Шеста београдска гимназија и Прва сарајевска гимназија на завршници пројекта Beyond borders
Наставница кординатор за RYCO: Ковачевић Ана
Наставница сарадник пројекта: Перић Јасна

Наша школа је од 8. до 14. новембра 2018. била домаћин дисеминације на завршници регионалног пројекта Западног Балкана. Вршњачки едукатори су се исказали у улози предавача представивши своје умеће у преношењу знања младима. На тему скупа Европска унија и људска права урађен је евалуативни упитник. Показало се да је размена највише утицала на ученике у делу избора партнерске школе и дружења у Сарајеву и Београду. Од значаја за регионалну повезаност је и упознавање људи, обичаја и културноисторијских споменика, како у Сарајеву, тако и у Београду.
Велики утицај на ученике је имала подршка школа партнера, као и организације RYCO, финансијера прокејтних активности. Гости овог скупа биле су и Маја Булат, представница RYCA за Србију и Драгана Аџанић, координаторка Европског омладинског центра. Директори школа су на заједничком састанку потврдили значај даљег учешћа у сличним пројектима.
Гости из Сарајева са професорком Аном Ковачевић су обишли Астрономску опсеравторију на Звездари, а упознавање културноисторијских знаменитости града поверено је професору историје и наставници грађанског васпитања. Гости су присуствовали Позоришном фестивалу младих уметника.
Заједничка жеља ученика и наставника обеју школа је да се сусрети, размена и сарадња наставе реализацијом различитих активности младих у региону.

 

Пројекат Beyond borders
Наставница кординатор за RYCO: Ковачевић Ана
Наставница сарадник пројекта: Перић Јасна

У оквиру RYCO (Регионалне интеграције младих земаља Западног Балкана) реализован је пројекат од 11. до 14. октобра 2018. у Првој гимназији у Сарајеву, уз учешће подгоричке Гимназије Слободан Шкеровић, Гимназије Јосип Броз Тито из Скопља и наше Шесте.
Вршњачки едукатори су били ученици сарајевске гимназије на темe Европска унија и Људска права. Након четвородневне обуке матуранти наше школе Бојана Стошић 4/3, Сара Ђурђевић 4/3, Димитрије Петровић 4/3, Соња Божовић 4/6 и Давид Ђумић 4/9 стекли су сертификате.
Током октобра и новембра наши ученици ће ове радионице представити на српском и енглеском језику, а поделиће и своје утиске о мултикултуралности и социјалном дијалогу.
Ученици партнерских школа су се дружили у породицама домаћина, обилазили знамените објекте Сарајева, посетили позоришну представу, панорамски разгледали град жичаром, обучавали вршњаке у кабинетима Прве сарајевске гимназије, презентовали своје садржаје ЕУ и Људских права у СРЦ Ајдиновић. Овим трудом и залагањем су стекли сертификате као едукатори својих школа, што је обезбедила Прва гимназија из Сарајева као носилац пројекта.