Шеста београдска гимназија први пут се упознала са еТвининг пројектним радом 2016.године када смо били тек учесници и посматрачи великог пројекта Shakespeare Lives који је обележио 400 година од смрти великог барда. За нас је све то било новина, те смо се само скромним доприносом прикључили пројекту.

Крајем исте године започели смо нови пројекат, уз помоћ колегинице Вићенце Армиенто, из Италије, а на тему 200 година од смрти књижевнице Џејн Остин – Jane Austen 200. Овог пута смо оснивачи, а са нама сарађују четири школе из Турске и једна школа из Украјине. Велики посао на пројекту урадили су ученици тадашњег другог и четвртог разреда.

Циљеви пројекта били су развој комуникацијских вештина, употреба и даљи развој ИКТ вештина, разумевање историјског и књижевног контекста, упоређивање и контрастирање друштвених и психолошких разлика између модерног доба и доба које је Остин описала у својим делима. Постигли смо циљеве и пројекат је добио националну ознаку квалитета у августу 2017. године.

У септембру 2017. године почиње пројекат са партнерским школама из Италије, Турске, Шпаније, и Мађарске. Из поштовања према колегама желимо да истакнемо њихова имена.

Пројекат носи назив EmoClass, а бави се испитивањем људских емоција, сиромаштвом по питању истих, саосећања са осталима, jeр многи су препознали школу као место које треба да оснажи и помогне младима да изразе оно што не могу на другом месту из разних разлога. Главни циљ пројекта био је да се ученици сусретну са различитим ситуацијама у свакодневном животу, књигама, штампи, песмама како би закорачили и у неке друге „унутрашње“ светове, радили на својој емпатији и способности да сагледају нове ситуације из друге перспективе.

Пројекат је наишао на одличан одзив, а ученици су створили сјајне материјале. Различити наставни предмети били су ангажовани како би се одговорило на сва постављена питања: енглески језик, књижевност, историја, психологија, грађанско васпитање, социологија, ИКТ. Пројекат је најпре добио националну ознаку квалитета, а затим, заједно са свим партнерима из Европе, и европску ознаку квалитета која нам отвара нове могућности, а то су аплицирање за ознаку еТвининг школа и еТвининг награде.