У међународној манифестацији Дан девојчица учествовала је и наша школа. У нашој земљи ову манифестацију кроз пројекат Подстицање запошљавања младих (YEP) спроводи Организација за међународну сарадњу GIZ, у оквиру немачке развојне сарадње.

Циљ манифестације је да се кроз сарадњу школа и компанија, створе могућности да се девојчице упознају са нетипичним женским професијама у области ИТ технологије, природних наука и инжењеринга, машинства, грађевинарства итд. и тако превазиђу стереотипне поделе на „мушке“ и „женске“ послове. „Дан девојчица“ је установљен на нивоу Уједињених нација и одржава се сваког последњег четвртка у априлу, па је овогодишњи одржан 26. априла.

Ученице Шесте београдске гимназије су тог дана, посетиле Факултет организационих наука – ФОН у Београду и Контролу летења Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд.

На ФОН-у је 22 ученице и наставницу Ану Јоковић дочекала професорка др Ана Хорват, бивша ученица Шесте гимназије. Посета је организована у циљу упознавања ученица са занимањима везаним за Информационе системе и технологије. У првом делу сусрета су имале прилику да се упознају са професоркама са студијског програма информационих система и технологија (др Нина Турајлић, др Ана Хорват), са студенкињама ФОН-а (Јелена Марјановић, Тамара Ћирић, Симонида Врањеш) као и свршеним студенткињама које су запослене и успешне у професијама ИТ сектора (Ана Ковачевић, Нина Младеновић, компанија SAGA, Ана Миличевић, Ивана Милинковић, ИРЦ ФОН). У разговору са њима сазнале су шта све представља ИТ сектор и која су то занимања и послови којима се могу бавити, као и о начинима проналаска таквих послова. Упознате су и са основним појмовима и концептима иновација, предузетништва и технолошког стартапа. У другом делу девојчице су учествовале у радионици кроз коју је демонстрирана основна функционалност Scratch –a и Vusual Studio-a.

Компанију SMATSA доо посетило је 12 ученица наше школе у пратњи наставнице Сузане Лазовић и Мирјане Јефтенић, представнице GIZ-а. Представница компаније SMATSA, организаторка овог несвакидашњег дружења и домаћин сусрета била је Мирјана Васиљевић, контролор летења. У оквиру ове посете девојчице су обишле SMATSA Ваздухопловну академију у Вршцу , као и Центар за обуку ANS особља и Центар контроле летења Београд.

У Вршцу су наше девојке дочекали начелник SMATSA Ваздухопловне академије Мирко Вранић и шеф теоријске наставе Мирко Новаковић, који су им показали простор саме наставне зграде и упознали их са условима школовања на Академији. Од њих су, између осталог, сазнале да школовање на Академији није бесплатно, да траје две и по године, да су Академију похађале и постале пилоти и девојке, као и које су предиспозиције неопходне за упис. Ученице су се путем најновијих технологија опробале у улози пилота. Авиосимулатор који се користи у обуци пилота био је доступан и девојкама, уз помоћ инструктора Драгана Бакића. О томе, какав је осећај управљати авионом говорила су више од речи њихова лица – осмех, концентрација, одговорност, узбуђење, а при „слетању“ опис је био у једној речи „Невероватно!“ . И на самом крају, у пратњи инструктора Милоша Радића, додир са правим авионима у хангару и на аеродрому. Гостопримство и професионалност на сваком кораку.

Уследио је повратак у Београд и посета Центру за обуку ANS особља. Уважавајући и са осмехом на лицима, дочек делегацији Шесте београдске гимназије приредили су начелник Центра Миливоје Шојић и инструктори, контролори летења Емилија Самарџија и Ђорђе Јерковић. Прво је, ученице наше школе, о условима школовања законтролоре летења упознао Ђорђе, а онда је Емилија са њима поделила своја каријерна искуства – како и зашто баш контролор летења.

Талас позитивне енергије, задовољство и љубав према послу којим се баве, пленио је присутне.

Мото „Све се може кад се хоће и воли“ нико од присутних није чуо, али је итекако доживео у сусрету са овим људима. И овде сусрет са симулатором, али за обуку аеродромског контролора летења. Навођење авиона при слетању и полетању, познавање процедура, комуникација са пилотом на стручном енглеском језику, познавање меторолошких услова и утицаја на авионе контролори летења увежбавају на овим савременим симулаторима. И девојке су се опробале у овој симулацији уз помоћ Мирјане, Ђорђа и Горана. А онда, улазак у Центар за контролу летења и то у салу за Обласну контролу летења. Мирјана Васиљевић, домаћин девојака објаснила им је разлику између обласних и аеродромских контролора летења, како изгледа радни дан контролора летења и указала на „детаље“ који су важни у њиховом послу. Уследио је реалан сусрет девојака са контролорима летења који у том тренутку, пред њима, управо обављају своје свакодневне задатке раздвајања авиона високо на небу изнад нас. Нимало лак посао, пун стреса и одговорности, са огромном концентрацијом на монитор и област коју прате, комуникација са пилотима и фокус на сваку изговорену реч, али у тој огромној сали пуној људи, монитора, рачунара влада пријатна атмосфера заједништва.

Предивно искуство!
„Дан девојчица“ је ученицама Шесте гимназије отворио каријерне видике, провео их кроз различита занимања и указао на различите могућности избора у складу са личним интересовањима и способностима, а не одредницама „мушки / женски“.