Скривена тајна новца

Скривена тајна новца

DSC00930

Скривена тајна новца – део историје у твојој руци кроз визуелни речник новчаница и кованица, реконструисање занимљиве историје цивилизације.
DSC00945
Ученици друге године, шесте београдске гимназије, присуствовали су уводном предавању „Шта је новац“ које је одржао др Адам Црнобрња, кустос Народног музеја у Београду. Уз помоћ анализе примерака новца из одређене историјске епохе кроз ово интерактивно предавање,  ученици су научили да је могуће  реконструисати готово све аспекте друштва. Затим је уследио практични део рада са мр Невеном Поповић, педагогом и уметницом, која је учеснике наводила како да креирају визуелни садржај инспирисан предавањем.

Циљ пројекта је да млади људи схвате да је новац средство трговине и размене, али истовремено и докуменат о државној политици, економији, култури и, изнад свега, о уметности.

Пројекат је подржан од стране Градске управе Града Београда, Секретаријата за спорт и омладину.

DSC00941

Концерт “МУЗИКОМ ЗА НОВИ ПОЧЕТАК”

Концерт “МУЗИКОМ ЗА НОВИ ПОЧЕТАК”

Поштовани ученици, родитељи и пријатељи школе,

У суботу, 16. септембра у 19.30 часова, у Свечаној сали Шесте београдске гимназије, биће одржан концерт „Музиком за нови почетак“ у оквиру пројекта Регионалне сарадње гимназија главних градова региона.
У програму учествују школски бендови из Прве гимназије – Сарајево, гимназије Јожета Плечника, Љубљана, Горњоградске гимназије, Загреб, гимназија Слободан Шкеровић, Подгорица, гимназије Јосип Броз Тито, Скопље, као и Шесте београдске гимназије.
Улаз на концерт је могућ само уз улазнице које ће поделити разредне старешине, број улазница је ограничен.

zvezdarijada 2017

Хуманост на делу

Хуманост на делу

Драги посетиоци школског сајта Шесте београдске гимназије,

вероватно сте већ добро упознати са традиционалним хуманитарним концертом, који ће ове године бити одржан 12. маја. Чланови Ученичког парламента су осмислили да од ове године наша традиција постане и “Хуманитарна недеља”. Она почиње 8.5.2017. (понедељак) и трајаће до 12.05. (петак, завршно са хуманитарним концертом).

*У понедељак и уторак ће се прикупљати одећа и обућа за Дом за децу и омладину  “Дринка Павловић”.
-Испред свечане сале ће ученици моћи да одложе ствари које су донели.
*У среду и четвртак ће се у међусмени одиграти турнир у кошарци. Приходи који се сакупе ићи ће директно на рачун Прихватилишта за децу.

 

*У петак ће се традиционално одржати Хуманитарни концерт.
Позивамо Вас да присуствујете овом завршном догађају Хуманитарне недеље, са почетком у 18:30 часова у свечаној сали наше школе.

.” Човек  постаје великан сходно степену на којем ради за добробит других људи.”   

 

Humanost

Најава за Звездаријаду

Најава за Звездаријаду

И у овом полугодишту настављају се активности везане за Звездаријаду, Фестивал културе младих.

У нашој школи ће се крајем фебруара и у марту одржати низ музичких радионица као и финално такмичење за Први глас Звездаре.
Заинтересовани могу своје пријаве да пошаљу на hypnopolis@gmail.com до 27.02.2017.
                                                     Распоред активности:
Музичка радионица (води је Душан Дуда Безуха), 27. и 28.02. у Свечаној сали
Изабери и пробај жанр:поп-рок и етно- класика
                                           Генерална проба и избор такмичара за наступ 10.03.2017.
14ч. етно-класика
16ч. поп-рок
                                                  Први глас Звездаре- такмичење,17.03.2017.
14 ч. етно-класика
16ч. поп- рок
                                          Пријавите се, чекамо вас😄!

ФЕСТИВАЛ КУЛТУРЕ МЛАДИХ „ЗВЕЗДАРИЈАДА“

ФЕСТИВАЛ КУЛТУРЕ МЛАДИХ „ЗВЕЗДАРИЈАДА“

КЊИЖЕВНОСТ – ЛИТЕРАНО СТВАРАЛАШТВО

У оквиру „Звездаријаде“ – фестивала културе младих организоване су бројне активности као подстицај младима да међусобно сарађују, буде креативни дух који им омогућава да спремно ступају у везу са светом и стварношћу, да разумеју његове сложености и разрешавају противуречности, којима је нарочито савремено доба испуњено, да комуницирају са другима уз уважавање различитих гледишта и ставова, али и да умеју да саопште своје идеје на разложан, коректан и толерантан начин. У оквиру области Књижевност – литерарно стваралаштво реализоваће се радионице креативног писања, конкурс за кратку причу/колумну и поетски текст.

Радионице креативног писања

Радионице креативног писања које ће бити одржане:

  1. новембра 2016. године, у Шестој београдској гимназији, од 16 до 20 часова;
  2. децембра 2016. године, у Седмој београдској гимназији, од 16 до 20 часова;
  3. децембра 2016. године, у Медицинској школи на Звездари, од 16 до 20 часова.

Полазници ће се упознати са техникама писања поезије, кратког текста, блога, колумне… У разговору са новинарима, колумнистима и песникињама упознаће се са лепотама и изазовима професије.

Пријављивање се врши на адресу riznicareci@gmail.com

Звездарска кратка прича и поетски текст

На конкурсу за кратку причу и песму учествују кандидати старости од 15 до 25 година.
Пријављивање се врши преко координатора школа или самостално.

Кратке приче треба доставити у дигиталној форми најкасније до 16. децембра на адресу riznicareci@gmail.com, са назнаком за Звездаријаду. Текстове треба послати као посебан документ, писан ћирилицом или латиницом, на српском језику, фонт Times New Roman, величина 12, до 2000 карактера.

Тема је слободна.
Један аутор може да достави највише 3 приче; највише 10 радова по школи.

Своје књижевне радове могу да доставе млади од 15 до 25 година, без обзира да ли су учествовали на радионицама креативног писања или не. Неопходна је благовремена пријава учесника.

Одлуку о додели прве, друге или треће награде доноси трочлани стручни жири. Награде су вредносни чекови: за прво место 6000,00 динара, за друго, 5000,00 динара и за треће 4000,00. То је укупан фонд за награде. По правилима могу бити додељена два прва, два друга и два трећа места чиме ће фонд за награду бити подељен (прва награда 2х3000,00).

Свечано проглашење најбољих радова је 22. децембра, у 18:00 часова, у Библиотеци „Бранко Миљковић“.

Књижевно вече

Дружење са писцем, верујемо да ће то бити дружење са Марком Шелићем Марчелом или неким другим младим аутором, заказано је за 16. децембар, у 18 сати, у Библиотеци „Бранко Миљковић“.

Конкурс Привредне коморе Србије

Конкурс Привредне коморе Србије
Case Challenge је пројекат који организује Infinity Impulse. Предмет Case Challenga је решавање Студија случаја. Замишљен је тако да свака компанија која учествује задаје студију случаја, коју студенти решавају у тиму од неколико људи. Студенти или средњошколци имају прилику да решење своје студије случаја представе компанији на финалном догађају. Ове године, биће организовано две студије случаја на различите теме, које почињу у новембру.
Позивамо све студенте/ђаке који желе да стекну прва или нова радна искуства да се пријаве на такмичење у решавању студије случаја и победом освоје праксе у водећим компанијама у Србији! Компаније које учествују на пројекту су Брасидас, Инфобип и Инфостуд.
Образац за пријаву можете пронаћи на сајту casechallenge.rs
cc-najava