Корона вирус – ПРЕВЕНЦИЈА

Корона вирус – ПРЕВЕНЦИЈА

Поштовани ученици,

Овим путем желимо да вам скренемо пажњу на неопходно придржавање упутстава које се тичу одржавања хигијене ради очувања личног и општег здравља у условима проглашавања заразе.

Молимо да се придржавате следећих упутстава:

  1. Ученици који имају симптоме грипа, повишене температуре, кашаљ, малаксалост треба да остану код куће и јаве се свом изабраном лекару и да својим доласком у школу не излажу ризиком себе и друге ученике;
  2. Избегавати поздрављање, руковање и љубљење уз вођење разговора на дистанци од једног метра;
  3. Обавезно прати руке више пута на дан, након конзумирања хране, коришћења тоалета, коришћења јавног превоза;
  4. Уколико кашљете или кијате прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом коју после употребе треба бацити у канту за отпатке;
  5. Не узимати антибиотике на своју руку;
  6. Маску користите само ако кијате или кашљете или у случају неге болесних;
  7. Током одржавања наставе обавезно ће се ветрити учионице након сваког одржаног часа;
  8. Не дирати очи, нос и уста неопраним рукама;

Напомињемо да је за све нас важно да примењујемо горе наведена правила. У школи ће бити примењене и мере додатне хигијенске заштите употребом антисептичких и дезинфекционих средстава у просторијама објекта.

Погледајте видео: КОРОНА ОБАВЕШТЕЊЕ

СУСРЕТИ ГИМНАЗИЈАЛАЦА 2019.

СУСРЕТИ ГИМНАЗИЈАЛАЦА 2019.

Ученици и наставници Шесте београдске гимназије били су домаћини сусрета гимназијалаца од 28-29-30. октобра. Гости су нам дошли из српских гимназија из дијаспоре: гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара, гимназије „Никола Тесла“ из Бидимпеште и гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“ из Загреба.1

Циљ сарадње и размене је да учесницима обострано пружимо могућност стицања непходних знања, умења и вештина ради спознаје своје прошлости, порекла и традиције како би на тим темељима развили сопствени идентитет уважавајући и негујући културне вредности и природна добра домовине.

Сарадњу са школама негујемо и реализујемо од 2014. године. Темељ сарадње је размена ученика кроз упознавање са гимназијским образовним системом у земљама ЕУ; боравак у породицама домаћина;  обилазак српских знаменитости у региону и посету културно исторјских споменика Београда и Србије.

МАГИЈА У МАТЕМАТИЦИ

МАГИЈА У МАТЕМАТИЦИ

Шеста београдска гимназија угостила је Серхиа Белмонтеа (Sergio Belmonte), шпанског математичара и мађионичара, на позив професора Јована Кнежевића. Серхио је у нашој школи одржао предавања заинтересованим ученицима али и стручном већу математичара Шесте београдске гимназије. Министарство просвете Краљевине Шпаније одабрало је Серхиа да промовише математику широм Шпаније.

На уникатан и занимљив начин Серхио је ученицима показао да математика не представља само баук, већ да постоје и интересантне теме као што су теорија бројева и комбинаторика.

Ученици који су присуствовали предавањима су уз помоћ професора Јована Кнежевића направили  презентацију где су изнели своје утиске и запажања

ШПАНАЦ-СЕРХИО-ФИН

Острво изазова – Исланд

Острво изазова – Исланд

Бивше ученице наше школе Бојана Милошевић и Ивана Гомилановић представиле су припрему, путовање и истраживање Исланда ученицима другог разреда. Овим је започета едукација младих и преношење доживљаја и искуства из других делова света. Ученици су имали прилику да се информишу о природним изазовима, условима путовања, боравка и рада у овој острвској земљама.

Бенд Шесте наступио у Подгорици

Бенд Шесте наступио у Подгорици

„Музиком за нови почетак“ је назив манифестације у којој су 19. октобра у Подгоричкој гимназији наступили ученици Шесте београдске. За ту прилику јe оформљен школски бенд, од директора назван Шестар. Чинили су га Тамара Топаловић (IV-4), Јован Врањеш (IV-6), Никола Тришић (I-8) и Константин Јанковић (I-1). Поред наступа на концерту ученици су имали прилику да се упознају са једином подгоричком гимназијом, Подгорицом, Цетињем и гимназијалцима из Подгорице и Сарајева. Лепом искуству ученика и наставника Шесте у Подгорици допринели су гостопримљиви домаћини. Ученици су у Подгорицу од 18. до 20. октобра путовали у пратњи помоћника директора Жељка Матића.

20181019_210327

Друг није мета

Друг није мета

Вршњачки едукатори Михајло, Лена, Алекса, Никола, Богдан, Бојана и Теодора, одељења 2-5, наставили су започету акцију промовисања спречавања конфликата, ширења другарства, пријатељства и поштовања међу вршњацима. Овогодишња акција „Подели пријатељство“ одржана је 28. новембра, с циљем афирмације заједништва и учења младих о значају дељења. Организација је за ученике школе приремила „ранчеве пријатељства“ са поклонима тако што су саджај једног ранца дела два ученика.

IMG_8372

Дворски комплекс

Дворски комплекс

Чланови УНЕСКО клуба школе су 25. маја 2018. године у оквиру посете Дворском комплеку на Дедињу обишли две примарне резиденције Краљевски двор и Бели двор, као и дворску капелу Светог апостола Андреја Првозваног.

Посетиоци су имали прилику да сретну и поздраве престолонаследника Александара II Карађорђевића са супругом Катарином.

Beli dvor

Unutrašnjost Belog dvora

Kraljevski dvor

АПРИЛСКИ ДАНИ – СЕМИНАР ХЕМИЧАРА

АПРИЛСКИ ДАНИ – СЕМИНАР ХЕМИЧАРА

Наши уценици су позвани 26.4.2018.г испред Хемијског факултета и Српског Хемијског друштва да покажу и изведу јавни час са темом “Алкохол виђен кроз природне, друштвене и хуманистичке науке”

Драгана Бранковић-Срзић, професор хемије

 

Шеста београдска гимназија у „Дану девојчица“

Шеста београдска гимназија у „Дану девојчица“

У Mеђународној манифестацији  „Дан девојчица“ учествовала је и наша школа. Манифестацију кроз пројекат „Подстицање запошљавања младих“  (YEP) у нашој земљи у оквиру немачке развојне сарадње сIMG_20180426_121519проводи Организација за међународну сарадњу – GIZ .

Циљ манифестације је да се кроз  сарадњу  школа и компанија,  створе могућности да се девојчице упознају са нетипичним женским професијама у области ИТ технологије, природних наука и инжењеринга, машинства, грађевинарства итд. и тако превазиђу стереотипне поделе на „мушке“ и „женске“ послове.  „Дан девојчица“ је установљен на нивоу Уједињених нација и одржава се сваког последњег четвртка у априлу, па је овогодишњи одржан 26. априла.

Ученице Шесте београдске гимназије су тог дана, посетиле Факултет организационих наука – ФОН у Београду и Контролу летења Србије и Црне Горе SMATSA  доо Београд.

На ФОН-у је 22 ученице и наставницу  Ану Јоковић дочекала професорка др Ана Хорват, бивша ученица Шесте гимназије. Посета је организована у циљу упознавања ученица са занимањима везаним за Информационе системе и технологије. У првом делу сусрета  су имале прилику да се упознају са професоркама са студијског програма информационих система и технологија (др Нина Турајлић, др Ана Хорват), са студенкињамDSC_0044а ФОН-а (Јелена Марјановић, Тамара Ћирић, Симонида Врањеш) као и свршеним студенткињама које су запослене и успешне у професијама ИТ сектора (Ана Ковачевић, Нина Младеновић, компанија SAGA,  Ана Миличевић, Ивана Милинковић, ИРЦ ФОН). У разговору са њима сазнале су шта све представља ИТ сектор и која су то занимања и послови којима се могу бавити, као и о начинима проналаска таквих послова. Упознате су и са основним појмовима и концептима иновација, предузетништва и технолошког стартапа. У другом делу девојчице су учествовале у радионици кроз коју је демонстрирана основна функционалност  Scratch –a и  Vusual Studio-a._DSC4748

Компанију SMATSA доо посетило је 12 ученица наше школе у пратњи наставнице Сузане Лазовић и Мирјане Јефтенић, представнице GIZ-а. Представница компаније SMATSA,  организаторка овог несвакидашњег дружења и домаћин сусрета   била је Мирјана Васиљевић, контролор летења.  У оквиру ове посете девојчице су обишле SMATSA Ваздухопловну академију у Вршцу , као и  Центар за обуку ANS особља и Центар контроле летења Београд.

У Вршцу су наше девојке дочекали начелник SMATSA Ваздухопловне академије Мирко Вранић и шеф теоријске наставе Мирко Новаковић, који су им показали простор саме наставне зграде и упознали их са условима школовања на Академији. Од њих су, између осталог, сазнале да школовање на Академији није бесплатно, да  траје две и по године, да су Академију похађале и постале пилоти_DSC4740 и девојке, као и  које су предиспозиције неопходне за упис. Ученице су се путем најновијих технологија опробале у улози пилота. Авиосимулатор који се користи у обуци пилота био је доступан и девојкама, уз помоћ инструктора Драгана Бакића. О томе, какав је осећај управљати авионом говорила су више од речи њихова лица – осмех, концентрација, одговорност, узбуђење, а при „слетању“ опис је био у једној речи  „Невероватно!“ . И на самом крају, у пратњи инструктора Милоша Радића, додир са правим авионима  у хангару и на аеродрому. Гостопримство и професионалност на сваком кораку.

Уследио је повратак у Београд и посета Центру за обуку ANS особља. Уважавајући и са ос_DSC4757мехом
на лицима, дочек делегацији Шесте београдске гимназије приредили су начелник Центра
Миливоје Шојић и инструктори, контролори летења Емилија Самарџија и Ђорђе Јерковић. Прво
је, ученице наше школе, о условима школовања законтролоре летења упознао Ђорђе, а онда
је Емилија са њима поделила своја каријерна искуства – како и зашто баш контролор летења.
Талас позитивне енергије, задовољство и љубав према послу којим се баве, пленио је присутне.
Мото „Све се може кад се хоће и воли“ нико од присутних није чуо, али је итекако доживео у
сусрету са овим људима. И овде сусрет са симулатором, али за обуку аеродромског
контролора летења. На_DSC4650вођење авиона при слетању и полетању, познавање процедура,
комуникација са пилотом на стручном енглеском језику, познавање меторолошких услова и
утицаја на авионе контролори летења увежбавају на овим савременим симулаторима. И
девојке су се опробале у овој симулацији уз помоћ Мирјане, Ђорђа и Горана. А онда, улазак у
Центар за контролу летења и то у салу за Обласну контролу летења. Мирјана Васиљевић,
домаћин девојака објаснила им је разлику између обласних и аеродромских контролора
летења, како изгледа радни дан контролора летења и указала на „детаље“ који су важни у
њиховом послу. Уследио је реалан сусрет девојака са контролорима летења који_DSC4563 у том
тренутку, пред њима, управо обављају своје свакодневне задатке раздвајања авиона високо на
небу изнад нас. Нимало лак посао, пун стреса и одговорности, са огромном концентрацијом на
монитор и област коју прате, комуникација са пилотима и фокус на сваку изговорену реч, али у
тој огромној сали пуној људи, монитора, рачунара влада пријатна атмосфера заједништва.
Предивно искуство!
„Дан девојчица“ је ученицама Шесте гимназије отворио каријерне видике, провео их кроз
различита занимања и указао на различите могућности избора у складу са личним
интересовањима и способностима, а не одредницама „мушки / женски“.

_DSC4534

_DSC4640

_DSC4640

_DSC4610