Београд, од 19. до 23. септембра 2022.
Линк ка платформи целокупног пројекта https://padlet.com/anageografija/51hp2tb8nci3s8n8
Координаторка пројекта: Ковачевић Ана, наставница географије
У четвртој фази Ерасмус мобилности Шеста београдска гимназија је угостила Средњу стручну школу Иоан Роман из Констанце, Гимназију БРГ/БОРГ из Беча, Гимназију Јанош Харсани из Будимпеште, Стручно-техничку школу Дузче Борса Истанбул из турског града Дузче и Стручно-техничку анатолску школу Хасан Кемал из турског града Ризе.
Наставници који су организовали седмодневни пријем гостију су: координаторка и наставница географије Ана Ковачевић, наставница енглеског језика Весна Јeвтић, наставница географије Јасна Перић, наставница историје Драгана Мишић, наставница физичког васпитања Сара Босиљчић, наставник хемије Владимир Тасић, наставница енглеског Александра Јарић, Милица Крнета и директор школе Радисав Милић. Као техничка подршка учествовала је и наставница информатике и рачунарства Сузана Филиповић и помоћно особље школе. Тим наше школе чинили су ученици Анђела Благојевић 3/7, Теодора Дикић 3/7, Јана Матејић 3/8, Сара Лапчевић 3/8, Никола Цвјетковић 2/5 и Петар Најдановић 2/7, а за додатне активности Немања Николић 4/5, Лука Н. Павловић и Милош Радуловић 3/10.
Првог дана је одржан јавни час међународних тимова који су презентовали школу, град, државу и регију Подунавља и Црног мора. Подељене су информације и рекламни материјал о Београду, одржан је заједнички ручак. Посетили смо Општину Звездара где смо одслушали презентацију Срђана Гајића из еколошке организације ЗЕ на тему Информације о градској инфраструктури и студијама спроведеним ради спречавања загађења у рекама Сава и Дунав. Увече нас је угостила фолклорна група Уна Сага Сербица.
Следећег дана смо посетили Рударско геолошки факултет, на ком је експерткиња Ирина Кандић презентовала Управљање отпадним водама. На ПМФ-у смо разгледали поставку минерала уз предавање др Алене Здравковић. Уследила је шетња кроз Београд уз стручно вођење и попуњавање упитника за мешовите групе ученика. Посетили смо музеј Никола Тесла уз стручно вођење на енглеском језику, што је био дугоочекиван догађај за госте. Позитивне реакције су изазвале рекламне фотографије Новака Ђоковића. Интересовање за националне сувенире није изостало.
Сутрадан смо ишли на излет у национални парк Ђердап, фотографисали смо се у Голупцу, обишли смо Лепенски вир. Имали смо стручно вођење у хидроцентрали ,,Ђердап I”, потом заједнички ручак у Кладову и чишћење обале Дунава.
Четвртог дана одржана је еколошка радионица на Ади Циганлији – постављање хранилица за птице од рециклираних материјала око реке. Уследила је посета Храму Светог Саве на Врачару уз стручно вођење, затим посета Народном музеју и кафа у Кнез Михајловој улици.
Последњег дана посете у свечаној сали школе обратио нам се Горан Врељански, едукатор испред WWF (Светске фондације за природу) и представио највеће заштићено речно подручје у Европи Мура – Драва – Дунав. Затим су ученици у мешовитим тимовима презентовали утиске о овој студијској посети. Уследила је додела сертификата.
Након ове мобилности ученици су креирали постер, видео запис и поделили утиске на часовима. Презентације са мобилности остају као наставни материјал. Након десет дана одржано је онлајн такмичење у kahoot квизу Реке Европе на ком је победио ученик из Румуније.
Наши гости су пријатно изненађени лепотом нашег поднебља и Београда, гостопримством, храном и шопингом, а посебно им се допала Ђердапска клисура као и поглед са Калемегдана на ушће две европске реке. Највише фотографија направљено је код Победника и светлеће фонтане испред хотела Славија, где су наши гости били смештени. Гости су возом Соко посетили Нови Сад у слободно време.