Duh pomirenja i saradnje između mladih u regionu

Duh pomirenja i saradnje između mladih u regionu

Sarajevo, 28.11.2018.

Projekat Beyond Borders Uključio je 48 učenika iz Prve gimnazije Sarajevo, Šeste beogradske gimnazije, Gimnazije “Slobodan Škerović” iz Podgorice i Gimnazije “Josip Broz Tito” iz Skoplja s ciljem prevazilaženja predrasuda i izgradnju pomirenja.

OslobodjenjeInzko posjetio Prvu gimnaziju   pročitajte više

FokusViše od 5.000 učenika učestvovalo u projektu pomirenja Beyond Borders pročitajte više

radiosarajevoSarajevo / Lijepa priča: Djeca iz BiH i regije rade na pomirenju i suživotu! pročitajte više

 

Prvi susret gimnazija iz glavnih gradova regiona

Prvi susret gimnazija iz glavnih gradova regiona

Šesta beogradska gimnazija kao inicijator I susreta gimnazija iz glavnih gradova regiona bila je  od 20 do 22. 04. 2017 god. domaćin učesnicima ovog skupa.Ovaj regionalni skup okupio je direktore i predstavnike sledećih DSC_5319gimnazija iz regiona : Gornjegradska gimnazija-Zagreb,Gimnazija Jožeta Plečnika –Ljubljana,I sarajevska gimnazija-Sarajevo,Gimnazija Josip Broz Tito-Skoplje,Gimnazija Slobodan Škerović –Podgorica  i domaćin Šesta beogradska gimnazija –Beograd. U okviru planiranih aktivnosti 20.04. u zbornici gimnazije i u prisustvu članova nastavničkog veće  ,predstavnika saveta  roditelja,školskog odbora ,G.O Zvezdara ,učeničkog parlamenta ,Udruženja bivših djaka i profesora ,potpisan je memorandum o saradnji 6 gimnazija iz regiona.Čin potpisivanja propratili su novinari i televizijske ekipe  a ovaj skup podržalo je i Ministarstvo prosvete ,nauke i tehnološkog razvoja na čelu sa ministrom Mladenom Šarčevićem .Memorandumom su predvidjeni različiti oblici saradnje od učešća u zajedničkim projektima koje finansira EU, preko razmene obrazovnih ,kulturno umetničkih  i sportskih sadržaja uz razmenu učenika i nastavnika .DSC_5350Gosti VI bgd. gimnazije bili su i  Silvano Marseglia-Italija predsednik Evropske asocijacije nastavnih kadrova i potpredsednik Vasile Nicoare  koji je prisustvovao potpisivanju memoranduma.Ministar prosvete organizovao je prijem u Ministarstvu za g-dina Silvana Marseglia i Vasile Nicoarea kao predstavnike  AEDE-a Evropske asocijacije nastavnih kadrova kao i direktorta VI bgd. Gimnazije Rada Zejaka koji je ujedno i predsednik EUNS-a Evropskog udruženja nastavnika Srbije,  zbog službenog puta ministra,  goste je primio pomoćnik ministra za srednjoškolsko obrazovanje … Pajić i savetnica ministra Nada Vuković  tokom susreta istaknut je značaj regionalnog povezivanja u oblasti obrazovanja kao dela Evropskih integracija i podržana manifestacija koju je organizovala VI bgd. gimnazija kroz I susret gimnazija iz glavnih gradova regiona .

DSC_5356

 

Nastavnici ključni faktor unapređenja obrazovanja

Takmičenje “Kineski most”: Ko najbolje govori kineski?

Takmičenje “Kineski most”: Ko najbolje govori kineski?

U Šestoj beogradskoj gimnaziji sutra, tradicionalno po deveti put, održaće se takmičenje u poznavanju kineskog jezika i kulture pod nazivom “Kineski most”, u kojem će učestvovati gimnazijalci iz šest gradova širom Srbije.

Takmičenje čine različite predstave sa kineskom muzikom, pesmama, plesovima, govorom . “Kineski most” predstavlja deo svetskog takmičenja, tako da će pobednik u Srbiji predstavljati državu u oktobru u Kini.

Takmičenje počinje sutra u 10 sati u Šestoj beogradskoj gimnaziji, a učestvovaće gimnazijalci iz Beograda, Niša, Kragujevca, Srmskih Karlovaca, Užica i Sremske Palanke.