На филмском фестивалу Слободна зона ове године су учествовале ученице првог и трећег разреда наше школе: Нађа Николајев Ћирић и Теодора Јовичић (3/2), Александра Зеленковић и Наталија Вукосављевић (1/1) и Лена Јеремић (1/2). Захваљујемо професорки Сандри Плазибат која нас је укључила у овај подухват.


Ово је ново и велико искуство које ћемо памтити. Прилика да будемо део нечег овако значајног све нас је дотакла. Током пројекта упознале смо познате и утицајне људе из света филма, али и организацију дешавања великог као што је ово. Као чланице средњошколског жирија имале смо задатак да одаберемо по једног победника у селекцијама 8+ и 14+.
Пре свечаног затварања разговарале смо са организаторком жирија Биљаном Станојевић, којој смо образложиле наша мишљена и утиске. Дискусија о победнику није била ни мало лака јер је сваки филм пренео одређену поруку. Имајући то у виду, било је веома тешко изабрати филм чија је порука најснажнија, тј. победничка. Ипак, заједничким трудом и радом успеле смо да дођемо до једногласне одлуке о томе ко заслужује прво место.

На разговору са организаторком Биљаном Станојевић

У наставку текста су синопсиси филмова. Надамо се да ће вас заинтересовати да погледате неки филм, а на линковима фестивала су детаљи и трејлери.

У селекцији 8+ су били филмови:

Године 2050, Земља је постала суво и пусто место. Пилоткиња борбеног авиона Нова приморана је да путује уназад кроз време како би спречила разорну еколошку катастрофу. Међутим, нежељени ефекат путовања кроз време чини да Нова постане поново млада, па она доспева у 2025. као дванаестогодишњакиња. Чини се да њу и њену мисију нико не схвата озбиљно, осим Наса – тинејџера који покушава да ову мистериозну девојку и њеног малог летећег робота сачува ван домашаја обавештајне службе. Хоће ли Нова и Нас успети да спасу будући свет?

Боливуд је најважнија ствар за дванаестогодишњег Ранжија из Мумбаја, који силно жели да стане пред камеру са својим херојем, индијском суперзвездом Амиром Рошаном. Његова велика чежња постаје недостижна када му родитељи саопште да сањају о одласку у далеку Немачку. У животу га одржава само нада да ће учествовати на кастингу за нови филм Амира Рошана. Ранжи мора да се бори за своје снове јер се они неће остварити сами од себе. То зна и Тони, девојчица из комшилука, која ће му постати неочекивани савезник. Храбро удружени, њих двоје крећу на пут остваривања својих снова – а на том путу проналазе срећу истинског пријатељства.

Сестра Марина, неортодоксна монахиња, послата је током лета 1994. у Ел Парал, интернат за дечаке ком прети затварање у блиској будућности. Иако дечаци Марину дочекују уз разне подвале, убрзо ће постати нешто веома налик породици коју никада нису имали.
Поред сјајног хумора, филм чини посебним Маринино лукавство и храброст, којима инспирише децу и учи их правим вредностима. Филм говори о истинском учењу, оном које је истрајно и које разуме да дете увек заслужује другу шансу. Срж приче говори о дому и потреби да се заснује права породица.
Сматрамо да филм приказује и преноси изузетно важну поруку о томе како морамо ценити то што имамо, јер су многи људи ускраћени за оно што ми узимамо “здраво за готово”.

У селекцији 14+ су били филмови:

Ратна пропаганда је посао за приповедача. Добра прича је кључна за легитимизацију употребе војне силе. Невиност прича причу о деци која су се опирала томе да буду уврштена у програм војне службе, у чему, нажалост, нису успела. Њихове приче никада нису испричане јер су умрли током војне службе. Кроз нарацију засновану на застрашујућим садржајима њихових дневника, филм приказује њихова унутрашња превирања.

Филм прати испреплетене приче двојице младића из Оглала Лакота, племена у резервату Пајн Риџ. Двадесеттрогодишњи Бил само жели да успе у животу. Било да се ради о испоруци робе или узгоју пудли, он је одлучан у томе да се пробије ка „америчком сну“. У међувремену, дванаестогодишњи Мато не може да дочека да постане мушкарац. Очајнички тражи одобрење свог младог оца, али низ импулсивних одлука окреће његов живот наглавце, и испоставља се да он није кадар да се носи са суровом реалношћу света одраслих. Везани заједничком потрагом за припадношћу, јунаци се боре са сопственим идентитетом, породицом и губитком, на јединственом путу постајања мушкарцем.

Рурална Ирска, 1981. године. Тиха, занемарена девојчица одведена је из своје дисфункционалне породице да преко лета живи са хранитељима. Мада је процветала од њихове бриге и посвећености, у кући у којој не треба да буде тајни, она открива једну.
Постоје различите врсте тишине. Постоји тишина мира и спокоја, и тишина репресије и срама. Постоји тишина задовољног, упијајућег рада. А ту је и тишина страха, она врста усамљеничке тишине у коју би се злостављано дете могло повући када чује тежак бат корака нестрпљиве одрасле особе на степеницама или зачикавање дрске деце. Нежан, непосредан филм Колма Барејда фино је наштимован на све те врсте тишине и деликатна осећања која оне могу да садрже.
Победник у категорији 14+ је филм Невиност. Ово филмско остварење приказује трагичну судбину наших вршњака у Израелу, којима је држава одредила да иду на обавезну војну обуку – дечаци на три а девојчице на две године. Филм нас је дотакао на посебан начин, јер многи од нас нису едуковани о овој теми, али ни о сличним догађајима у садашњости.

Цео фестивал је, у слици, протекао овако:

FOTO

Нађа Николајев Ћирић 3/2