OBAVEŠTENJE RODITELJIMA I UČENICIMA- NASTAVA NA DALJINU

RODITELJIMA I UČENICIMA- NASTAVA NA DALJINU

 S obzirom da je Vlada Republike Srbije donela Uredbu o Dopuni uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i da je kalendar obrazovno-vaspitnog rada srednjih škola usklađen sa istom, a u cilju očuvanja bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih, Šesta beogradska gimnazija, kao i ostale škole iz sistema srednjih škola, dobila je Uputstvo za organizaciju rada i završetak prvog polugodišta školske 2020/2021. godine (Broj: 611-00-00360/2/2020-03 od 27.11.2020.g.).

Ovim uputstvom naloženo je da se svi oblici nastave i učenja (teorijska nastava, vežbe, praktična i blok nastava) u svim srednjim školama u Republici Srbiji, počev od 30.11.2020. do 18.12.2020. godine, kada se završava prvo polugodište školske 2020/2021. godine, izvode na daljinu.

Škola ovim modelom nastave obezbeđuje ostvarivanje propisanih ciljeva, ishoda i standarda postignuća, odnosno standarda kvalifikacija, korišćenjem savremene informaciono-komunikacione tehnologije i Javnog medijskog servisa RTS.

U okviru nastave na daljinu preporučena su tri nivoa na kojima škole mogu da pruže podršku učenicima. Šesta beogradska gimnazija radiće na prvom nivou koji podrazumeva upotrebu izabranog sistema za upravljanje učenjem zajedno sa alatima koji obezbeđuju komunikaciju, prvenstveno putem onlajn sastanaka, ali svakako i putem razmene poruka i forumskih diskusija. Nastava se u ovom slučaju realizuje po uputstvima iz Okvira za učenje na daljinu, Okvira digitalnih kompetencija nastavnika i Selfi školskog izveštaja.

Po potrebi nastava će se na daljinu obavljati i putem nekog od video-konferencijskih alata (Google Meet, Microsoft Teams, ali i putem platformi Skype, Viber, Whatsapp, Zoom, kao i drugih alata sa sličnim funkcionalnostima). 

Uloga roditelja i učenika je da u organizaciji obrazovno-vaspitnog rada putem nastave na daljinu aktivno i odgovorno učestvuju u uspostavljenim komunikacijama.

Direktor i stručni saradnici pratiće nastavu, njeno kontinuirano održavanje i kvalitet, a nastavnici i razredne starešine blagovremeno će obaveštavati učenike i roditelje o organizaciji nastave i drugim obavezama.

Kod svih metoda ocenjivanja insistiraće se na bitnim sadržajima i aktivnostima tj. na onima koji su ključni za ostvarivanje ishoda nastavnih predmeta.

Nastavnici će odlučiti o tome da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu i realizovati putem nastave na daljinu. Ako to nije moguće, ovaj čas se može realizovati u drugom polugodištu, s tim da će se prilikom planiranja voditi računa o ravnomernom rasporedu pismenih i kontrolnih provera. Izmenama i dopunama Pravilnika o ocenjivanju učenika u srednjoj školi data je mogućnost da broj ocena može biti manji od četiri, odnosno manji od dva ukoliko je nedeljni fond časova dva.

 Pri izvođenju zaključne ocene za kraj prvog polugodišta, uzeće se u obzir sve ocene, kako tokom nastave po kombinovanom modelu, tako i tokom nastave na daljinu. Uzimaće se u obzir i pokazane aktivnosti u radu i vežbanju, kao i redovnost u izradi domaćih zadataka i pokazana odgovornost u radu tokom nastave na daljinu.

Zaključna ocena će, u skladu sa Pravilnikom o ocenjivanju, biti javna i obrazložena.

Izuzetno, ukoliko učenici smatraju da ima elemenata za veću zaključnu ocenu, mogu, u dogovoru sa nastavnikom, da odgovaraju u školi, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ukoliko učenik nema ocene, jer iz opravdanih razloga nije mogao odgovarati (bolest, izolacija,…), može biti neocenjen i za njega neće biti izveden opšti uspeh na kraju prvog polugodišta. U drugom polugodištu će se posebno isplanirati rad sa ovom kategorijom učenika.

Evidencija obrazovno-vaspitnog rada ostvarivaće se tako što će se u dnevnik, prema utvrđenom rasporedu časova, unositi realizovane nastavne jedinice, sa napomenom o načinu realizacije (oblik komunikacije sa učenicima i kanal komunikacije).

U evidenciji prisustva učenika evidentiraće se oni učenici koji nisu učestvovali u radu na času putem nastave na daljinu.

Molimo Vas da odgovorno i savesno pristupimo kvalitetnoj organizaciji nastavnog procesa, koja je od zajedničkog interesa za sve učesnike, a posebno za učenike. Razlozi za ovakav rad proći će, a ostaće stečena znanja, koja u životu pred nama moraju imati posebnu vrednost.

                                                v.d. direktora Šeste beogradske gimnazije

                                                                  Radisav Milić

POLAGANJE PRIJEMNIH ISPITA ZA UPIS U SPECIJALIZOVANE SREDNJE ŠKOLE I ODELJENJA

Učenici koji su se prijavili za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole i odeljenja treba da izvrše dodatne prijave za konkretnu školu koju žele da upišu. To se odnosi na učenike koji upisuju Matematičku, Filološku i Karlovačku gimnaziju, kao i na učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, geografiju i istoriju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke, učenike koji deo nastave ostvaruju na stranom jeziku, muzičke, baletske, likovne i druge.

Dodatna prijava se vrši popunjavanjem obrasca Prijava za polaganje prijemnog ispita koja se nalazi na sledećem linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/PRIJAVA-ZA-POLAGANJE-PRIJEMNOG-ISPITA-LINK1.doc

Popunjenu prijavu poslati na mejl adresu škole koju žele da upišu. U tekstu mejla navesti i generički broj koji je dobijen pri onlajn prijavljivanju. Spisak škola sa mejl adresama nalazi se na sledećem linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/SPISAK-ŠKOLA-ZA-KOJE-SE-POLAŽE-PRIJEMNI-ISPIT-LINK-2.xlsx

Škola potvrđuje prijem Prijave za polaganje prijemnog ispita.

Učenici koji nisu uspeli da izvrše onlajn prijavu ili se nisu uopšte prijavili, mogu da se prijave popunjavanjem i štampanjem obrasca Prijava za polaganje prijemnog ispita http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/PRIJAVA-ZA-POLAGANJE-PRIJEMNOG-ISPITA-LINK1.doc, koji predaju u školi koju žele da upišu.

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita (slanjem mejla ili direktno) obavlja se od 18. do 21. maja 2020. godine.

Polaganje prijemnih ispita vrši se u školi koja ima određeni obrazovni program/profil, sem za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (IT odeljenja). Za ova odeljenja prijemni ispit će se organizovati u 16 gimnazija na teritoriji Republike Srbije. Spisak škola gde će se polagati prijemni ispit biće objavljen nakon izvršenih prijava i sagledavanja prostornih kapaciteta gimnazija koji obezbeđuju epidemiološku bezbednost.

Predaja sportske dokumentacije za Sportsku gimnaziju i odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za sport realizovaće se 8. i 9. juna u školama koje imaju ova odeljenja.

Kalendar aktivnosti za sprovođenje prijemnog ispita za upis u srednju školu za školsku 2020/2021. godinu se nalazi na linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/KALENDAR-PRIJEMNIH-ISPITA-LINK3.xls

Učenici koji su se prijavili za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole i odeljenja će se prijavljivati slanjem mejla srednjoj školi i popuniti elektronski obrazac prijave i u tekstu mejla navesti generički broj koji su dobili pri prvom onlajn prijavljivanju početkom aprila meseca. Obrazac prijave se nalazi na sajtu ministarstva ( Prijava za polaganje prijemnog ispita koja se nalazi na sledećem linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/PRIJAVA-ZA-POLAGANJE-PRIJEMNOG-ISPITA-LINK1.doc ). U obrascu prijave se navodi šifra koju učenik dobija i upisuje se u njegovu knjižicu. Ove šifre će učenici dostaviti kada ih dobiju u matičnoj osnovnoj školi.

Škola potvrđuje prijem Prijave za polaganje prijemnog ispita tako što potvrdi prijem mejla (odgovor mejlom).

Učenici koji nisu uspeli da izvrše onlajn prijavu ili se nisu uopšte prijavili (nemaju generički broj), mogu da se prijave popunjavanjem i štampanjem obrasca iste prijave, koji lično predaju u školi koju  žele da upišu. Overen primerak prijave je dokaz da je izvršeno prijavljivanje.

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita (slanjem mejla ili direktno) obavlja se od 18. do 21. maja 2020. godine. Srednja škola obezbeđuje da se u periodu od 8 časova do 20 časova, na mejl adresu koja je navedena i potvrđena od strane škole, potvrđuje prijem prijave (spisak adresa škola nalazi se u prilogu).

Konačan spisak lokacija gde će se obaviti prijemni ispit biće objavljen nakon izvršenih prijava i sagledavanja prostornih kapaciteta gimnazija koji obezbeđuju epidemiološku bezbednost kandidata.

Kalendar aktivnosti za sprovođenje prijemnog ispita za upis u srednju školu za školsku 2020/2021. godinu se nalazi na linku  http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/KALENDAR-PRIJEMNIH-ISPITA-LINK3.xls

Ukoliko je potrebno prilagođavanje prijemnog ispita, molimo navesti kao napomenu u prijavi.
Srednje škole obrađuju dokumentaciju kandidata u skladu sa propisima o zaštiti podataka o ličnosti. 
Mejl adresa Šeste beogradske gimnazije za prijavu učenika je uprava@vigimnazija.edu.rs

ADRESE ŠKOLA KOJE IMAJU ODELJENJE ZA UČENIKE SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA RAČUNARSTVO I INFORMATIKU

YouTube kanal za podršku nastavnicima u organizovanju onlajn nastave

Svakog četvrtka od 21 čas na YouTube kanalu #Znanje da ne baguje, uživo se emituju emisije u kojima se obrađuju aktuelni sadržaji za nastavnike i stručne saradnike.

U prethodnih 7 emisija obrađivale su se teme: Onlajn resursi za nastavu po predmetima, Alati za testiranje učenika onlajn, Internet učionica, Ocenjivanje učenika onlajn, Projektna nastava… O temama u emisijama govore nastavnici polazeći od svojih iskustava u praksi.

Emisiju vodi Milan Petrović ispred organizacije „Nauči me“, koja vodi Unbox Hab inovativnih ideja iz Niša.

U toku emisija mogu se postavljati pitanja i komentari, a organizator pruža podršku i putem saveta i tehničke pomoći na imejl adresi: znanjedanebaguje@gmail.com 

Osmu epizodu možete pogledati u četvrtak, 9.4.2020. u 21. čas. Gost emisije je Dušan Blagojević, ovogodišnji laureat nagrade Živojin Mišić za najboljeg nastavnika, a sa njim će se voditi razgovor o tome kako se u ovom moru novih, besplatnih sadržaja nastavnici snalaze u novoj ulozi vodiča kroz sadržaj.

Novu epizodu možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=LGWRJdKGBmA&feature=youtu.be

Sve prethodne epizode možete pogledati na: #Znanje da ne baguje

Microsoft – DigiGirls

Kompanija Microsoft je i ove godine organizovala događaj DigiGirls sa ciljem da podstakne devojke i mlade žene da razvijaju karijeru u oblasti informaciono-komunikacionihIMG_20200309_114554 tehnologija.

Događaj je održan u pondeljak 09. marta u prostorijama kompanije Microsoft – Hyper Space (Španskih boraca br. 3) od 10:00 do 17:00 časova.

 

Pored učenica srednjih škola iz Beograda, Lazarevca i Kragujevca ovom događaju prisustvovalo je petnaest učenica prvog, drugog i terećeg razreda iz naše škole.

 

Tokom celodnevnog programa učenice su imale priliku da:

  • upoznaju način funkcionisanja i korporativnu kulturu vodeće tehnološke ompanije u svetu,
  • kroz interaktivnu diskusiju saznaju više o mogućnostima koje nudi karijera u IT sferi,
  • kroz primere lične prakse od zaposlenih u kompaniji Microsoft dobiju odgovore na pitanja koja ih interesuju,
  • učestvovale su u interaktivnim radionicama programiranja i isprobavanja Microsoft proizvoda

 

Biljana Novaković, nastavnik informatike

IMG_20200309_102436

IMG_20200309_102423

IMG_20200309_102506

 

 

 

 

 

IMG_20200309_102450

 

 

 

 

 

IMG_20200309_102402IMG_20200309_121913

 

 

 

 

OPŠTINSKO TAKMIČENJE IZ KNJIŽEVNE OLIMPIJADE

OPŠTINSKO TAKMIČENJE IZ KNJIŽEVNE OLIMPIJADE ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA SA OPŠTINA VRAČAR, GROCKA I ZVEZDARA ODRŽAĆE SE U NAŠOJ ŠKOLI  U SUBOTU 29. FEBRUARA 2020. U 10 ČASOVA.

REZULRATI – svi razredi

Objavljeni rezultati su preliminarni. Konačni rezultati će biti objavljeni u utorak 3.3.2020.

Komisija će žalbe primati i razmatrati  u ponedeljak od 11 do 14 časova u Šestoj beogradskoj gimnaziji. 

Raspored po učionicama po razredima:

Prvi razred, prvi sprat

Učionice broj 110, 112, 114, 116

Drugi razred, prizemlje

Učionice broj  25, 26

Treći razred, prizemlje i prvi sprat

Učionice broj 23 (prizemlje) i 103 (prvi sprat)

Četvrti razred, prizemlje

Učionica broj 24

 

Testovi i rešenja sa Književne olimpijade  održane 29.02.2020.:

Testovi i rešenja za prvi razred

Testovi i rešenja za drugi razred

Testovi i rešenja za treći razred

Testovi i rešenja za četvrti razred