Ostrvo izazova – Island

Ostrvo izazova – Island

Bivše učenice naše škole Bojana Milošević i Ivana Gomilanović predstavile su pripremu, putovanje i istraživanje Islanda učenicima drugog razreda. Ovim je započeta edukacija mladih i prenošenje doživljaja i iskustva iz drugih delova sveta. Učenici su imali priliku da se informišu o prirodnim izazovima, uslovima putovanja, boravka i rada u ovoj ostrvskoj zemljama.

Bend Šeste nastupio u Podgorici

Bend Šeste nastupio u Podgorici

„Muzikom za novi početak“ je naziv manifestacije u kojoj su 19. oktobra u Podgoričkoj gimnaziji nastupili učenici Šeste beogradske. Za tu priliku je oformljen školski bend, od direktora nazvan Šestar. Činili su ga Tamara Topalović (IV-4), Jovan Vranješ (IV-6), Nikola Trišić (I-8) i Konstantin Janković (I-1). Pored nastupa na koncertu učenici su imali priliku da se upoznaju sa jedinom podgoričkom gimnazijom, Podgoricom, Cetinjem i gimnazijalcima iz Podgorice i Sarajeva. Lepom iskustvu učenika i nastavnika Šeste u Podgorici doprineli su gostoprimljivi domaćini. Učenici su u Podgoricu od 18. do 20. oktobra putovali u pratnji pomoćnika direktora Željka Matića.

20181019_210327

Drug nije meta

Drug nije meta

Vršnjački edukatori Mihajlo, Lena, Aleksa, Nikola, Bogdan, Bojana i Teodora, odeljenja 2-5, nastavili su započetu akciju promovisanja sprečavanja konflikata, širenja drugarstva, prijateljstva i poštovanja među vršnjacima. Ovogodišnja akcija „Podeli prijateljstvo“ održana je 28. novembra, s ciljem afirmacije zajedništva i učenja mladih o značaju deljenja. Organizacija je za učenike škole priremila „rančeve prijateljstva“ sa poklonima tako što su sadžaj jednog ranca dela dva učenika.

IMG_8372

Dvorski kompleks

Dvorski kompleks

Članovi UNESKO kluba škole su 25. maja 2018. godine u okviru posete Dvorskom kompleku na Dedinju obišli dve primarne rezidencije Kraljevski dvor i Beli dvor, kao i dvorsku kapelu Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Posetioci su imali priliku da sretnu i pozdrave prestolonaslednika Aleksandara II Karađorđevića sa suprugom Katarinom.

Beli dvor

Unutrašnjost Belog dvora

Kraljevski dvor

Šesta beogradska gimnazija u „Danu devojčica“

Šesta beogradska gimnazija u „Danu devojčica“

U Međunarodnoj manifestaciji  „Dan devojčica“ učestvovala je i naša škola. Manifestaciju kroz projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih“  (YEP) u našoj zemlji u okviru nemačke razvojne saradnje sIMG_20180426_121519provodi Organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ .

Cilj manifestacije je da se kroz  saradnju  škola i kompanija,  stvore mogućnosti da se devojčice upoznaju sa netipičnim ženskim profesijama u oblasti IT tehnologije, prirodnih nauka i inženjeringa, mašinstva, građevinarstva itd. i tako prevaziđu stereotipne podele na „muške“ i „ženske“ poslove.  „Dan devojčica“ je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i održava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu, pa je ovogodišnji održan 26. aprila.

Učenice Šeste beogradske gimnazije su tog dana, posetile Fakultet organizacionih nauka – FON u Beogradu i Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore SMATSA  doo Beograd.

Na FON-u je 22 učenice i nastavnicu  Anu Joković dočekala profesorka dr Ana Horvat, bivša učenica Šeste gimnazije. Poseta je organizovana u cilju upoznavanja učenica sa zanimanjima vezanim za Informacione sisteme i tehnologije. U prvom delu susreta  su imale priliku da se upoznaju sa profesorkama sa studijskog programa informacionih sistema i tehnologija (dr Nina Turajlić, dr Ana Horvat), sa studenkinjamDSC_0044a FON-a (Jelena Marjanović, Tamara Ćirić, Simonida Vranješ) kao i svršenim studentkinjama koje su zaposlene i uspešne u profesijama IT sektora (Ana Kovačević, Nina Mladenović, kompanija SAGA,  Ana Miličević, Ivana Milinković, IRC FON). U razgovoru sa njima saznale su šta sve predstavlja IT sektor i koja su to zanimanja i poslovi kojima se mogu baviti, kao i o načinima pronalaska takvih poslova. Upoznate su i sa osnovnim pojmovima i konceptima inovacija, preduzetništva i tehnološkog startapa. U drugom delu devojčice su učestvovale u radionici kroz koju je demonstrirana osnovna funkcionalnost  Scratch –a i  Vusual Studio-a._DSC4748

Kompaniju SMATSA doo posetilo je 12 učenica naše škole u pratnji nastavnice Suzane Lazović i Mirjane Jeftenić, predstavnice GIZ-a. Predstavnica kompanije SMATSA,  organizatorka ovog nesvakidašnjeg druženja i domaćin susreta   bila je Mirjana Vasiljević, kontrolor letenja.  U okviru ove posete devojčice su obišle SMATSA Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu , kao i  Centar za obuku ANS osoblja i Centar kontrole letenja Beograd.

U Vršcu su naše devojke dočekali načelnik SMATSA Vazduhoplovne akademije Mirko Vranić i šef teorijske nastave Mirko Novaković, koji su im pokazali prostor same nastavne zgrade i upoznali ih sa uslovima školovanja na Akademiji. Od njih su, između ostalog, saznale da školovanje na Akademiji nije besplatno, da  traje dve i po godine, da su Akademiju pohađale i postale piloti_DSC4740 i devojke, kao i  koje su predispozicije neophodne za upis. Učenice su se putem najnovijih tehnologija oprobale u ulozi pilota. Aviosimulator koji se koristi u obuci pilota bio je dostupan i devojkama, uz pomoć instruktora Dragana Bakića. O tome, kakav je osećaj upravljati avionom govorila su više od reči njihova lica – osmeh, koncentracija, odgovornost, uzbuđenje, a pri „sletanju“ opis je bio u jednoj reči  „Neverovatno!“ . I na samom kraju, u pratnji instruktora Miloša Radića, dodir sa pravim avionima  u hangaru i na aerodromu. Gostoprimstvo i profesionalnost na svakom koraku.

Usledio je povratak u Beograd i poseta Centru za obuku ANS osoblja. Uvažavajući i sa os_DSC4757mehom
na licima, doček delegaciji Šeste beogradske gimnazije priredili su načelnik Centra
Milivoje Šojić i instruktori, kontrolori letenja Emilija Samardžija i Đorđe Jerković. Prvo
je, učenice naše škole, o uslovima školovanja zakontrolore letenja upoznao Đorđe, a onda
je Emilija sa njima podelila svoja karijerna iskustva – kako i zašto baš kontrolor letenja.
Talas pozitivne energije, zadovoljstvo i ljubav prema poslu kojim se bave, plenio je prisutne.
Moto „Sve se može kad se hoće i voli“ niko od prisutnih nije čuo, ali je itekako doživeo u
susretu sa ovim ljudima. I ovde susret sa simulatorom, ali za obuku aerodromskog
kontrolora letenja. Na_DSC4650vođenje aviona pri sletanju i poletanju, poznavanje procedura,
komunikacija sa pilotom na stručnom engleskom jeziku, poznavanje metoroloških uslova i
uticaja na avione kontrolori letenja uvežbavaju na ovim savremenim simulatorima. I
devojke su se oprobale u ovoj simulaciji uz pomoć Mirjane, Đorđa i Gorana. A onda, ulazak u
Centar za kontrolu letenja i to u salu za Oblasnu kontrolu letenja. Mirjana Vasiljević,
domaćin devojaka objasnila im je razliku između oblasnih i aerodromskih kontrolora
letenja, kako izgleda radni dan kontrolora letenja i ukazala na „detalje“ koji su važni u
njihovom poslu. Usledio je realan susret devojaka sa kontrolorima letenja koji_DSC4563 u tom
trenutku, pred njima, upravo obavljaju svoje svakodnevne zadatke razdvajanja aviona visoko na
nebu iznad nas. Nimalo lak posao, pun stresa i odgovornosti, sa ogromnom koncentracijom na
monitor i oblast koju prate, komunikacija sa pilotima i fokus na svaku izgovorenu reč, ali u
toj ogromnoj sali punoj ljudi, monitora, računara vlada prijatna atmosfera zajedništva.
Predivno iskustvo!
„Dan devojčica“ je učenicama Šeste gimnazije otvorio karijerne vidike, proveo ih kroz
različita zanimanja i ukazao na različite mogućnosti izbora u skladu sa ličnim
interesovanjima i sposobnostima, a ne odrednicama „muški / ženski“.

_DSC4534

_DSC4640

_DSC4640

_DSC4610

 

 

Skrivena tajna novca

Skrivena tajna novca

DSC00930

Skrivena tajna novca – deo istorije u tvojoj ruci kroz vizuelni rečnik novčanica i kovanica, rekonstruisanje zanimljive istorije civilizacije.
DSC00945
Učenici druge godine, šeste beogradske gimnazije, prisustvovali su uvodnom predavanju „Šta je novac“ koje je održao dr Adam Crnobrnja, kustos Narodnog muzeja u Beogradu. Uz pomoć analize primeraka novca iz određene istorijske epohe kroz ovo interaktivno predavanje,  učenici su naučili da je moguće  rekonstruisati gotovo sve aspekte društva. Zatim je usledio praktični deo rada sa mr Nevenom Popović, pedagogom i umetnicom, koja je učesnike navodila kako da kreiraju vizuelni sadržaj inspirisan predavanjem.

Cilj projekta je da mladi ljudi shvate da je novac sredstvo trgovine i razmene, ali istovremeno i dokumenat o državnoj politici, ekonomiji, kulturi i, iznad svega, o umetnosti.

Projekat je podržan od strane Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu.

DSC00941

Koncert “MUZIKOM ZA NOVI POČETAK”

Koncert “MUZIKOM ZA NOVI POČETAK”

Poštovani učenici, roditelji i prijatelji škole,

U subotu, 16. septembra u 19.30 časova, u Svečanoj sali Šeste beogradske gimnazije, biće održan koncert „Muzikom za novi početak“ u okviru projekta Regionalne saradnje gimnazija glavnih gradova regiona.
U programu učestvuju školski bendovi iz Prve gimnazije – Sarajevo, gimnazije Jožeta Plečnika, Ljubljana, Gornjogradske gimnazije, Zagreb, gimnazija Slobodan Škerović, Podgorica, gimnazije Josip Broz Tito, Skoplje, kao i Šeste beogradske gimnazije.
Ulaz na koncert je moguć samo uz ulaznice koje će podeliti razredne starešine, broj ulaznica je ograničen.

zvezdarijada 2017

Humanost na delu

Humanost na delu

Dragi posetioci školskog sajta Šeste beogradske gimnazije,

verovatno ste već dobro upoznati sa tradicionalnim humanitarnim koncertom, koji će ove godine biti održan 12. maja. Članovi Učeničkog parlamenta su osmislili da od ove godine naša tradicija postane i “Humanitarna nedelja”. Ona počinje 8.5.2017. (ponedeljak) i trajaće do 12.05. (petak, završno sa humanitarnim koncertom).

*U ponedeljak i utorak će se prikupljati odeća i obuća za Dom za decu i omladinu  “Drinka Pavlović”.
-Ispred svečane sale će učenici moći da odlože stvari koje su doneli.
*U sredu i četvrtak će se u međusmeni odigrati turnir u košarci. Prihodi koji se sakupe ići će direktno na račun Prihvatilišta za decu.

 

*U petak će se tradicionalno održati Humanitarni koncert.
Pozivamo Vas da prisustvujete ovom završnom događaju Humanitarne nedelje, sa početkom u 18:30 časova u svečanoj sali naše škole.

.” Čovek  postaje velikan shodno stepenu na kojem radi za dobrobit drugih ljudi.”   

 

Humanost