Седма акција „Читајмо гласно“ одржана је поводом националног дана књиге, 28. фебруара, а организује је Друштво школских библиотекара Србије у циљу промовисања књиге, културе читања и читалачке писмености.

Циљ ове акције је да се укаже на значај књиге и школске библиотеке у раду са ученицима и наставницима. Ученици и наставници су позвани да у школској библиотеци, у учионици, испред школе, на игралишту, у парку, на тргу, на ливади… читају гласно једни другима омиљене стихове, цитате, делове омиљених књига, као и да разговарају о прочитаном. Требало би да покажемо да су школске библиотеке корисна и забавна места где се учи, траже информације, раде домаћи задаци, пишу семинарски, матурски радови и, пре свега, читају књиге и да укажемо на значај књиге, читања и школске библиотеке!

Овој акцији су се одазвали ученици четврте године: Нина Аксић, Ена Вишњић, Ана Вранић, Анђела Бањац, Нина Димитријевић, Катарина Калањ, Сана Нинић, Катарина Ракић, Павле Марковић, Борис Швајгер, Миа Симатковић, Марија Бујаковић, Анастасија Ивковић и Агни Бадер.

Ученици су одабрали омиљене стихове и одломке из књижевности које су прочитали на глас, али и стихове које су сами написали. За крај овог дружења, ученица Анастасија Ивковић је одсвирала на гитари неколико омиљених песама.

С обзиром да је ова акција веома допала учесницима, ученици су изразили жељу да се окупљамо овим поводом једном месечно и да позовемо и остале да нам се придруже у читању и слушању омиљених стихова, цитата и делова омиљених књига.

Акцију спровеле библиотекарке Шесте београдске гимназије, 28.2.2024. године у „Микс зони“ школске библиотеке и Мејкерс лаба.