Skrivena tajna novca

Skrivena tajna novca

DSC00930

Skrivena tajna novca – deo istorije u tvojoj ruci kroz vizuelni rečnik novčanica i kovanica, rekonstruisanje zanimljive istorije civilizacije.
DSC00945
Učenici druge godine, šeste beogradske gimnazije, prisustvovali su uvodnom predavanju „Šta je novac“ koje je održao dr Adam Crnobrnja, kustos Narodnog muzeja u Beogradu. Uz pomoć analize primeraka novca iz određene istorijske epohe kroz ovo interaktivno predavanje,  učenici su naučili da je moguće  rekonstruisati gotovo sve aspekte društva. Zatim je usledio praktični deo rada sa mr Nevenom Popović, pedagogom i umetnicom, koja je učesnike navodila kako da kreiraju vizuelni sadržaj inspirisan predavanjem.

Cilj projekta je da mladi ljudi shvate da je novac sredstvo trgovine i razmene, ali istovremeno i dokumenat o državnoj politici, ekonomiji, kulturi i, iznad svega, o umetnosti.

Projekat je podržan od strane Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu.

DSC00941

Koncert “MUZIKOM ZA NOVI POČETAK”

Koncert “MUZIKOM ZA NOVI POČETAK”

Poštovani učenici, roditelji i prijatelji škole,

U subotu, 16. septembra u 19.30 časova, u Svečanoj sali Šeste beogradske gimnazije, biće održan koncert „Muzikom za novi početak“ u okviru projekta Regionalne saradnje gimnazija glavnih gradova regiona.
U programu učestvuju školski bendovi iz Prve gimnazije – Sarajevo, gimnazije Jožeta Plečnika, Ljubljana, Gornjogradske gimnazije, Zagreb, gimnazija Slobodan Škerović, Podgorica, gimnazije Josip Broz Tito, Skoplje, kao i Šeste beogradske gimnazije.
Ulaz na koncert je moguć samo uz ulaznice koje će podeliti razredne starešine, broj ulaznica je ograničen.

zvezdarijada 2017

Humanost na delu

Humanost na delu

Dragi posetioci školskog sajta Šeste beogradske gimnazije,

verovatno ste već dobro upoznati sa tradicionalnim humanitarnim koncertom, koji će ove godine biti održan 12. maja. Članovi Učeničkog parlamenta su osmislili da od ove godine naša tradicija postane i “Humanitarna nedelja”. Ona počinje 8.5.2017. (ponedeljak) i trajaće do 12.05. (petak, završno sa humanitarnim koncertom).

*U ponedeljak i utorak će se prikupljati odeća i obuća za Dom za decu i omladinu  “Drinka Pavlović”.
-Ispred svečane sale će učenici moći da odlože stvari koje su doneli.
*U sredu i četvrtak će se u međusmeni odigrati turnir u košarci. Prihodi koji se sakupe ići će direktno na račun Prihvatilišta za decu.

 

*U petak će se tradicionalno održati Humanitarni koncert.
Pozivamo Vas da prisustvujete ovom završnom događaju Humanitarne nedelje, sa početkom u 18:30 časova u svečanoj sali naše škole.

.” Čovek  postaje velikan shodno stepenu na kojem radi za dobrobit drugih ljudi.”   

 

Humanost

Najava za Zvezdarijadu

Najava za Zvezdarijadu

I u ovom polugodištu nastavljaju se aktivnosti vezane za Zvezdarijadu, Festival kulture mladih.

U našoj školi će se krajem februara i u martu održati niz muzičkih radionica kao i finalno takmičenje za Prvi glas Zvezdare.
Zainteresovani mogu svoje prijave da pošalju na hypnopolis@gmail.com do 27.02.2017.
                                                     Raspored aktivnosti:
Muzička radionica (vodi je Dušan Duda Bezuha), 27. i 28.02. u Svečanoj sali
Izaberi i probaj žanr:pop-rok i etno- klasika
                                           Generalna proba i izbor takmičara za nastup 10.03.2017.
14č. etno-klasika
16č. pop-rok
                                                  Prvi glas Zvezdare- takmičenje,17.03.2017.
14 č. etno-klasika
16č. pop- rok
                                          Prijavite se, čekamo vas😄!

FESTIVAL KULTURE MLADIH „ZVEZDARIJADA“

FESTIVAL KULTURE MLADIH „ZVEZDARIJADA“

KNJIŽEVNOST – LITERANO STVARALAŠTVO

U okviru „Zvezdarijade“ – festivala kulture mladih organizovane su brojne aktivnosti kao podsticaj mladima da međusobno sarađuju, bude kreativni duh koji im omogućava da spremno stupaju u vezu sa svetom i stvarnošću, da razumeju njegove složenosti i razrešavaju protivurečnosti, kojima je naročito savremeno doba ispunjeno, da komuniciraju sa drugima uz uvažavanje različitih gledišta i stavova, ali i da umeju da saopšte svoje ideje na razložan, korektan i tolerantan način. U okviru oblasti Književnost – literarno stvaralaštvo realizovaće se radionice kreativnog pisanja, konkurs za kratku priču/kolumnu i poetski tekst.

Radionice kreativnog pisanja

Radionice kreativnog pisanja koje će biti održane:

  1. novembra 2016. godine, u Šestoj beogradskoj gimnaziji, od 16 do 20 časova;
  2. decembra 2016. godine, u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, od 16 do 20 časova;
  3. decembra 2016. godine, u Medicinskoj školi na Zvezdari, od 16 do 20 časova.

Polaznici će se upoznati sa tehnikama pisanja poezije, kratkog teksta, bloga, kolumne… U razgovoru sa novinarima, kolumnistima i pesnikinjama upoznaće se sa lepotama i izazovima profesije.

Prijavljivanje se vrši na adresu riznicareci@gmail.com

Zvezdarska kratka priča i poetski tekst

Na konkursu za kratku priču i pesmu učestvuju kandidati starosti od 15 do 25 godina.
Prijavljivanje se vrši preko koordinatora škola ili samostalno.

Kratke priče treba dostaviti u digitalnoj formi najkasnije do 16. decembra na adresu riznicareci@gmail.com, sa naznakom za Zvezdarijadu. Tekstove treba poslati kao poseban dokument, pisan ćirilicom ili latinicom, na srpskom jeziku, font Times New Roman, veličina 12, do 2000 karaktera.

Tema je slobodna.
Jedan autor može da dostavi najviše 3 priče; najviše 10 radova po školi.

Svoje književne radove mogu da dostave mladi od 15 do 25 godina, bez obzira da li su učestvovali na radionicama kreativnog pisanja ili ne. Neophodna je blagovremena prijava učesnika.

Odluku o dodeli prve, druge ili treće nagrade donosi tročlani stručni žiri. Nagrade su vrednosni čekovi: za prvo mesto 6000,00 dinara, za drugo, 5000,00 dinara i za treće 4000,00. To je ukupan fond za nagrade. Po pravilima mogu biti dodeljena dva prva, dva druga i dva treća mesta čime će fond za nagradu biti podeljen (prva nagrada 2h3000,00).

Svečano proglašenje najboljih radova je 22. decembra, u 18:00 časova, u Biblioteci „Branko Miljković“.

Književno veče

Druženje sa piscem, verujemo da će to biti druženje sa Markom Šelićem Marčelom ili nekim drugim mladim autorom, zakazano je za 16. decembar, u 18 sati, u Biblioteci „Branko Miljković“.

Konkurs Privredne komore Srbije

Konkurs Privredne komore Srbije
Case Challenge je projekat koji organizuje Infinity Impulse. Predmet Case Challenga je rešavanje Studija slučaja. Zamišljen je tako da svaka kompanija koja učestvuje zadaje studiju slučaja, koju studenti rešavaju u timu od nekoliko ljudi. Studenti ili srednjoškolci imaju priliku da rešenje svoje studije slučaja predstave kompaniji na finalnom događaju. Ove godine, biće organizovano dve studije slučaja na različite teme, koje počinju u novembru.
Pozivamo sve studente/đake koji žele da steknu prva ili nova radna iskustva da se prijave na takmičenje u rešavanju studije slučaja i pobedom osvoje prakse u vodećim kompanijama u Srbiji! Kompanije koje učestvuju na projektu su Brasidas, Infobip i Infostud.
Obrazac za prijavu možete pronaći na sajtu casechallenge.rs
cc-najava