гимназијским образовним системом у земљама ЕУ; боравак у породицама домаћина;  обилазак српских знаменитости у региону и посету културно исторјских споменика Београда и Србије.

МАГИЈА У МАТЕМАТИЦИ

МАГИЈА У МАТЕМАТИЦИ

Шеста београдска гимназија угостила је Серхиа Белмонтеа (Sergio Belmonte), шпанског математичара и мађионичара, на позив професора Јована Кнежевића. Серхио је у нашој школи одржао предавања заинтересованим ученицима али и стручном већу математичара Шесте београдске гимназије. Министарство просвете Краљевине Шпаније одабрало је Серхиа да промовише математику широм Шпаније.

На уникатан и занимљив начин Серхио је ученицима показао да математика не представља само баук, већ да постоје и интересантне теме као што су теорија бројева и комбинаторика.

Ученици који су присуствовали предавањима су уз помоћ професора Јована Кнежевића направили  презентацију где су изнели своје утиске и запажања

ШПАНАЦ-СЕРХИО-ФИН

Острво изазова – Исланд

Острво изазова – Исланд

Бивше ученице наше школе Бојана Милошевић и Ивана Гомилановић представиле су припрему, путовање и истраживање Исланда ученицима другог разреда. Овим је започета едукација младих и преношење доживљаја и искуства из других делова света. Ученици су имали прилику да се информишу о природним изазовима, условима путовања, боравка и рада у овој острвској земљама.

Бенд Шесте наступио у Подгорици

Бенд Шесте наступио у Подгорици

„Музиком за нови почетак“ је назив манифестације у којој су 19. октобра у Подгоричкој гимназији наступили ученици Шесте београдске. За ту прилику јe оформљен школски бенд, од директора назван Шестар. Чинили су га Тамара Топаловић (IV-4), Јован Врањеш (IV-6), Никола Тришић (I-8) и Константин Јанковић (I-1). Поред наступа на концерту ученици су имали прилику да се упознају са једином подгоричком гимназијом, Подгорицом, Цетињем и гимназијалцима из Подгорице и Сарајева. Лепом искуству ученика и наставника Шесте у Подгорици допринели су гостопримљиви домаћини. Ученици су у Подгорицу од 18. до 20. октобра путовали у пратњи помоћника директора Жељка Матића.

20181019_210327

Друг није мета

Друг није мета

Вршњачки едукатори Михајло, Лена, Алекса, Никола, Богдан, Бојана и Теодора, одељења 2-5, наставили су започету акцију промовисања спречавања конфликата, ширења другарства, пријатељства и поштовања међу вршњацима. Овогодишња акција „Подели пријатељство“ одржана је 28. новембра, с циљем афирмације заједништва и учења младих о значају дељења. Организација је за ученике школе приремила „ранчеве пријатељства“ са поклонима тако што су саджај једног ранца дела два ученика.

IMG_8372

Дворски комплекс

Дворски комплекс

Чланови УНЕСКО клуба школе су 25. маја 2018. године у оквиру посете Дворском комплеку на Дедињу обишли две примарне резиденције Краљевски двор и Бели двор, као и дворску капелу Светог апостола Андреја Првозваног.

Посетиоци су имали прилику да сретну и поздраве престолонаследника Александара II Карађорђевића са супругом Катарином.

Beli dvor

Unutrašnjost Belog dvora

Kraljevski dvor

АПРИЛСКИ ДАНИ – СЕМИНАР ХЕМИЧАРА

АПРИЛСКИ ДАНИ – СЕМИНАР ХЕМИЧАРА

Наши уценици су позвани 26.4.2018.г испред Хемијског факултета и Српског Хемијског друштва да покажу и изведу јавни час са темом “Алкохол виђен кроз природне, друштвене и хуманистичке науке”

Драгана Бранковић-Срзић, професор хемије